Ofattbart men förväntat. <<<   Till Innehåll

Foto  Frontface.se , 

Dagen Då Norge
Förlorade Oskulden
 
 

Eftersom jag själv är till hälften biologisk norrman, dessutom med flera syskon, släktingar och vänner i Oslotrakten,
var det med stor bestörtning jag tog in informationen om bombattentatet i Oslo centrum och skjutningen på ön där över 80 (Detta skrevs natten till lördag. Nu under söndagen har sifran ökat till minst 90.) människor fått sätta livet till.

Alldeles nyss talade jag med min systers man och som tur är verkar det som om alla runt oss klarat sig helt utan inblandning.
Min bror Mikes dotter arbetar i närheten av bombplatsen men var ute på uppdrag och befann sig längre från platsen än vanligtvis. Hon hörde dock tydligt smällen även från den plats hon befann sig på.

Att den misstänkte gärningsmannen är en blond ”ursprungsnorrman”, påverkar naturligtvis efterspelets dialoger i olika riktningar och bidrar till att det nu inte finns någon ”yttre fiende” att lägga skulden på, vilket kanske kan göra att Norge ser över vapenlagar och skapar en mer uppdaterad registrering vid försäljning av material som kan användas till framställning av bomber, som exempelvis konstgödsel, som den misstänkte köpt flera ton av i maj månad.

När något så här fruktansvärt händer i relativ närhet till det egna samhället, är det naturligtvis nära till hands att spekulera i hur stora riskerna är att det dyker upp en ”copy-cat” här i Sverige.
Vi har ju redan haft ett mindre bombdåd i Stockholm city men det kan naturligtvis inte mäta sig med vad Oslo fått genomlida det senaste dygnet. Att dra lärdom av något som inträffar och sedan snabbt och utan att låta politiska förvecklingar stå i vägen för logiska och preventiva beslut, är något som är ett måste om man inte vill bjuda på att historien skall upprepa sig i onödan.

Som jag många gånget tidigare skrivit om, har vårt samhällsklimat blivit att råare och våldsbenäget utan att våra folkvalda visat vilja att uppdatera sig både kunskaps- och beslutsmässigt i den takt som behövs för att inte halka efter, bli omkörda och förbisprungna av de som använder våld som ett vapen för att uppnå sina syften, oavsett vilka dessa syften må än må vara.

Mina tankar går idag till alla som på ett eller annat sätt drabbats av det inträffade. Jag följer oavbrutet nyhetssändningarna från norska NRK-kanalen och håller tummarna för att dödstalen inte stiger mer.
Låt oss öppna ögonen och ta vårt egenansvar och bromsa all typ av våld som sker dagligen runt omkring oss. Det sänder de bästa signaler till de som lätt tar till våld, att de inte skall kunna operera oupptäckt.
Du som inte själv vill/kan ingripa, kan i varje fall iaktta, registrera, lämna uppgifter och vittna. Det är så vi kan stärka försvaret mot dt allt mer utbredda våldet.
För Norge, mot våldet.

Peter A Ortvik
Chefredaktör
C.E.O.
D.D.S.
U.P.A.
ortvik@frontface.se
<<<  Till Startsidan