Redan för snart fyra år sedan, startade Frontface ett samarbete med Martin Fransson som driver Welledge-kliniken vid Kornhamnstorg i Stockholms Gamla Stan. De fyra artiklarna från den tiden, kan naturligtvis fortfarande nås i Frontface, bara att klicka HÄR.
Nu är det dags att ta upp en ny typ av samarbete, där DU som läsare har en viktig roll. Vi startat ”Fråga Martin Fransson”, där den erfarne och skicklige kiropraktorn besvarar e-mail frågor från Frontface läsare. E-postadressen ser du i rubrikbilden, den är martin.fransson@frontface.se
Du kan fråga Martin om allt gällande rygg-, nack-, led-besvär samt även andra tankar runt rörelseapparatens funktion…frågor du kanske burit på i många år men aldrig kommit till skott att fråga den tidspressade terapeut som hjälpt dig med dina akuta besvär. Varje ny artikel kommer även att innehålla direkta länkar till de föregående i serien, så du lätt kan uppdatera dig vartefter tiden går och fler artiklar tillkommer. För att komma igång direkt, har vi under en period bett våra ”närmast sörjande” att fundera igenom de undringar som de haft och här har vi valt ett par av dessa för att kickstarta igång serien direkt.
Hej Martin,
jag arbetar som undersköterska på ett större sjukhus i Stockholm Orgelbundna arbetstider och små barn hemma gör att jag inte hunnit med någon träning på ett antal år. Min rygg har krånglat och jag har svårt att klara patientlyft och andra krävande sysslor. Min kille kom och besökte mig på ett långpass en söndag. Han är ”gammal” idrottsman och tränar även andra. När jag kom hem efter has besök, hade han mycket att klaga på och jag skulle gärna vilja få en professionell åsikt och råd om detta.
Det första han sett och reagerat på, var att när vi som jobbade den dagen satt och fikade, satt alla med ena benet över det andra hela tiden, på det sätt som är vanligt framför allt hos kvinnor. Sedan kunde vi direkt gå från bordet och utföra patientlyft och liknande. Han menade att detta var rätt osmart, då kroppen under en stund befunnit sig i en sned position och borde ”rätas upp” ordentligt innan påfrestande rörelser utförs. Kan du ge dina synpunkter på detta och även några råd och tips om hur jag skall komma bort från mitt nuvarande besvär?
Tack på förhand, ”USKA-Carin”
Svar:
Hej Carin
Jag förstår din undran efter din killes feedback efter han varit på besök på ditt jobb.
Det han ger som feedback stämmer med mina tankar om detta. Det är bra att inte sitta stilla långa stunder i sneda positioner och sedan ge sig på tunga lyft. Hur bra det går beror givetvis på hur länge man blir sittande med korsade ben, samt hur bra den egna inre stabiliserande muskulaturen är.
Råder att avsätta korta stunder under arbetsdagen för att göra små minipauser. Här är ett tips som du kan titta på http://youtu.be/9YKlqHPL0w4
Här är en serie av övningar du också kan göra för att stärka stabiliteten i ländrygg och bäcken.
Sitt på en kanten en stol så att du verkligen sitter på sittknölarna med upprätt ryggrad. Sakta – med uppmärksamhet på andningen och dina sinnesintryck från kroppen d v s i kontakt med ditt nervsystem – pressar du ett knä framåt, ett i taget, och skapar därmed en liten, roterande glidrörelse i bäckenet som fortplantar sig upp genom ryggen. Det blir som om du gick på stället. När du gjort det under några minuter växlar du till att tippa bäckenet framåt och bakåt, vilket skapar en liten svank-och-krum-rörelse i hela ryggraden. När du gjort det i några minuter växlar du till att sakta föra ihop och sedan isär benen under några minuter. När du gör övningarna har du hela tiden uppmärksamhet på vad som händer inuti dig.
Visa dem för din pojkvän J
——————————-
Hej Martin!
Jag jobbar inom IT-branschen med support för en större företagskoncern. Jag sitter stationär på en plats, mestadels, så det blir inte så mycket rörelse under långa arbetspass. Känner mig ofta stel och krum efter långa arbetsdagar och går till gymmet efteråt för att försöka få ”återställning/reset till normal funktion. Jag har försökt ta hjälp och få goda råd av instruktörer/PT men det känns som om de inte kommer utanför sina ”standardprogram för allmänheten”, att de inte kan pin-pointa just mina problem, så det har inte gett mig någon hjälp. Tilläggas kan att min arbetsgivare inte verkar ha några tankar på att ersätta min konventionella, sittande arbetsplats, med stående möjlighet, vilket jag själv tror skulle kunna vara till viss hjälp…
Vad säger expertisen ? Alla råd, support och tips mottas med tacksamhet.
Mvh, IT-Mattias
Hej Mattias
Svårt att pin-pointa vad du exakt behöver utan att träffa dig och undersöka dig. Jag rekommenderar dock att börja med att varje timme ta en liten minipaus och göra övningarna i denna video http://youtu.be/34BGx0kCSTA
Du kan även göra dessa övningar:
Ställ dig upp. Börjar med att sakta vrida på huvudet från sida till sida. Låt blicken ”ta in omgvningen” så du får avlastning från att titta på skärmen (uppmärksamheten i orienteringsrörelsen är det som för oss tillbaka till trygghet och ett här-och-nu). Därefter gör en liten nickning med huvudet under en minut, som en ja-nickning. Växla sedan till att skjuta huvudet fram och tillbaka i två minuter. Varje rörelse kan göras med olika intentioner. Den när jag skjuter huvud framåt och bakåt brukar jag göra med intentionen att jag vill utforska något för att sedan dra mig undan från det.
Välkommen att höra av dig och komma in för en mer noggrann bedömning så jag kan ge dig en åtgärdsplan anpassad till dig.
Fortsätt gärna småtjata på din chef för att få ett justerbart fatorbord, så att du kan växla mellan stående/sittande ställning.
Denna serie fortsätter med artiklar minst en gång per månad, ibland oftare.
Comments are closed.