Nr 6 2007
Sid 14c

Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X

Här ser du den retroimpressio
nistiska destillatorn
för calvados.

Hur själva processen går till,
kan du läsa om till vänster.

 

Calvados
Calvadosen dubbeldestilleras i en kopparpannan vars automatiska reningssystemet hindrar kopparoxiden att förorena destillatet. Pannan är avancerad och tillåter flexibel och exakt destillering, som avgör hur mjukt destillatet blir. Pannans kvalitet är viktig för slutresultatet.När temperaturen på cidern når +80°C bärs de aromatiska molekylerna och alkoholen upp av ångan. Ju kortare hals på pannan och ju mer värme som tillförs, desto bättre ånga för en optimal extraktion.

Den första destilleringen av cidern ger det lilla vattnet, petite eau och har en alkohol% om 28% - 30%.
Den andra destilleringen sker i två delar där den första delen kallas huvud, têtes, och behålls inte eftersom den innehåller oönskade aromer.. Detta gäller även för den sista delen som innehåller feta alkoholer och saknar finess. Den enda del som behålls är den mittersta,
det så kallade hjärtat, coeur, som innehåller alkoholer
om 60% - 78%.

Lise Lotte från Moestue (Svensk agent för Dupont)
fick prova att göra vaxförslutning av
en calvadosbutelj.

Resultatet?
Av minen att döma hos den ordinarie "vaxaren", höll hennes korkning inte riktigt önskvärd symmetri.
Vi tyckte det såg bra ut, det var ju första försöket...

-Redaktör Ortvik får lite specialinformation av M. Dupont.

Pommeau
Pommeau är en blandning av calvados och äppeljuice. Ett år gammal calvados blandas med ojäst juice, proportionerna bestäms så att alkoholnivån blir 17 %. Blandningen rörs varsamt ihop och lagras därefter i 400 liters ekfat i 30 månader.
Smaken är stor och rik med karamelliserade äpplen, plommon, torkade frukter och vaniljtoner.

Calvados Cream
Är en gräddlikör (som Baileys) och en blandning av calvados och grädde, söt och krämig med smak av karamell, äpple och vanilj.

Ovan och vänster:
Miljön runt tillverk- ningsanäggningen
är inspirerande
även för en fotograf.

Nedan:
Frontface höll på att bli en kamera fattigare mitt under reportageresan.
När mobiltelefonen ringde, skulle red, Ortvik lägga i från sig sin Nikon D2X och såg snabbt en tunna med lock på.

På väg från äppelodlingarna: Aga Khans galopphäst-
uppfödning. Milsvida ägor med fantastisk utsikt..
Aga Khan IV är själv en blndad avkomma av Persiskt, Italienskt och Brittiskt ursprung och äger detta stuteri som är Frankrikes största.

Det visade sig dock att det inte var ett lock utan ett mät-
instrument som flytit upp till ytan när mätningen var färdig.
Kameran började sjunka men Etienne Dupont kastade sig fram och fick upp den.
JO, den funkar.

Är du i Stockholmsområdet och vill prova på de produkter du läst om här, rekommenderar vi ett besök på den Franska Restauranten "Byn", där du även kan prova specialmenyer som passar väl
ihop med cider och calvados. Du kan se mer info HÄR:
Behöver du mer info om Dupont och deras produkter, fråga Lise Lotte på moestue HÄR: