Det första som är slående när man öppnar den stabila förpackningen av Raumfeld Stereo Cubes, är följande: Först och främst finns det gott om plats i kartongen och allt har en definitiv plats som är lätt att återställa delarna till i händelse av transport eller liknande. När man sedan lyfter upp de två kuberna, får man direkt en initial känsla av kvalitet och ”rejäla doningar”, inget plastsmäck här inte.
Måtten på ”Cubsen” är ca 19x19x20 cm, vilket gör dem lättplacerade, var helst du önskar placera dem. Dessutom är de så snygga, att man inte skall gömma undan dem, de ger definitivt en accent åt varje plats i varje rum de finns i.
De två kuberna består av en master och en slav-högtalare,Ultrakompakta trådlösa stereohögtalare med en 2-vägs koaxialhögtalare och bi-ampingteknik såväl som ett dubbelt basreflexsystem för bästa möjliga ljudåtergivning.
Master-högtalaren innehåller förstärkaren och WiFi-modulen. Anslutningen till slav-högtalaren sker med hjälp av en speciell stereokabel (ingår) för att försäkra att ingen tidsfördröjning sker mellan högtalarna.
Raumfeld Stereo Cubes – Slave:
Ultrakompakt trådlös stereohögtalare med en 2-vägs koaxialhögtalare och bi-ampingteknik såväl som ett dubbelt basreflexsystem för bästa möjliga ljudåtergivning. Anslutningen till master högtalaren sker med hjälp av en speciell stereokabel för att försäkra att ingen tidsfördröjning sker mellan högtalarna.
Den medföljande vita kabel som skall förbinda de två högtalarna med varandra, är c:a 270 cm lång, vilket gör att maxbredden mellan kuberna hamnar på ungefär 2,5 meter, vilket är tillräckligt för att få en god stereobild i ljudet.
Själva sammankopplingen med ljudkällorna, kan naturligtvis ske på flera sätt. Vill du använda dem ihop med din vanliga HiFi-anläggning, kan du göra detta också.
Tänk på att det är Raumfelds app som styr hela systemet med Stereo Cubes, så innan du försöker dra igång installationen, ladda ner denna app och få den på plats i din smarta telefon och/eller din platta.
Du hittar appen här: https://se.raumfeld.com/hur-funkar-det.html
För den som inte har trådlöst nätverk eller som har det men ändå föredrar att ha direkt kabelkontakt med sin nätverksspelare eller sin dator, medföljer en c:a 3 meters nätverkskabel, som du iså fall ansluter till routern, modemet eller direkt till datorn. Detta är naturligtvis den signalstarkaste och avbrottssäkraste anslutningen men begränsar naturligtvis den nu normala frihet som trådlösheten innebär.
För trådlös anslutning till rum med svag signal, skaffa en WiFi-repeater.
Dessa ljudkällor kan du använda dig av:
Privat musik sparad på:
- Din Android- eller iOS-enhet
- USB-minnen, NAS-diskar, DLNA-musikserver
- Musikmappar på din dator samt iTunesbibliotek (delning från datorn krävs)
En positiv överraskning är att vi fann öljande oväntade kompatibilitet:
Raumfeld själva anger att de externa hårddiskar som kan användas, skall vara FAT eller FAT 32 formaterade.
Nuförtiden, när man ofta spar stora filer och högupplöst material, är de flesta hårddiskar formaterade i NTFS-format.
Vi anslöt en liten WD Passport 500 Gb usb2-ansluten HDD utan egen strömförsörjning.
Till får glädje fungerar den alldeles utmärkt och därmed slipper vi ta samma musikbibliotek över trådlöst nätverk,
vilket naturligtvis gör det hela både snabbare och säkrare. var så goda Raumfeld, den infon bjuder vi så gärna på.
Streamingtjänster
- Spotify, Tidal, Napster och liknande abbonemangstjänster
- Kostnadsfri internetradio via TuneIn
Extern spelare som MP3-spelare, CD-spelare eller bärbara datorer via line-in
- Direkt uppspelning från ljudingången är även möjlig att streama till andra rum.
Om vi därmed övergår till uppspelning från smarta telefoner och surfplattor, så börjar man som tidigare sagt, med att ladda hem den app som krävs för att få det att lira korrekt. Detta gäller även vid installaltion till vanlig HiFi-nläggning.
När du har appen i din mobil eller platta, är det lätt att följa den ”Install-Wizard” som hjälper di g igenom resten, steg för steg.
Appen sorterar din musik enligt flera olika alternativ och som ett litet plus, får du bild vid sidan. När du spelar upp en låt, förstoras fönstret till full skärmstorlek. Spellistor är lätta att åstadkomma.
Har du Raumfeld Stereo Cubes i flera rum, konfigurerar du även detta genom appen.
Om din musikkälla är en nätverkshårddisk (NAS), ansluten till en router, kan det uppstå vissa osäkerheter gällande filsystem och hur appen lyckas få fram de låtar som ligger i undermappar. Vi har inte fått några klara svar från supporten gällande detta.
Support
Vad den normale kunden kan uppskatta, är den rätt utförliga supportsida som finns på nätet.
Det gäller dock att välja språk, annars hårdtestas dina tyska-kunskaper ordentligt. Om man inte hittar direkta svar på sina frågor, finns en sista utväg, vilket är att maila direkt till kundservice@raumfeld.com , vilket i grunden känns tryggt. Frontface skickade ett testmail med en fråga och vi fick svar efter 48 timmar….
Var inte orolig när du ser att mailet kommer från en domän som heter Teufel.de
Teufel betyder ”Djävul” men i det här fallet är det helt okej, det är Raumfelds app-plattformspartner som svars-djävlas. ”Better the Devil you know”..som Kylie Minogue sjöng en gång i tiden…
Raumfald har alltså en utbyggd supporttjänst, dit man kan e-posta frågor som uppstår och som man inte kan få svar på i den nätplacerade manualen. Det tar c:a 48 timmar att få ett svar och när vi testade att växelvis ställa frågorna på svenska och engelska, kom svaren i bägge fall tillbaka på svenska. Dock är det mycket tydligt att man använder sig av någon slags automatisk språk/översättningsprogram, då vissa svar var klart förbryllande i sin formulering. Är det någon som hört talas om ”en domkraft-utgang”, när vi frågade om möjligheten att ansluta vår OPPO mediaspelare. Här finns lite att jobba på, så att inte svaret på en fråga endast leder til en ny.
Något som vi inte fann ett direkt svar på i manualen men som supporten gav vettig info om,
var följande…som du säkert också vill veta innan du bestämmer dig för ett eventuellt köp;
Vi citerar direkt den text vi fick:
” Det finns ingen begränsning för antalet av styringenheterna. Du kan förvända så många mobiltelefoner eller surfplattor med Raumfeld-appen på samma tid som du vill.
För att förbinda din NAS med Raumfeldsystemet måste du drycka på ”settings” i appen. Därefter måste du välja ”music resources” och ”add resource”. Om du ge fri din NAS för hela hem- eller lokalnättet kan du se den där. Du kan välja din NAS och förbinda den med Raumfeldsystemet. Om du har en användarnamn och ett lösenord måste du skriva i båda till. Det finns ingen annan möglighet för att förbinda din NAS med Raumfeldappen.
Om din NAS står inte under ”add resource” är problemet kanske att din NAS är inte tillgänglig för alla enheter i ditt hem- eller lokalnätt.”
Nå, hur låter Raumfeld Stereo Cubes efter installation?
Låt oss ta det genom att jämföra från olika uppspelningskällor. I vårt fall, har vi placerat d två kuberna på max avstånd från varandra och i sittande öronhöjd. När det gäller alla högtalare i ungefär samma storlek som Raumfeld Stereo Cubes (oavsett om det är WiFi eller vanliga förstärkaranslutna), måste man vara medveten om att det inte är några ”Cerwin-Vega-monster man har att göra med, så man inte har fel förhoppningar. Vid testen var vi också medvetna om att de digitala nusikfiler vi använder i testen, skall kunna göra systemet full rättvisa. Att ladda in ett gäng MP3-filer på 128 kbits, vore som att beställa in en Tornedos indränkt med ketchup. Vi har därför an bänt oss ”lossless” filer och Mp3-musik på 320 Kbits. Frontface anlitade Benjamin Hallberg, högrankad IT-specialist och musikkunnig, för att navigera genom de tekniska fallgropar man annars kan falla i.
Redan från första tonanslaget, gillar vi cubernas ljudbild. Allt är tydligt stereoåtergivet och efter att ha joggat med appens volymkontroll, allt mellan 27 – 87%, kan vi konstatera att både ljudstyrka och tryck räcker för allt från gitarrbaserad Metal, via R&B/Soul, vokala inslag som Adeles ”Hello”, nya Bond-temar och ned till softa Melissa Horn. Efter en halvtimmes lyssning, känner vi bägge testpiloter att man snabbt acklimatiserar sig i ljudkänslan från kuberna. Mellanregistret känns naturligt, även i jämförelse med våra stora referens-högtalare R28F från Klipsch. Diskanten är relativt mjuk men har lyckats att få med precis det som gör att ett cymbalanslag inte döljs eller dör ut i förtid. Basen känns autentisk, rent proportionellt. De begränsningar som kan upplevas, är inte en miss i konstruktion utan, som vi tidigare nämnt, något som samtliga existerande högtalare i den här storleken måste ha som begränsning, för att inte bara låta som en billig ”bergsprängare”. Sammanfattat är vi klart nöjda med vad Raumfeld Stereo Cubes presterar i rummet och när vi sedan är inne på tredje dagens lyssning (efter att ha låtit vårt digitala musikbibliotek på över 400 Gb fått stå på non-stop under dygnets vakna timmar) så har de tidigare jämförelsekraven i förhållande till de stora referenshögtalarna jämnat ut sig och vi är nu ännu mer nöjda med Raumfeld Stereo Cubes prestanda.
Avslutningsvis konstaterar vi att Raumfeld Stereo Cubes är snygga, låter bra och tillräckligt mycket, samt att det något högre priset än hos vissa i Sverige mer marknadsförda konkurrentmärken, inte bör vara något som skall påverka valet i och för sig. För närvarande säljs Raumfeld endast via nätet men man har vissa funderingar på att öppna minst en butik här i landet. Frontface önskar dem lycka till. Tummen upp för Raumfeld Stereo Cubes. Frontface Likes!
Mikael Alpay njuter av Adeles ”Hello” i Raumfeld Stereo Cubes.
Comments are closed.