Frontface i gatubilden under 30års-dagen av mordet på Olof Palme

Palme_001Idag den 28:e februari, är det 30 år sedan mordet på Olof Palme. För att se hur gatubilden vid mordplatsen tedde sig idag och hur stockholmarna visade sina känslor inför detta, tog vi kameran och promenerade till korsningen Sveavägen/Tunnelgatan/Olof Palmes Gata.  Du kan se några av de bilder som får symbolisera dagen.
Då jag själv befann mig c:a 180 meter från mordplatsen den aktuella kvällen, har jag inga svårigheter att minnas detaljerna. jag var nere och festade i tandläkarklubben OF´s lokaler på Olofsgatan, invid Adolf Fredrika kyrkogård. Vi fick alla reda på det hela genom att kvällens DJ ropade ut det via sin mikrofon. Ingen trodde på det först, vi trodde alla att det var ett dåligt skämt.

Olof Palme och Socialdemokraterna stod inte så högt i kurs hos oss nyexaminerade tandläkare, då de sett till att införa etableringsstopp. Detta innebar att vi inte fick jobba som tandläkare, om vi inte ersatte någon som gick i pension, vilket gjorde att man tvingades betala en massa svarta pengar då man skulle överta en befintlig praktik.

De ord jag själv minns bäst från Olof Palme och som ofta ekade i bakhuvudet, speciellt under mina år som vakt i nattklubbsdörrar, var följande:
”Våldet är demokratins motsats.
Det är tron på att man genom övergrepp kan påtvinga
andra människor sin övertygelse, göra det för egen vinnings skull,
och på så sätt tillfoga andra människor lidande.
Våldet kan triumfera på kort sikt
men på lång sikt är des situation hopplös.”
Palme_002Dessutom bör vi inte glömma Anna Lindh…

Text och foto: Peter Ortvik,
Chefredaktör Frontface Magazine, tillika Leg. Tandläkare.
Palme_003 Palme_004 Palme_005 Palme_006 Palme_007 Palme_008 Palme_009 Palme_010 Palme_011 Palme_012 Palme_013 Palme_014 Palme_015 Palme_016 Palme_017 Palme_018 Palme_019 Palme_020 Palme_021 Palme_022 Palme_023 Palme_024 Palme_025 Palme_026Från Svenska UD kom Patric Nilsson för att hedra Palme. Palme_027

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/