Frontface besöker Åland, del 1: Viking Grace med Skaldjursplatå och champagne av högsta klass

Med siktet inställt mot den Åländska rockfestivalen FISHBAIT 2016, äntrade Frontface reportageteam (bestående av Mats Dahlström och Peter Ortvik) Viking Lines ”designfartyg” Viking Grace vid halv åtta-tiden på fredagsmorgonen den 17 juni.

Efter att ha parkerat den tyngre delen av vår fotoutrustning i den hytt vi så vänligt tilldelats, tog vi oss till receptionen, där vi möttes upp av restaurangchef Erica Lahtinen. För att samla tankarna och strukturera upp strategin, trakterades vi med en utmärkt champagnefrukost uppe i restaurang Oscar à la Catre, som även skulle komma att bli spelplan för de kommande kulinariska övningar vi laddade inför.Grace_akterbarenUnder drygt en timmes frukostsmältning, tog vi oss runt fartyget och njöt av den eleganta inredningen, som markant skiljer Viking Grace från rederiets övriga fartyg.Grace_interiorNär vi åter samlade ihop oss, både fysiskt och mentalt, var det tillsammans med den kvartett som kom att visa att Grace har ett restaurang- och cuisine-koncept som är så väl genomtänkt och genomfört, att de kommande timmarna inte kan beskrivas på annat sätt, än som ett lustfyllt besök i skaldjurshimlen…
Oscar_006

Viking Grace Restaurangchef Erica Lehtinen ledsagade oss in i Oscar à la Carte och Seamore Campagne Lounge, fram till vårt fönsterbord.

SAMSUNG CSC
Där väntade, som det skulle visa sig, en ytterst trevlig bekantskap i form av Charles Heidsieck, en champagne med, vad vi upplevde, ”så mycket mer”. Där många av de klassiska ”krogchampagnernas” smakregister tonar ut, fortsätter denna pärla med en symfoni av lättsam fruktighet och välbalanserad syra.

Tytti Vainio, ansvarig i Oscars champagnebar, visade sig vara en fullfjädrad sabrerare (eller heter det sabrör?), vilket kan beskådas här i videoklippet:

Oscar_010Tytti såg till att vi snabbt kunde gå i en friskt fruktig och komplex smak-clinch med Charles Heidsieck. Oscar_011Restaurangchef Erika Lehtinen, Hovmästare Kai med serviskollega samt Köksmästare Robert Salmi  stod sedan redo att presentera den läckra skaldjursplatån med tillbehör. Oscar_013Vi försökte förgäves undvika att det skulle vattnas i munnen vid åsynen av det hela. Vi ville ju inte späda ut champagnesmaken…

Här nedan ser du en ”360# av konstverket, där det ingick hummer, krabba, ostron, havskräftor, insjökräftor, rökta räkor, vanliga räkor samt musslor. Allt var av mycket hög kvalitet och välmatat.

SAMSUNG CSC

Oscar_022Kai höll ögonen på nivån i våra champagneglas, så att den inte sjönk under  ”Varning för grundstötningsrisk”.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Vi övergick sedan att prova ett glas Louis Latour, en frisk Chablis, som även den komplimenterade skaldjuren på ett mycket behagligt sätt. Maten och detta vin lyfte fram varandras kvaliteter  med respekt och tydlighet.

SAMSUNG CSC
För att ytterligare ”försvåra” våra gommars beslutsamhet, lät vi avsluta med att testa
Freeclimber, en typisk Mosel Riesling, som då den (som i vårt fall) serveras vältempererad, även den kan rekommenderas till fisk och skaldjur, även kraftigare fisk som svärdfisk eller hajkotletter.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Trots att vi inte började klättra på väggarna efter att ha provat Freeclimber, tycker vi att detta vin är ett intressant val för komplettering av taxfree-påsens innehåll.

Sammanfattningsvis kan utfallet för denna test av Viking Grace skaldjursplatå med tillhörande champagne från Charles Heidsieck endast resultera i toppbetyget FFFF1/2 av 5 möjliga. Varför inte fem av fem? Ja, det beror endast på att resan var så pass kort att vi inte kunde sitta kvar och ta allt från början en gång till…

En väl genomtänkt och säkerligen uppskattad detalj, är att de drycker som serveras i Oscar och som gäster uppskattar till den grad att de tänker köpa i tax-free shopen, direkt kan inhandlas i Oscar, så att gästen inte behöver bära längre sträcka än nödvändigt. Detta gör även personalens arbete ännu mer kreativt, då de direkt kan få ett svar på hur deras rekommendationer tas emot.
Drinks_003

Oscar_038Efter den utsökta måltiden, satt vi och njöt i Loungen, invaggade i ett behagligt lyckoskimmer. Så det var inte överraskande att sista bilden, som visar ett systerfartyg passera utanför rutan, fick detta utseende…

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/