Intervju med Poodles
sångare Jokob Samuel.  Sid 1 av 2.
<<<  Till Innehåll

Foto: Peter Ortvik, Frontface, Nikon D300.

EN
POODLE

VIFT
 
 
Eller:
Vad har
Jakob Samuel
ihop med
Jon Lord
från
Deep Purple
?
Har alltid haft en svag pukt i mitt musiksinne för rösten som tillhör The Poodles sångare Jakob "Jake" Samuel. När det då dyker upp
information om att han skall göra en konsert med Jon Lord, Deep Purples legendariske Hammond-
organist, ja då är det bara att dra på sig rockkängorna och älga iväg. till en stund ensam med Jake.

Okej Jake, jag vet att du har fullt upp varje liten minut, så låt oss gå loss innan jag spricker av nyfikenhet. Vad är det som händer runt dig nu?

”Ja, det snurrar på snabbt. Redan förra året träffade jag Deep Purple-legenden Jon Lord under ”Rhapsody in Rock” och vi blev bekanta på ett behagligt sätt. Sedan i år under Rhapsodyspelningen i Dalhalla, träffades vi igen och vi fick mer tid att prata. Vi gjorde fyra gig ihop och efter andra kvällen kom Jon in till mig i logen och sade: - Idon´t know if you´d fancy, and if you could imagine you doing it, but I´m having some special shows late this fall and I´d like you to participate, if you find i t interesting. You don’t have to answer right now, you know…
Jag visste inte hur mitt schema såg ut men jag tackade ja på stående fot med förutsättning att tiderna passade…och det gick bra, visade det sig.

Jag tror att det även gagnar Poodles att jag kommer ut på et här sättet, vi blir även mer uppmärksammade som gruppen i de länder vi ännu inte varit. Fler aktiviteter ger en bredare och mer stabil plattform.”

Vet du vilka andra som kommer
att medverka i det här konceptet i Sofia, Bulgarien kommande helg?

”Ja, en kvinnlig solist som heter Kasha och dessutom ett komp på 120 musiker, strings, blås med mera. Konserthallen i Sofia är helt makalös, den tar 3500 gäster och det kommer att bli en fantastisk upplevelse, både för oss och för publiken. Det blir en enda föreställning. Vi repar torsdag och fredag, spelningen är på lördag kväll. Jag kommer hem på måndag igen. Sedan hoppas vi på fler liknande tillfällen.

Jag åker ner själv den här gången, har träffats Jons manager vid flera tillfällen och han får mig att känna mig välkommen och trygg i sällskapet, så den här gången lämnar jag frun Fia och mina representanter hemma. Fortsättningsvis ser jag det här som sköna möjligheter att skapa nya kontakter och göra roliga spelningar med social samvaro. Dessutom kommer Jon och min fru väldigt bra överens, så det är ännu en bonus i sammanhanget.

Vi gör rätt många låtar ihop, jag gör bland annat en fantastisk låt från hans soloalbum från år 2000, den heter ”Pictured Within”.
Dessutom ”Child in Time”, ”Soldier of Fortune”, ”Perfect Strangers”, ”Pictures of Home”, samt någon låt ihop med den kvinnliga solisten.”

Hur mottogs beskedet om det här projektet av dina kollegor i The Poodles? Fanns det några spekulationer om att ”Jaha, nu är Jakob på väg mot andra äventyr och glömmer bort oss Pudlar…”

”Det var inga problem, vi har ju kört takt av i fyra år nu, fokuserat stenhårt och inte tagit in andra jobb, så för att behålla vitalitet, lust och spelglädje, så är sådant här bara av godo. Vi släpper en Live-DVD i november, (special Edition under länken) så det tar oss ytterligare ett steg framåt. Måndag den 8:e är det smygvisning på Debaser Medis.

DVDn släpps över hela världen samtidigt.” Dessutom håller vi nu på i studion med vårt nästa studioalbum, som beräknas komma i maj-juni 2011. Så visst
är det fullt pådrag med bandet.
Att sedan öppna nya kreativa fönster som mitt samarbete med Jon Lord, släpper både in och ger utlopp för ny kreativitet, som med all säkerhet även spiller över på känslan inom Poodles.

Den kreativitetsprocessen är
vårt bränsle, vår energikälla
och samma sak gäller när vi samarbetar med olika individer
här hemma. Nu jobbar vi med Tobbe Lindén, som jobbar med Europé och Mustasch.
Det är första gången vi samarbetar, förra albumet var det ju Mike Frazer.”

Jakob, när jag såg och hörde dig framföra rockballaden solo under efterfesten för golftävlingen ”Christos Masters” för någon månad sedan, slog det mig vilken stark soloframtoning du hade.
Det kändes så naturligt att höra/se dig på det sättet. Hur mycket kliar det i stämbanden att få göra en soloplatta med lite ”opoodlat innehåll?

”Ja, det är ju lite det där med att våga ”hoppa fallskärm” första gången. Man drabbas ju lätt av tvivel på sin egen kapacitet. Där har Robert Wells varit en superinspiratör. Han har varit på mig fler gånger och sagt att jag skall komplettera Poodleskarriären med en soloplatta. Han har hört några av låtarna jag skrivit, bland annat den balladen jag framförde på Christos Masters. Den har legat i byrålådan länge, så nu håller jag faktiskt på med material till en soloplatta, som inte bara befinner sig inom hårdrocks-genren utan även dynamiskt utforskar akustiskt, piano, blås och annat. Sedan får vi se när, hur och under vilka omständigheter projektet färdigställs och släpps.”

Men låt oss nu fokusera på helgens stora begivenhet.
Kan du försöka få upp några bilder från evenemanget, så knyter vi ihop säcken med en telefonuppföljning när du kommit hem igen, så då blir det ett 2öppet slut” på den här intervjun.
Vad säger du om det, Jake?

”Det låter bra, skall säkert få fram några coola bilder.
På tal om bilder, skall vi plåta lite nu? Skall bara kolla frillan först…

Den satt som den skulle, så vi
gick ut i den vackra porten utanför kontoret där Jakes pressagenter Moretobe sitter. Efter det tog vi några bilder vid vattnet utanför Skeppsbron. vad kan bli bättre
än en "blond viking" med
saltstänk i hatten?

Se exklusiva bilder direkt från
konsertrepetitionerna i Sofia >>>>
<<<  Till Innehåll