Gardells film ”En Komikers Uppväxt” får högt betyg i Frontface

Galapremiär för Jonas Gardells film ”En Komikers Uppväxt. En mycket stark film med många suveräna skådespelarinsatser, inte minst Johan Rheborg som huvudrollsinnehavare. En film du MÅSTE se…och begrunda. Frontface Magazine ger betyget FFFF+ av fem möjliga.
Snygg ljussättning och intensiva närbilder förhöjer känslan och regissören Rojda Sekersöz har verkligen lyckats få ut det bästa av alla involverade.

Vi måste även få nämna Maria Sid som spelar Juhas finska mamma. Hennes utspel och små stick-kommentarer är obetalbara, vilket tydligt kunde höras i salongen.

Tidstypiska möbler, accessoarer, lekar och dialoger gör att nostalgin kryper in under skinnet på åskådaren och man förflyttas snabbt tillbaka till sin egen barndom.
Även det sätt mobbing och pennalism framställs på, känner man igen från skoltiden.. och man känner kalla kårar efter ryggraden även nu.
Det är bara att gratulera teamet och hoppas på en välförtjänt biografsuccé, för vid senare visning i TV, kommer den här filmen att skriva in sig i filmhistorien, utan tvivel.
Nedan följer ett bildgalleri från Galapremiären, där inbjudan gick ut från Petré Event. All photos © Peter Ortvik.
     

I rollerna

Huvudrollen som vuxne Juha: Johan Rheborg

Huvudrollen som unga Juha: Loke Hellberg

Jenny: Elisabet Xie

Thomas: Teo Dellback

Juhas mamma: Maria Sid

Juhas pappa: Fredrik Hallgren

Fröken: Klara Zimmergren

Gympafröken: Ulla Skoog

Stefan som vuxen: Jakob Eklund

Produktionsuppgifter

Regi: Rojda Sekersöz

Manus: Jonas Gardell

Exekutiv producent: Martin Persson

Fotograf: Erik Molberg Hansen

Scenograf: Teresa Beale

Kostym: Kicki Ilander

Mask: AnnaCarin Lock

Filmen produceras av Anagram i samproduktion med Film i Väst, SVT, SF Studios och Belga Film, med stöd från Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Calle Marthin och NFTF och i samarbete med CMore och YLE.

Distribution

Filmen distribueras i Norden av SF Studios och i övriga världen av Yellow Affair.

Bakgrund En komikers uppväxt

Jonas Gardells roman En komikers uppväxt kom 1992 och är den första boken i en serie om tre, varav de följande utgörs av Ett ufo gör entré och Jenny. År 2000 gavs romanen En komikers uppväxt som en gåva från Skolverket, Svenska Förläggareföreningen och Månpocket till alla elever i åttonde klass i Sverige i samband med Världsbokdagen.

Det finns en tv-serie baserad på romanen som sändes på SVT 1992.

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/