Viktig information från Prostatacancerförbundet: Lösmustasch ett alternativ…

mustaschkampen
Farsdag blir livsviktig
mustaschtjejerFotograf: Eva Marie Rundqvist

Från och med i år blir Farsdag prostatacancerdagen. En dag då sjukdomen uppmärksammas och alla som vill visa sitt stöd mot prostatacancer förenas. 

Att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom är fortfarande inte något som är allmänt känt. Generellt har män svårt att prata om sjukdomar och intresset för manlig hälsa är lågt. Att känna till prostatacancerns allvar och att det oftast går att bota sjukdomen om den upptäcks i tid är en livsavgörande kunskap. Män över 45 år är alla i riskzonen och bör ta ett PSA-prov, vilket är ett enkelt blodprov.

Kampen mot prostatacancer pågår året runt men inför Farsdag sker en kraftsamling. Under november kommer Mustaschkampen tillsammans med 200 företag och organisationer uppmana det svenska folket att visa sitt stöd, bland annat genom att köpa en nyframtagen Farsdag-nål.

Mustaschkampen

Mustaschkampen handlar om att öka allmänhetens kunskap om prostatacancer och att samla in pengar till forskning och opinionsbildning för en bättre prostatacancervård samt stimulera män att bry sig mer om sin livsstil och hälsa.

Vem står bakom Mustaschkampen?

Prostatacancerförbundet i samarbete med 26 lokala patientföreningar och med stöd från 11 huvudpartners: Apoteksgruppen, Astellas, Brothers, Butterick’s, CDON.com, ICA Maxi, Nordic Wellness, OLW, Svensk Travsport, och Aftonbladet med Schibsted. Dessutom medverkar 200 företag och organisationer med aktiviteter och insamlingar.

Årets kampanj

Årets kampanj kommer att lansera Farsdag som prostatacancerdagen. Eftersom det oftast är kvinnor som får iväg männen till läkare eller ta PSA-prov kommer hela kampanjen bäras av kvinnor: artisterna Lill Lindfors och Jessica Folcker, entreprenören Emma Wiklund, deckarförfattaren Camilla Grebe och skådespelaren Sara Sommerfeld. Kampanjens höjdpunkt blir på Fardag med aktiviteter runt om i Sverige och en Farsdags-konsert med Lill Lindfors med Gustaf Sjökvists kammarkör i Ersta kyrka.

Farsdag ska bli den dag då familjerna stöttar männen att få en mer hälsosam livsstil och uppmärksamma prostatacancer 

Morsdag har en djup förankring i den svenska kulturen, medan Farsdag mest varit en kommersiell dag av mindre betydelse. Detta vill Mustaschkampen ändra på. Vi vill att Farsdag ska bli en dag för att få fler män att tala mer om känslor, att bry sig om sin hälsa och att uppmärksamma prostatacancer.

På Farsdag vill vi få igång en diskussion om en förändrad mansroll. Det sitter djupt i den manliga identiteten att mannen ska vara stark och inte visa svaghet. Det medför att män inte pratar om sjukdomar eller hälsa samt gärna undviker att gå till hälsocentraler. Mustaschkampen vill påskynda utvecklingen och få fler män att visa känslor och våga tala om hälsa och sjukdomar – säger Torsten Tullberg, kampanjledare Mustaschkampen

Farsdag kan bli den dag då barn och kvinnor stöttar männen så att de bryr sig mer om sin hälsa och lägger om sin livsstil, kanske enligt Prostatacancerförbundets 5-punktsprogram.

5-punktsprogram för bättre och längre liv
1. Motionerna regelbundet – Bästa receptet för ett långt liv, (män motionerar mindre än kvinnor)
2. Ät rätt och rök inte – Kosten påverkar hur din kropp mår, (män äter mindre hälsosamt än kvinnor)
3. Stressa mindre –Det är viktigt att ta sig tid till återhämtning, (män dör 4 år tidigare än kvinnor)
4. Börja tala om din hälsa – Många män är rädda för att prata om sjukdomar och känslor
5. Ta PSA-prov om du är över 45 år – Vid tidig upptäckt går prostatacancer oftast att bota

Kampen mot prostatacancer behöver synliggöras

Männen måste våga prata och bry sig om sin hälsa. Det är få som känner till att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom och att sjukdomen oftast går att bota om den upptäcks tidigt. Alla män över 45 år bör ta PSA-prov. Mustaschkampen har därför en viktig uppgift att informera männen – säger Peter Örn som tidigare varit partisekreterare i Folkpartiet, chef för Röda Korset, Riksteatern och Sveriges Radio

Peter Örn vet vad han talar om. Han fick för några år sedan prostatacancer och har nu skrivit en bok ”Prostatacancer – En bok om hopp” där han berättar om sin rädsla för döden och ovissheten hur det skulle bli. Han är nu frisk och glad att hans prostatacancer inte upptäcktes för sent.

Kontakt
Peter Örn
peter.orn@telia.com
tel: 070-378 50 10
www.mustaschkampen.se

Mustaschkampen är en rikstäckande kampanj för att uppmärksamma prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom, och samla in pengar till forskning och opinionsbildning. Från och med i år tar Mustaschkampen över Farsdag (den 13 november) och gör det till en dag då Sverige kraftsamlar i kampen mot sjukdomen. En farsdag-nål blir symbolen för Mustaschkampen. Alla insamlade medel går till Fonden mot prostatacancer, med tillhörande 90-konto.
Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet i samarbete med 26 regionala prostatacancerföreningar och med stöd från 11 huvudpartners och 200 företag/organisationer.

Torsten Tullberg, förbundsdirektör Prostatacancerförbundet

Telefonnummer: 0769-48 83 00

E-mail: kansli@prostatacancerforbundet.se

Prostatacancerförbundet

Telefonnummer: 08-655 44 30

E-mailadress: kansli@prostatacancerforbundet.se

Besöksadress:
Barks väg 14
170 73 SOLNA

 

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/