Olivoljor och bubblande drycker, vårt fokus på Mitt Kök mässan.

Årets mässa ”Mitt Kök” ute i Älvsjö
i Stockholmsmässans C-Hall,
var piggare än någonsin.
Denna gång kändes det som att
utställarnas nyfikenhet och intresse
för att tillvarata varje besökares individuella
frågeställningar, var vassare än tidigare.
Osökt undrar man om alla TV-shower
med matinslag har gett detta genomslag?

Frontface lade denna gång vikten på att
förbereda vårt stora provtest av Olivolja,
som  kommer i julnumret runt Lucia.
Vi besökte alla utställare vi hann med,
som hade olivolja synligt på display,
doftade, smakade och fick med oss
en provflaska av varje intressant produkt.

Förutom detta, kikade vi runt på både
nyheter och klassiker gällande den både
generellt goda och glamourösa drycken
champagne och andra bubblande drycker,
samt även en och annan vinbutelj.
Följ nu med oss runt i Mitt Kök.
ORT_1353Redan i mässfoajén träfade vi
Daniel Fritzdorf, Event Manager
för ”Mitt Kök”. Daniel verkade
med all rätt vara nöjd med
årets upplaga.ORT_1356Från Spanien fick vi testa
olja från Trioleo, assisterade
av Antonio Bäckström-Pino
och hans kusin.ORT_1361Alexander The Greek,
ett passande namn för
den grekiska olivolja vi
kommer att ha med i vår
test. vi provade olika sorters
oliver från de fat som ses på bilden
och utan undantag var de mycket goda.

Tommy Öhrqvist kanske kan ta
artistnamnet Örtqvist, med tanke
på alla välkryddade produkter
som kantade hans snygga monter…ORT_1365
ORT_1368Bakom ett hörn, fann vi våra vänner från Ölandschoklad,
som i år hade flera spännande nyheter,
som vi återkommer till närmare Jul. ORT_1371Lotta Siwertz från Foglia
och Jonas Stensved från
Delikatessboxen gav oss
tester på både olivolja
från Colli Di tifata (Pepprig) och
Privilegio Toscano (mer fruktig).
Dessutom en spännande produkt
vid namn Condimento Bianco.
Condimento Bianco är en vit balsamico,
fast den får inte kallas Balsamico.
Den görs inte på traditionellt sätt,
utan den innehåller druvmust på endast
gröna druvor (trebbiano) istället för de
sju sorter som balsamico görs på,
samt vitvinsvinäger.
ORT_1377Gragano är den ort där både pastan
och olivoljan  som Le Zie tillhandahåller,
kommer från.
Och ja, det är ”Original-Mama” från
familjen som tillverkar produkterna,
som ses på tavlan. Vi är mycket nyfikna
på produkten, som dessutom säljs i en
läcker presentförpackning.ORT_1386Fernando Di Luca är grundare till familjeföretaget
Di Luca Di Luca och varumärket Zeta.
1971 började Han importera majsolja
till Sverige från Italien och tre år senare,
var han först här i landet att importera olivolja,
som ju satt ett starkt avtryck även på vår
svenska matlagningskonst.
Från Zeta kommer vi att testa dels
Toscano IGP och även Novello.ORT_1394I denna ringhörna fann vi
vår ”gamle” kombatant och
pugilist, Paolo Roberto, som
med sedvanlig svada fick en
stor publikskara att följa sin
framfart bland pannor och grytor.
Den gode Paolo trivdes synbart
med att få framställa en saftigt
mustig italiensk köttfärssås till
den pasta som hade hand om
själva projektet. Vi fick dock
aldrig chans att smaka på resultatet,
på grund av tidsbrist.
Troligen en riktig knockout…ORT_1407Inget rävgift men två Foxy Ladies
befann sig i montern hos dryckes-
agenten Stellan Kramer. Anledningen
till svansföringen var att promota en
australiensisk produkt, Fox Creek Vixen.
Vi provsmakade och fann ett bubblande
vin av rödvinskaraktär.

Låter det skumt? Det tyckte även vi innan
testen men faktum är att vid rätt temperatur,
är detta en pigg nykomling som kan bli en
uppstickare till fester och events.
Vixen kändes som ”Fashion-orienterad
och vi kan se den på borden till Modevisnings-
arrangemang och premiärer,tillsammans
med alkoholfria alternativ.

ORT_1413Scott Zrna är Chefsvinmakare
vid Fox Creek Wines
och en riktigt skön profil.
Det är något extra avslappnat
med de som kommer från ”Down Under”…
ORT_1418Man behöver inte heta James Bond
för att dricka Bollinger champagne
men det underlättar, speciellt om man
skall beställa de årgångar som nämns i filmerna
om agent 007 och hans fala damer.
Här visas den senaste produktionen och
de mässbesökare som vill få lite extra
agentkänsla, kan få en klassisk accessoar
att mingla med i handen.ORT_1427En vit australiensare, Mount Crawford,
visade sig vara en frisk bekantskap
av Rieslingkaraktär från Arvid Norduist.ORT_1429Man skall j inte blanda bilkörning
och alkohol, därom råder inga tvivel,
Ferrari har ett eget bubbel som
tillverkas enligt champagnemetoden
och som fungerar bättre i ishink
än i handskfack.ORT_1434Louis Roederer´s Cristal Champagne
var bland de dyraste på mässan. En butelj av denna
dyrgrip Cristal Brut Rosé 2004
betingar ett pris av 3795:- för 75 cl.
ORT_1443Belle Epoque ger kopplingar
till de sorglösa salongerna i
början av 1900-talet och visst
ligger designen helt rätt stilmässigt.ORT_1448”Mumms…” kanske man kan tänka
när man här ser författaren och vinexperten
Andreas Kjörling tillsammans med
Heléne Reuterwall Thiderman från agenten
för den ädla Mumm champagnen.
Andreas senaste bok ”101 viner du måste prova
innan du dör” har fått en bra start och kan bli
en populär julklapp i år.ORT_1452Årets Glögg från Blossa, visade sig vara
en pigg och inte allt för söt upplaga.ORT_1463Chill Out, är ett fräscht prisvärt bubbel
från Frankrike, baserad på
Sauvignon Blanc-druvan och blir säkert
en hård konkurrent till den populära
ungraren Cappel Hill, som befinner
sig i samma prissegment, 60-70:-.ORT_1469Plura sätter sina fotavtryck överallt i år.ORT_1475Vi avslutar med att sätta tänderna
i några goda knäckesorter från Leksands.
Pumpa – Solros (vår favorit)
Nässlor – Bovete
Kantarell – Lingon
AntonioSignore Fernando Di Luca
får symbolisera att dåtid och nutid
har ett osynligt band mellan sig
och att det ena aldrig behöver utesluta
det andra.
Ciao!

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/