TFrontface har haft besök av regissören Emil Jonsvik. <<<  Till Innehåll

Foto: Peter Ortvik, Nikon D300.  Fotografrat på Frontface kontor i samband med intervjun.

7 X frågor till Emil Jonsvik
 
5X. Hur översatte du dessa upplevelser till din nuvarande profession?

Det låg nära till hands att koppla hur jag fick energi av något jag var bra på, till det jag försöker spegla hur ungdomarna kan känna maktlöshet och prestationsångest innan de hittat fram till något de känner sig behärska. Detta nutida behov av att vara unik, skilja sig från massan samtidigt som man ändå vill ha tillhörighet till ”sin” grupp/stil, är naturligtvis något sam ofta ger förvirrande och motstridiga känslor inombords.
Detta känns som ett ydligt symptom inom ”MTV-generationen”, där man hellre vill vara känd, oavsett för vad, än att skaffa sig kunskap och bli duktig på något. Därför är det viktigt att inspirera och motivera till att de skall kunna känna sig omtyckta utan att vara bra på något speciellt."”

6X. Nu är DVD´n släppt. När den gjort sitt kommersiellt, finns det då tankar på att få in filmen via skol- och fritidsväsendet?

”Absolut. Vi tar tagit fram verktyg, diskussionsmaterial och öppna frågor som vi bollat med bl.a ”FRIENDS”. Så det kommer i sinom tid.”

7X. Hur skall du fira Jul?

”Jag älskar verkligen Julen, bästa tiden på året. .Jag är dock allergisk mot granträd, så vi har platsgran. Sedan älskar jag gamla klassiska jullåtar, Som Bing Crosby, Elvis och Frank Sinatras varianter: White Christmas!, ”Jingle Bells” och liknande. Så det
är basen i vad som får mig att känna julstämning. En stor del av min släkt på min far sida är från Norge. Med det blir ner till Västkusten till min brors familj och fira jultillsammans där.
Vi kör varannat år i Sthlm och varannat på västkusten.

Frontface vill inte påfresta Emil med frågor om kommande, ännu hemliga, projekt, Men vi kan avslöja att det planeras stort projekt och tillsammans med ett av världens största distibutionsbolag, men vad det blir får vi se i nästa intervju. Tack Emil.

”Om du inte känner till filmen  "7X, så kan du börja med att läsa recensionskombinationen HÄR, så att du får lite bakgrunds information.
Vi träffade regissören Emil Jonsvik redan vid premiären och vi fick en skön kontakt med honom redan från första stund.
Därför var det naturligt att ta nästa steg och få en mer avslappnad stund och en liten intervju med den gamla skejtaren.

Vad kan då vara mer lämpligt att ställa, än 7 x frågor?
Här kommer en nedkortad version, då vi satt och pratade i nästan två timmar. Tiden går fort när man har kul...

1x. vad betyder musik för dig i ditt arbete som regissör?

”Musik hjälper mig ofta att visualisera både scener och dramaturgi när jag sitter med ett manus framför mig och försöker ”översätta ” innehållet till den praktiska filmkänslan. Rätt musik kan skapa ”magi” åt en annars relativt vardaglig scen. Sedan har men det med sig ut i ryggsäcken när man har med sig skådespelarna ut på plats.

2x. vad gjorde du innan du ”blev regissör”?

”Jag har ju haft fördelen att jobba som elektriker, ljussättare, klippare och filmfotograf innan jag axlade manteln som regissör, så det gör naturligtvis allt mycket enklare och då även i kommunikationen med de som har dessa uppgifter nu i de projekt jag regisserar.

Jag vet också hur jobbigt dessa insatser kan vara och det ger en softare arbetsmiljö mellan de ingående delarna.”

3x. Tillbaka till ”stenåldern”: Lekte du ofta med gamla VHS-kameror och liknande? Regisserade du dina kompisar redan då?

”Den första filmen jag gjorde, var för Z-TV som 12-åring och då satt jag med två VHS-bandare och redigerade/kopierade mellan dem, för att få sjysta övergångar och det var inte så lätt…
Tacka vet jag modern digital teknik och, inte att förakta, riktig film och en sax…hahaha.
På den tiden kunde man skicka in en VHS-kassett till TV och få den spelad i TV. Idag måste allt vara perfekt formaterat och i yttersta kvalitet, annars blir det ”Tack men nej tack”."

4x. Vad var detta för filmer?

”Allt var inriktat på skateboard. Jag ”åt, sov, käkade och sket skateboard”. Det gick mycket pengar till skating. Jag knäckte brädor & Trucks på löpande band. Till slut fick jag en sponsor som gjorde det möjligt för mig att tävla (teknisk Street) utan att vara kallsvettig för att knäcka brädor.
När jag filmade skating, halkade jag nog in på lite ofrivilligt regiarbete. Ville ju att alla trick skulle se så bra ut som möjligt, så jag regisserade kompisarna till och från.
Tar väl fram brädan ibland nu också men man är ju inte 17 längre…

Se gärna filmen och se den gärna
som ett diskussionsunderlag.
Tävla om 5 st "7X" på DVD HÄR:
<<<  Till Innehåll