Nr 6 2007
Sid 14b

Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X

 

Det luxuösa värdshuset Chateau Les Bruyeres
var en fröjd för ögat och en skönt social avslutning på en lång och innehållsrik dag.

För att få rätta känslan för cider som produkt, ger vi dig här en kort genomgång hur hela framställningen går till:

För att framställa calvados destillerar man först cider som sedan lagras på ekfat. Drycken är ursprungsskyddad och namnet; Appellation d’Origine Contrôlée är begränsat till produkter från Calvados-departementet och några omgivande regioner. Den finaste appellationen är Appellation Calvados Pays d'Auge. Cidern måste då vara tillverkad av äpplen odlade i Pays d'Auge (=ursprungsområdet) och det område som familjen Dupont ligger i.

Familjen Dupont äger alla sina äppelträd själva och den gamla odlingen har utökats med 10 hektar nyplanterade små traditionella äppelträd. Äpplena handplockas främst och från marken! Först när äpplena faller till marken är de mogna nog att plockas. Frukten lagras i öppna och luftiga trälådor i upp till en månad. De har då uppnått maximal arom och är redo att malas och pressas.

Smaken i frukten kommer från skalet och det fruktkött som finns direkt under skalet. När äpplena är malda lakas smaken ur under ca två timmar. Skalet mjuknar och tanniner och aromer frigörs i äppeljuicen som sedan sakta pressas. Under två timmar pressas fruktmassan försiktigt i en membranpress som styrs med tryckluft.

Var och en av de åtta rätterna var fantasifullt presenterade, kanske på gränsen till över
arbetade men visst kändes det mysigt att bli ompysslad med konstverk på tallriken.
Vi undrade dock gemensamt: "Var finns salt & pepparkaren?"

"The Big Boss" Étienne Dupont, fick naturligtvis själv godkänna varje butelj som öppnades.

-Från äpple till cider, Jérôme Dupont visar hela vägen.

Jordmånen i Pays d'Auge är kalkstensrik lerjord som hindrar äppelträden att växa alltför snabbt. Träden ger frukt vartannat år och ca 50 kg per träd. Äldre träd kan dock ge upp mot 200 kg. Av 100 ton äpplen får familjen Dupont ut 70.000 flaskor cider eller 7.000 flaskor calvados.

Duponts cider är helt annorlunda än den ”krogcider”
som vi oftast får i kran eller på burk. Den är torr,
välbalan serad och mycket fruktig. Man använder aldrig några som helst kemiska tillsatser. Färgen skiftar från intensivt orange till bärnstensgul. Moussen är delikat, doften intensiv och komplex. Beroende på ålder finner man fruktiga aromer som äpple, citrus och lime och
från faten kommer smör och lädertoner, choklad
och lite rostade aromer.

Nedan: Naturligtvis samlade vi ihop hela gänget och även värdshusets ägare och köksmästare
Philippe Harfaux. Tack för en minnesvärd afton.
Vi promenerade sedan hem till hotellet,
sent om cider....

Kvällens servitörer var alerta och på hugget hela tiden...

       Fortsättning på nästa sida, klicka på högerpilen >>>