Frontface på Åland, del 7: Fotonördens Våta Dröm: Ålands Fotografiska Museum.

Olle_Stromberg006Som sista nedslag på Frontface reportagebesök under Åland, guidades vi till ett område med namnet Pålsböle och där hittar man Ålands Fotografiska Museum, som är inhyst i Pålsböle skola.
Vår guide, Leah, praktikant på Åländska Turistorganisationen Visit Ålamd, körde oss försiktigt fram genom ett grått landskap i regnet och vi tog snabbt skydd under tak i den byggnad som inhyser Ålands Fotografiska Museum.

Här ligger ett till ytan relativt litet museum med fantastiskt stort innehåll. Anläggningen ägs och drivs med själ och hjärta av det ’äkta paret Olle och Benita Strömberg, som tog hand om oss och gav en både underhållande och faktaspäckad rundtur.

Samlingen innehåller inte bara kameror, utan också mängder av tillbehör och fotoutrustning. Museet är indelat i tre avdelningar; affär, mörkrum och ateljé.

Speciella visningar, t.ex. Nobelpristagaren och polarfararen Fritiof Nansens kamera som användes på Nordpolsexpeditionen med fartyget Fram år 1893-1896, polisens äldre utrustning för fotografering av bovar. Här finns också fotoutrustningen som tillhörde Rafael Virtanen. Även fotoutrustning från Refoto.
Olle_Stromberg003Olle Strömberg

Ålands Fotografiska Museum öppnade 2001 i Kastelholm på Åland. Olle Strömberg hade då samlat fototeknik sedan 1967 och kände att det var tid att visa sina samlingar. Han föddes i Norra Skåne 20 år tidigare och intresset för fotografering började redan då han var 10 år och fick sin första kamera i present.
Samlingen utökas varje år, dels genom eget samlande och dels genom donationer av kameror, projektorer, film, kameratillbehör osv.
Låt oss inleda med att Olle tar oss runt meddelst detta videoinslag: Klicka HÄR
Olle_Stromberg004En tung pjäs, rent stål… Olle_Stromberg005  Olle_Stromberg007Ole har även en stor samling av oexponerad film av de flesta märken som florerat på marknaden, vissa över 100 år gamla. Olle_Stromberg009 Olle_Stromberg010Liten minikamera, bredvid vår egen mobil-Samsung. Olle_Stromberg011Ännu en i mikroformat, här med filmkassett Olle_Stromberg012James Bonds klassiska spionvariant, inhyst i en cigarettändare. Krävde kanske att agenten rökte… Olle_Stromberg014Olles och Benitas berättelser var ingående och visar på ett otroligt engagemang.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Olle har även utbildat Polisen inom fotograferingsteknik, så att de fick bättre bilder på både banditer och brottsplatser. Om han själv suttit i finkan? Ja.. men bara på prov, för att få med det på bild, som här.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Här finns även en stor samling ”engångskameror.

Olle_Stromberg028I en separat avdelning hittar vi nästa stora passion hos Olle: -Musikanläggningar. Här finns allt från gamla vevgrammofoner, via trådbandspelare, rullbandspelare, vinylspelare, kassettdäck och någon förvirrad CD-spelare… Olle_Stromberg029När musiken går igång, går även Olle igång och visar att ”än kan han, än fungerar påkarna”. Olle_Stromberg030Även en ryss hade nog blivit imponerad..
Olle har även haft en lång karriär som ”Dödsryttare”, alltså kört motorcyklar rund i cirkusvelodromer.
Största hojen han använt, var en Indian Chief. Måste ses för att förstås…Olle_Stromberg031Alternativet till Spotify. Olle_Stromberg032Inga batterier behövdes, bara att veva upp en fjäder.

SAMSUNG CSC
När man talar om ”pick-up” i det här sammanhanget, så är det alltså ingen bil, så vet ni det, ungdomar…

Olle_Stromberg035Vi lyfter på fotokepsen och tackar eldsjälarna Olle och Benita för en ytterst intressant förmiddag.
De utför en stor kulturell gärning utan att få bidrag eller annan ekonomisk hjälp, så har just DU en kreativ idé om hur de skulle kunna få till en starkare ekonomisk plattform i sitt arbete med museet, kontakta dem gärna på denna e-mailadress. Vi på Frontface tycker att de borde uppmärksammas mycket mer än nu.

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/