Redaktionellt :
Ducka för +-knappen
<<<  Till Innehåll

Foto  Frontface.se. Illustration: Peter Ortvik.

 

Nu har tydligen Apple gett sig in i kampen mot omoraliskt beteende. Eller kan det verkligen vara så illa att Steve Jobs och hans diktatoriska team inte har tänkt på följderna av vad jag här skall berätta. Man kan ju även lägga till scenariet där det handlar om företagshemligheter, inte bara otrohetsaffärer.

Förra veckan fick jag ett samtal från en bekant som bor cirka 30 mil härifrån. Han var rätt upprörd, mest på sig själv, då han naturligtvis förstod att han själv försatt sig i den prekära situationen, men även irriterad på ”tingens jävlighet mot människan”.

Låt oss för enkelhets skull kalla honom för Randy, då det namnet har den anglosaxiska innebörden av att vara kåt. Randy har en flickvän sedan längre tid men av någon anledning hade han hittat ett sidospår med en annan tjej, som han nu regelbundet förströdde och förlustade sig med.
Av en ren slump, visade det sig att en av hans kompisar också hade varit ute och vänstrat och nu satt de bägge syndarna i ett mobilsamtal och gottade sig i varandras detaljerade berättelser. Randys kompis är tydligen en riktig strulputte, då han i samtalet, enligt Randy, visade på flera klantiga handlingsalternativ, som kunde göra att han skulle ha kunnat bli påkommen med sina snedsprång.

Randy hör att någon ringer i bakgrunden men beslutar sig att inte svara på det pockande samtalet, då han är så mitt uppe i den redan pågående och synnerligen smaskiga ”bikten”. Hans vän redogör för ytterligare detaljer som enligt Randy var helt vansinnigt riskfyllda och själv berättar han hur smart han varit, då han till exempel aldrig köpt mat eller något annat som kan komma upp på hans kreditkortsräkning, från den ort där hans snedsteg utförts, en bit hemifrån.

Efter en stund, då killarna avslutat samtalet, ringer det igen på Randys iPhone 4 och han kastar denna gång ett öga på displayen och ser att det är hans ordinarie flickvän som ringer. Han besvarar samtalet och får verbala eld och lågor i örat, från en långt mer än bara upprörd flickvän.

Du ser den skvallrande knappen
markerad på bilden nedan:Det troliga och mest realistiska alternativet är nog ändå:
”Murphy´s Lag”, som för den oinvigde låter så här i sin originalversion (och det är INTE Apple som kommit på den…):
”If there is the slightest chance that anthing possibly can go wrong, it will, but only when it hurts you most…”

Observera att det finns andra "smartphones än iPhone...
Det var hon som hade ringt när Randy inte hade brytt sig om att svara och vad som hade hänt var följande:
iPhone 4 har en knapp (markerad på bilden ovan) och helt utan att veta om det, hade Randys rätt kraftiga kinder av misstag råkat komma åt den touchknappen så att den aktiverades och på så sätt, helt omärkbart, släppte in hans flickvän som tredje part i samtalet. Hon uppfattade snabbt samtalets karaktär och satt sedan som en FRA-agent och bara avlyssnade det hela den återstående delen av samtalet.

Rasande hade hon sedan ringt upp flickvännen till Randys kompis och berättat hela historien, inklusive alla detaljer, så nu var det kokta fläsket stekt.
Randy junde inte annat än att erkänna brottet och hans kompis fick naturligtvis sina fiskar varma vid hemkomsten. Randy försökte nå sin kompis för att varna honom vad som var på gång men kompisen svarade inte på varken fast eller mobil telefoni eller på e-mail, så Randy förstod att bomben briserat även där.

Här avslutar vi återspeglingen av händelseförloppet och konstaterar krasst att för den som ägnar sig åt otrohetsaffärer, räcker det inte längre med att radera sms- och samtalslistor, nu skall det mer till för att dölja sina ogärningar.

Man kan undra om det är de nya nymoralistiska sammanslutningarna, som med kraftfull lobbyverksamhet fått Apple att ha denna funktion positionerad och aktivrad på detta sätt, så att liknande situationer skall kunna uppstå?
Eller kan det vara så att företagsspioneri är så lönsamt att det egentligen är av den anledningen?
Peter A Ortvik
Chefredaktör
C.E.O.
D.D.S.
U.P.A.
ortvik@frontface.se
Du som vill kommentera inlägget, maila HÄR, så kommer Din kommentar nederst på denna sida...om den är rumsren.
<<<  Till Innehåll