För Dina Digitala Foton & Filmklipp: Undvik sviktande minne eller ren minnesförlust.

SAMSUNG CSC
Säkra dina dyrbara minnen från resan…

Efter att Chefredaktör Ortvik uppgraderat Frontface Magazines huvudkamera till en ny Nikon D810,  dök plötsligt ett problem upp som vi tidigare aldrig drabbats. Efter att noga ha kontrollerat själva kameran, förstod vi snart att den inte var skyldig till att en del bilder fick samma utseende som när en gammal analog kamera inte matat fram filmrullen.. utan tagit två bilder på samma del av filmen. Man fick alltså en bild med två överlappande motiv, s.k. dubbelexponering.

Detta konfirmerades direkt av den minneskortsleverantör från Kingston vi besökte på Dustinmässan tidigare i år. Man tittade på våra CompactFlash- och SD-minneskort som satt i kameran och fann att de var alltför långsamma för den nya generationen av högupplösta digitalkameror.

Samtliga produkter i det här testreportaget, uppfyller de krav vi ställt på dem när vi provat dem i våra tre testapparater: Nikon D810, Samsung K Zoom samt Samsung nx300.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Kameran tar högupplösta bilder med mycket information, vilket sedan skall hinna ”buffras” och sparas ned på kortet. Om man sedan, som vi pressfotografer gör, tar flera bilder i rask följd, hinner kortet inte ta emot all info korrekt och det kan då uppstå problem.
Vi fick låna ett par (ett CF och ett SDHC-kort) med hög hastighet och största kapacitet, så efter ett ”mördartest”, där vi bl.a. klickat på med 7 bilder per sekund, fann vi att våra problem var som bortblåsta.

SAMSUNG CSC
De professionella digitalkamerorna har ofta två fack för minneskort. Inte bara för att motverka ”Murphy´s Lag”, i det fall ett av dem skulle krascha (vilket är ytterst ovanligt, om ma inte tappat det i golvet eller anan åverkan skett) utan framför allt för att man kan lägga jpg-kopior på det ena, samtidigt som man sparar ned en råfil på det andra.
Självklart kan man även ”seriekoppla” minneskorten, så att när det ena är fyllt, kopplas det andra in som påfyllnad.

Olika minneskortsmodeller har, som du nu säkert förstått, olika ”hastighet”, alltså de kan spara ned olika antal Megabyte per sekund. När du ser ett minneskort till bra pris, är det viktigt att du noga ställer frågan om kortet ifråga passar till den kamera det skall betjäna. Det är ingen idé att snåla om du har prestandakrav, minnen har aldrig varit billigare än nu, räknat på antalet Mb man får per krona.

SAMSUNG CSC
De flesta konsumenter använder sin smarta telefon och sin surfplatta som både digital stillbildskamera och filmkamera, då flera av de senaste modellerna från till exempel Samsung, Sony och Panasonic har både upplösning och dynamik som ger riktigt bra bildkvalitet och därmed räcker till ”vardagsbruk”.
Med den ökade kvalitén, både för stillbilder och filmklipp, ställs dock allt högre krav på även dessa små ”micro-SDXC-kort” som nu kan uppgraderas ända till 128 Gb.

Till dessa små minneskort, får man även en adapter, i vilken man kan skjuta in sitt micro-SDHC-kort och sedan kan det användas som ett valigt SD-kort i en vanlig kamera.

Kings_008Men här gäller det att vara ytterst noga med att kolla upp vilken hastighet det lilla micro-SDXC-kortet kan ta emot med. Bara för att adaptern ser ut som ett vanligt SD-kort, behöver det inte betyda att micro-SDXC-kortet är anpassat till en snabbare kamera.Kings_009Tänk också på att när man filmar i god kvalitet, så formligen ”äter” filmningen minne, vilket gör att det gäller att fundera hur mycket av sina semesterdokumentationer som kommer att utgöras av filmklipp. Tänk även på HUR du kommer att visa resultatet. Är det på stora platt-TV´n, så bör du filma i högre kvalitet , kanske ”FULL-HD” för att kunna njuta av upplevelserna.. och då ryker minneskapaciteten snabbt. Tänker du bara visa upp resultatet i din smarta telefon, ja då kan du ställa in kameran på ”720”.Kings_005När du reser på semester, se alltid till att ha ett extra minneskort av samma storlek och kvalitet som ditt ”huvudkort”. På många platser kan du bli lurad och få ett underlägset kort… med överlägsen etikett…
Se också till att du förvarar dina minneskort som inte sitter i kameran/mobilen, i stötsäkra och fuktskyddade fodral, som ofta finns med i förpackningen.

SAMSUNG CSC
Så, om du är en cool katt och har hängt med på våra tips här, så slipper du drabbas av en eller annan ”Murphy” under dina kreativa stunder som paparazzi eller semestersabotör. Lycka till

SAMSUNG CSC
Det du skapar genom fotografering och filmning, är och bör vara av så pass högt värde för Dig och dina nära och kära, att din ”digitala film” är värd att ge högre prioritet än du kanske tidigare tänkt på. -LITET KORT MEN TÄNK STORT.Nathalie_SD( Stort tack till Kingston för assistans med testprodukter. Modell: Nathalie.

SAMSUNG CSC

 

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/