Frontface avslöjar ICAs matfusk i egen undersökning.

SAMSUNG CSCEfter att ett flertal gånger förundrat oss över hur små portioner det blev från ICAs 400 grams frysta torskpaket, beslöt vi oss för att gå till botten med våra tvivel om innehållets mängd. Jämförelsevis har vi även köpta andra fabrikat och även testat dessa men där har inget funnits att anmärka på.
Undersökningen nedan har gjorts i två identiska fall/tillfällen, som bägge finns dokumenterade fotografiskt, varav det senaste, som utfördes söndagen den 26 oktober 2014, är det som här redovisas.

Torskpaketen har inköpts vid olika tillfällen, under september och oktober månad i år, dels hos ICA Fridhemsplan/S:t eriksgatan, dels hos ICA Kungsholmstorg, bägge i Stockholm.
För enkelhets skull har vi framställt undersökningen, så att du som läsare följer det hela i bildtexterna nedan.
SAMSUNG CSCVi har kalibrerat vår lilla våg med produkter som vi vet exakt vikt på. Allt från kuvert, till balansvågs-vikter. SAMSUNG CSCTorskpaketen har förvarats i en helt ny Frys med väl kontrollerad temperatur på -18 grader. Torskpaketet har fått tina i rumstemperatur under c:a 4 timmar i lugn och ro, för att inte dehydreras (torka ut). Filéerna ligger dessutom skyddade i plastförpackning inne i pappkartongen. Eftesom torsken ligger inne i en plastförpackning, finns den i så kallad HYGROFOR, vilket betyder att den befinner sig i 100% luftfuktighet, som i sin tur gör att den inte förlorar något av sin naturliga fukthalt. Det enda som i sådant fall är vätska, är den vätska som är tillförd utöver fiskens egna naturliga.
Själva vägningsförfarandet klarades av på under 10 minuter, varför man inte kan påstå att fisken förlorat vätska under tiden och därför förlorat vikt.
Dessutom skulle sådan vätska ändå hamnat i vågskålen och räknats in i den totala vikten. Avdunstning? Glöm det, helt försumbart.SAMSUNG CSCHär vill vi visa att innehållet är intakt, inget av fisken har avlägsnats inför testvägningen. Denna bild och den nedanför denna, var de två sista vi plåtade, alltså efter testvägningarna.SAMSUNG CSCMotsatt sida av fiskblocket. SAMSUNG CSCSamma som ovan, visar kortsida vänster. SAMSUNG CSCKortsida höger, även den intakt. SAMSUNG CSCVi har här fotograferat hela förpackningen från start efter upptiningen, för att visa att själva förpackningen är intakt. Observera att vikten här är ca 325 gram, INKLUSIVE papp- och plastförpackning. Vi återkommer i slutet av testen med redovisning.SAMSUNG CSCHär väger vi hela filéblocket utan förpackning.. Vikten ligger här på ca 300 gram. vart tog 100 gram vägen? SAMSUNG CSCAnnan vinkel, samma motiv.  SAMSUNG CSCÄnnu en vinkel. Fortfarande ca 300 gram fisk.SAMSUNG CSCEn annan vägning, här med både fisk och förpackning. Resultat ca 310 gram. Detta efter att lite vatten i plastpåsen runnit av. SAMSUNG CSCSamma motiv som ovan, annan vinkel.  SAMSUNG CSCAvslutningsvis, vi väger endast förpackningarna. Resultat ca 30 gram.

Det är lätt att följa ovanstående enkla testförfarande. Vi har utfört hela testen på en vanlig köksbänk, fotograferat med en Samsung nx300 systemkamera utan blixtanvändning. Två personer gjorde av varandra oberoende mätningsförfaranden och nedtecknade resultaten för varja vägningen, inget märkligt, inga diskrepanser.

Slutsatsen kan bara bli en om man använder sig av logisk problemlösning och konsekvensanalys:
-När ICA ”fyller på” fisken i de formar som formar till fiskblocken för att de skall pass i förpackningarna,
fyller man på med 300 gram fisk och sedan fyller man på med vätska upp till 400 gram. Därefter fryser man formen och förpackar den i plastfickan, sedan in i pappförpackningen.
Det går rent praktiskt inte att göra på annat sätt, alltså, vi utesluter att man kan ha tagit 400 g fisk, stoppat in den i förpackningarna och sedan fryst. I sådant fall skulle man inte kunna bibehålla en torr snygg förpackning och dessutom skulle aldrig en fjärdedel av innehållet, i form av vätska, kunnat avgå under lugn upptining.

Vår slutledning efter denna testprocedur, är att ICA helt medvetet lurar konsumenten på ungefär en fjärdedel av innehållet.
Det innebär att du istället för ett pris, som ICA skyltar som kampanjpris,på ca 27:-, betalar 36:- för det som skulle varit 400 gram fisk men som i själva verket är 300 gram.

Frontface kommer att följa upp detta och dessutom dela denna information till annan media, som skulle kunna sätta mer eld under brasan. Vi har ända sedan 2005 upprepade gånger dokumenterat och avslöjat olika sorters grovt livsmedelsfusk, inte minst gällande kycklingfiléer och vi kommer att fortsätta avslöja girigheten i en bransch som kan betecknas som en av de värsta i vårt samhälle. Vi återkommer snart i ny artikel om fakta som stoppas av europeiska myndigheter, gällande orsaker till ”bokstavskombinationer” hos barn, ungdomar…och även vuxna.

Text & Foto: Peter Ortvik, chefredaktör, samt tidigare lärare och forskare vid Tandläkarhögskolans fakultet för Oral Protetik.

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/