Frontface besöker Åland, del 2: Kreativ drinkprovning ombord Viking Grace

SAMSUNG CSC
Efter att ha låtit våra inre regioner få vila en stund efter den utsökta Skaldjursplatån (som du kan läsa mer om HÄR), var det bara att ladda om smakbössan och ta oss an nästa uppgift. Tytti Vainio, ansvarig i champagnebaren, har flera strängar på sin lyra. Hon har deltagit i drinkblandartävlingar och fått utmärkelser för flera av sina kompositioner, så vi lät Tytti och hennes kollega Jens få fritt spelrum bland ishinkar och fruktkyl… och detta är resultaten:

Vi valde att prova de fyra drinkar som just nu under sommaren promotas i barerna ombord Viking Grace. Berry Bliss, Raspberry Heaven och Grace. Dessutom lade vi till det alkoholfria alternativet Passionista.

Berry Bliss –  en drink som Tytti Vainio, ansvarig i champagnebaren, vann kategorin longdrink med i Viking Lines drinktävling tidigare i år.  En whiskybaserad longdrink med en bra blandning av sötma och syrlighet där smakerna av äpple och passionsfrukt harmoniseras väl. Ett måste för den so gillar whiskydrinkar.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Tyttis egen cocktail nedan heter Raspberry Heaven och den innehåller: 4 cl Beefeater 24 gin, 4 cl hallonpure, 2 cl färskpressad limejuice, 2 cl sockerlag

Drinks_009 Drinks_010 Drinks_011Att det var bra ”sting” i Spicy Sparkles, kan chefredaktör Ortvik intyga.

Cucumber Rush – en gindrink med en härlig fräschhet. Syrligheten men också friskheten av gurka borde definitivt göra denna ”All day” drink till en favorit i sommar.

SAMSUNG CSC
Grace
– en vodkabaserad klassiker, en ”after dinner cocktail” som lika mycket är en efterrätt. En ”glassdrink” som passar perfekt att smälta en god middag med. En friskhet där smaken av grape slår igenom på ett mycket behagligt sätt.

SAMSUNG CSC
Passionista
– ett perfekt alkoholfritt alternativ med en mycket god frisk tropisk smak. En harmonisk blandning av sötma och syrlighet. Man tar gärna en till.Drinks_004Förutom själva smaken, är även estetiken viktig för den som väljer eett alkoholfritt alternativ. Man vill ju känna samma feststämning även om man valt bort C2H5OH.

SAMSUNG CSC
Här ses grundbulten till denna piggelinare.

Drinks_006Även själva presentationen är viktig för helhetsintrycket. Tack för rätt känsla även där, Erica Lehtinen, restaurangchef på Viking Grace

SAMSUNG CSC
-Två..? Aha, du har funnit en vän ombord..
?

Vi kunde givetvis inte låta bli och prova en Gin & tonic när barchefen Jens Högberg sa att det nog skulle vara den bästa Gin & tonic vi någonsin smakat. Nyfikenheten blev inte mindre, när Jens sa att Ginen var en finländsk gin. Ginen är Gin Napue 48 från Iskokyrö Distellery och ingredienserna är många (dill, angelikarot, björkblad, kumminfrö, kanelskal, citronskal, apelsinskal, korianderfrö, kardemumma, älggräs, lakritsväxt, hibiskus, havtorn, svärdslilja, enbär, druvfläder, tranbär och etanol från råg) . En torr, skarp, enbärsrik smak med lätt rågton, svaga citrustoner, blommig, kryddig och generös. Tillsammans med Fevertree tonic är vi nog benägna att hålla med Jens. En gin & tonic i världsklass och vald till världens bästa gin och tonic tillsammans med Fever-tree Tonic.

SAMSUNG CSC
Avslutningsvis softade vi ned med en sommarklassiker från S:t Tropez:
4 delar champagne gifter sig med en del rosévin och toppas med en jordgubbe, modell snygg.
Här kan du se hur Tytti skapar rätt resultat.

Voila!

SAMSUNG CSC

Recepten

Berry Bliss
4 cl Dewars whisky
2 cl Äpplejuice
1 cl Sockerlag
10 cl Passionsfruktjuice
2 skedar Blåbär

Raspberry Heaven
4 cl Beefeater 24 gin,
4 cl hallonpure,
2 cl färskpressad limejuice,
2 cl sockerlag

Cucumber Rush
4 cl Tangueray Gin
Äpplejuice
Färsk Limejuice
Cucumbersyrup
Gurksockerlag
Basilika
7-up

Grace
4 cl Koskekorva
4 cl Grapejuice
4 cl Mangopuré
8 cl Softice ( kan bytas mot vaniljglass )

Passionista
Passionsfruktjuice
Citronjuice
Mangosyrup
Färsk pasionsfrukt
Drinks_021Tack för en smakrik stund, Jens och Tytti. En väl genomtänkt och säkerligen uppskattad detalj, är att de drycker som serveras i Oscar och som gäster uppskattar till den grad att de tänker köpa i tax-free shopen, direkt kan inhandlas i Oscar, så att gästen inte behöver bära längre sträcka än nödvändigt. Detta gör även personalens arbete ännu mer kreativt, då de direkt kan få ett svar på hur deras rekommendationer tas emot.
Nu måste vi försöka hitta till landgången…Mariehamn ropar på oss…

Drinktext: Mats Dahlström
Drinkfoto: Peter Ortvik

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/