Rent och snyggt i munhålan – Frontface på Dentalmässan 2019

Årets ”Tandläkarmässa” SweDental, inhyst i Stockholmsmässans A-Hall, innehöll både nytt och sådant vi sett förut. Precis som en seriös upplagd mässa skall vara. Om man bara skulle presentera nyheter varje år, vore det som att underkänna sina egna tidigare produkter kvalitet… och så får det ju inte vara i en medicinskt balanserad bransch.

För Frontface del, var det extra kul att ha besök av trion Massimo Di Gennaro, Giancarlo Di Gennaro och Nicolò Iachino från Milanoföretaget AQS Italia, som bl.a syr ihop Dentalkliniker me design och funktion.
Massimo är dessutom Frontface Magazines ”förlängda arm” i Milano.
(Eftersom Frontface egen chefredaktör Peter Ortvik själv har en lång karriär som Tandläkare och lärare på Tandläkarhögskolan, är mässan en årlig tummelplats för honom, där gamla kollegor och tidigare elever dyker upp i parti och minut.)

Följ med oss runt på mässan, gapa stort , var så god och skölj…GianCarlo och Massimo De Gennaro på väg in till mässan.

Första stoppet var hos Parodontax och Sensofyne. Parodontax inriktar sig primärt för att förhindra tandlossning (Parodontit) genom sitt innehåll av Natriumbikarbonat, som är ett välkänt innehåll och som använts länge inom tandvården.

Självklart fick vi testa bägge produkterna, som har sin självklara plats i patienternas home-care. Nya Rapid Relief är något för dig med känsliga tandhalsar och slipskador.När det drar ihop sig till fest, kan man få lite extra hjälp med uppfräschning och brillians av just Brilliant Smiles produkter.

Denna polerhätta fungerar utmärkt för att få bort té och kaffemissfärgningar utan att repa på något sätt.

Lägger man då och då en liten pärla av  HiWhite på polerhättan, går det ännu lättare.

Robert Hoffman från Bigman, visade upp nyheten UBrush, en batteridriven mellanrums-cleaner.

Eftersom man har olika utrymme mellan tänderna och man inte vill skada tandköttet mellan tänderna, finns borstarna i olika breddstorlekar. I startpaketet ingår den förpackning du ser här, så man kan börja test från den minsta storleken.

Så här jobbar den vibrerande UBrushen. Den drivs av två AA-batterier, vilket gör att man kan skaffa ett 4-pack uppladdningsbara och sedan alltid ha fräsha batterier till handa utan att behöva kasta engångsbatterier.

När du sedan kommit fram till vilken storlek som fungerar bäst för just dig, köper du refill med just den du vill ha.

Det Schweiziska företaget PRP Swiss har specialiserat sig på portabel utrustning, som till exempel kan användas  till vård av äldre eller sjuka som har svårt att ta sig till en klinik. I stället kommer den rullande kliniken hem till patienten. Även ute på öar och andra platser med dåliga kommunikationer, kan den rörliga kliniken ta sig via båt eller bil till sådana områden.
Philips tar upp fajten med konkurrenterna genom en hel serie eltandborstar, inklusive en modell utformad och designad för barn. Barnmodellen har en egen app som skall motivera och instruera till regelbundet användande. Lars Träff från Phipips visar här själv hur maskinen skall användas. Eftersom Lars är lite för stor för att använda appen, fick vi nöja oss med en vanlig borstning… Även Pepsodent var på plats…

Med lite nya produkter i goodiepåsen…

Ett aktuellt ämne är ju att minska användandet av plastmaterial i alla produkter där det går att undvika. just detta är kärnbudskapet i ”Humble Brush” som endast använder naturmaterial i sina produkter.

Här ser du deras snygga och nedbrytningsbara träborste med ställ.

Även tandvårdspersonalen själva måste vara noga med att tänka på sina arbetsställningar, rygg, axlar och nacke skall ju hålla i många årtionden. Finska SALLI utvecklar ständigt sina justerbara sadelstolar, som naturligtvis även fungerar lika bra framför datorn.Efter många monterbesök, var det gott med lite popcorn, det tackar vi för. Massimo, Nicolo och Giancarlo efter en lång promenad bland mässans utställarmontrar.

Uppe i Pressrummet avhölls smakbitar ur Riksstämmans program, presenterat av intressanta profiler inom tandvården.
Lars Sjödin, försäkringsodontologisk koordinator Försäkringskassan, tandläkare
Pernilla Lif Holgersson, docent, moderator och forskare
Björn Klinge, professor, moderator och forskare

Vi fick t.ex. höra om Tema: Dark Dent – bakom rubrikerna: Ekonomisk brottslighet – aktuella fall och utredningar, Tandvårdsturism – risker och regler, Tema: Diabetes, på Diabetesdagen Intresset för sambandet mellan de två folksjukdomarna tandlossning (parodontit) och diabetes är stort – lyssna på aktuell forskning om kopplingarna mellan sjukdomarna. Tandvården är bra på att arbeta med prevention och har en stor kontaktyta mot befolkningen. Nu diskuteras om medicinsk screening något för tandvården? Vilka erfarenheter finns redan idag inom tandvården? Tema: Kunskap och karies: Karies ökar bland våra barn – varför och vad gör vi?

Vill du se lite rörligt material från mässan, så finns det här:
https://youtu.be/zb8u0XIejiU  Vi får tacka för en..Brilliant mässupplevelse. Vi ses nästa gång igen.

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/