|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nr
6 2007 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Här ser du den retroimpressio
nistiska destillatorn
för calvados.
Hur själva processen går till,
kan du läsa om till vänster.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Calvados
Calvadosen dubbeldestilleras i en kopparpannan vars automatiska reningssystemet
hindrar kopparoxiden att förorena destillatet. Pannan är avancerad
och tillåter flexibel och exakt destillering, som avgör hur mjukt
destillatet blir. Pannans kvalitet är viktig för slutresultatet.När
temperaturen på cidern når +80°C bärs de aromatiska molekylerna
och alkoholen upp av ångan. Ju kortare hals på pannan och ju mer
värme som tillförs, desto bättre ånga för en optimal
extraktion.
Den första destilleringen av cidern ger det lilla vattnet, petite eau
och har en alkohol% om 28% - 30%.
Den andra destilleringen sker i två delar där den första delen
kallas huvud, têtes, och behålls inte eftersom den innehåller
oönskade aromer.. Detta gäller även för den sista delen
som innehåller feta alkoholer och saknar finess. Den enda del som behålls
är den mittersta,
det så kallade hjärtat, coeur, som innehåller alkoholer
om 60% - 78%.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lise
Lotte från Moestue (Svensk agent för Dupont)
fick prova att göra vaxförslutning av
en calvadosbutelj.
Resultatet?
Av minen att döma hos den ordinarie "vaxaren", höll
hennes korkning inte riktigt önskvärd symmetri.
Vi tyckte det såg bra ut, det var ju första försöket...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-Redaktör Ortvik får lite specialinformation
av M. Dupont.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pommeau
Pommeau är en blandning av calvados och äppeljuice. Ett år
gammal calvados blandas med ojäst juice, proportionerna bestäms
så att alkoholnivån blir 17 %. Blandningen rörs varsamt ihop
och lagras därefter i 400 liters ekfat i 30 månader.
Smaken är stor och rik med karamelliserade äpplen, plommon,
torkade frukter och vaniljtoner.
Calvados Cream
Är en gräddlikör (som Baileys) och en blandning av calvados
och grädde, söt och krämig med smak av karamell, äpple
och vanilj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ovan och vänster:
Miljön runt tillverk- ningsanäggningen
är inspirerande
även för en fotograf.
Nedan:
Frontface höll på att bli en kamera fattigare mitt under reportageresan.
När mobiltelefonen ringde, skulle red, Ortvik lägga i från
sig sin Nikon D2X och såg snabbt en tunna med lock på.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
På väg från äppelodlingarna: Aga Khans
galopphäst-
uppfödning. Milsvida ägor med fantastisk utsikt..
Aga Khan IV är själv en blndad avkomma av Persiskt, Italienskt
och Brittiskt ursprung och äger detta stuteri som är Frankrikes
största.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Det visade sig dock att det inte var ett lock utan ett
mät-
instrument som flytit upp till ytan när mätningen var färdig.
Kameran började sjunka men Etienne Dupont kastade sig fram och fick upp
den.
JO, den funkar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Är du i Stockholmsområdet och vill prova på
de produkter du läst om här, rekommenderar vi ett besök på
den Franska Restauranten "Byn", där du även kan prova
specialmenyer som passar väl
ihop med cider och calvados. Du kan se mer info HÄR:
Behöver du mer info om Dupont och deras produkter, fråga Lise Lotte
på moestue HÄR:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|