Sveriges första stora ”utviksexport”: Janet Ågren, 25 år före Victoria Silvstedt.

SAMSUNG CSC
(Observera att visst lättklätt material förekommer i reportaget.)
Under samma tidsperiod som ”Summer Of love-68” och Woodstock-festivalen-69 utgjorde höjdpunkten för Hippie- och ”Make Love, Not War” eran, slog en osedvanligt vacker svenka ned som ett bombnedslag i svensk veckopress. 21-åriha Landskronatjejen Janet Ågren tog alla sveriges killar med storm. Med sina stora blå ögon, sitt ”gill-next-door-leende och inte minst, sin fantastiska kropp, knockade hon allt motstånd i branschen. På den här tiden var det 100% naturliga tjejer, inget Botox, lipfillers eller silikon. Veckopressen slogs om att ha ”upptäckt” henne och snart fanns inte en enda tabloid utan Jeanette på omslaget. Att hon hade större planer, hindrade inte att hon byggde upp en profil som Sveriges okrönta utvikningsdrottning under ett par år, innan hon tog steget utomlands. På den tiden fanns inte Playboy Magazine som språngbräda och kanske var det tur för Jeanette, som bytte exponeringsplattform och tog sig in vid den italienska filmen.

I Sverige hade följande filmer upp på bio, med Jeanette Ågren i nämnda roller:

Filmografi (filmer som haft svensk premiär)

 • 1978 – Bermuda – dödens triangel – Angelica
 • 1978 – Destination okänd – Helga
 • 1980 – City of the Living Dead – Sandra
 • 1980 – Eaten Alive
 • 1985 – Barbarernas hämnd – Varna
 • 1986 – Aladdin och den magiska lampan – Mrs. Haddin
  I filmen”Red Sonja” (”Barbarernas hämnd”) från 1985 svingar Janet sig smidigt över ett stup men blir samtidigt träffad av fleraarmborstpilar i ryggen och hinner precis över till andra sidan, för att slutligen falla ihop döende i famnen på — Big Arnold Schwarzenegger.
  Hon är numera bosatt i Florida, USA
  SAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

  SAMSUNG CSC
  D
  et allra färskaste vi funnit om Janet, är ett reportage med intervju från 2007 (tack Ola Sköld) i tidningen HD
  via länken HÄR:

  Swedish actress Janet Agren wearing the stage costume used in the TV series L'amaro caso della baronessa di Carini. Italy, 1975
  OBS, alla bilder är avfotograferade från befintliga papperstidningar, som facksimil. Copyright till respektive tidning/förlag.

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/