Nr
6 2007 |
Sid 14b
|
|||||||||||||||||||
Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X |
||||||||||||||||||||
Det
luxuösa värdshuset Chateau
Les Bruyeres |
||||||||||||||||||||
För att få rätta känslan för cider som produkt, ger vi dig här en kort genomgång hur hela framställningen går till: För att framställa calvados destillerar man först cider som sedan lagras på ekfat. Drycken är ursprungsskyddad och namnet; Appellation d’Origine Contrôlée är begränsat till produkter från Calvados-departementet och några omgivande regioner. Den finaste appellationen är Appellation Calvados Pays d'Auge. Cidern måste då vara tillverkad av äpplen odlade i Pays d'Auge (=ursprungsområdet) och det område som familjen Dupont ligger i. Familjen Dupont äger alla sina äppelträd
själva och den gamla odlingen har utökats med 10 hektar nyplanterade
små traditionella äppelträd. Äpplena handplockas
främst och från marken! Först när äpplena faller
till marken är de mogna nog att plockas. Frukten lagras i öppna
och luftiga trälådor i upp till en månad. De har då
uppnått maximal arom och är redo att malas och pressas. |
||||||||||||||||||||
Var och en av de åtta rätterna
var fantasifullt presenterade, kanske på gränsen till över |
||||||||||||||||||||
"The Big Boss" Étienne Dupont, fick naturligtvis själv godkänna varje butelj som öppnades. |
||||||||||||||||||||
-Från äpple till cider, Jérôme Dupont visar hela vägen. |
||||||||||||||||||||
Jordmånen
i Pays d'Auge är kalkstensrik lerjord som hindrar äppelträden
att växa alltför snabbt. Träden ger frukt vartannat år
och ca 50 kg per träd. Äldre träd kan dock ge upp mot 200
kg. Av 100 ton äpplen får familjen Dupont ut 70.000 flaskor cider
eller 7.000 flaskor calvados. Duponts cider
är helt annorlunda än den ”krogcider” |
||||||||||||||||||||
Nedan:
Naturligtvis samlade vi ihop hela gänget och även värdshusets
ägare och köksmästare |
||||||||||||||||||||
Kvällens servitörer var alerta och på hugget hela tiden... |
||||||||||||||||||||
Fortsättning på nästa sida, klicka på högerpilen >>> |