Dålig Hålning, ett livsstilsproblem? <<<  Till Innehåll

Foto  Frontface.se  Nikon D300 och Nikon P6000.

 
 

Martin Fransson har varit verksam som kiropraktor sedan 1996. har har byggt på sin 5 åriga utbildning och kunskap med flera olika inriktningar. Alla med fokus på hur kan han bidra till att de som söker honom själva allt effektivare lär sig verktyg som får dem att uppnå önskade resultat och berikar deras vardag. Fokuset är på hur knoppen och övriga kroppen samverkar till en helhet som samverkar med hela vår livsmiljö.

Welledge mål är att träna och utbilda sina kunder, privatpersoner och företag. Det handlar inte om att vara sjuk eller frisk, utan om människans förmåga att leva livsbejakande.

Martin driver en stor ljus klinik vid Kornhamnstorg i Gamla Stan i Stockholm, där han och hans medarbetare tar hand om sina patienter både med enskilda behandlingar samt även i grupp, där Martin låter varje del av behandlingen"sjunka in" hos patienten innan han återkommer till densamma. Han föredrar att betrakta de som går hos honom som medlemmar som tränar upp nya förmågor som gör att de kan uppnå varaktiga resultat. Istället för att se dem som patienter som får behandling.

Vill du ha mer energi och ork?

Förbättra då din hållning och förhållningssätt och därmed få mer energi. Låt oss börja med ryggen pelaren för hälsa.

"En rak rygg och ett öppet hjärta är grunden för en en sund kropp som boning för själens längtan."

Jag tror du är som de flesta andra i det moderna samhället och majoriteten som kommer till mig som kiropraktor. Du skulle vilja ha mer energi och ork i vardagen, d.v.s. vara piggare och gladare.

Vad de flesta märker, är hur lätt det är att få mer energi och ork genom en bättre hållning och därmed bättre andning.

Du har troligen som de flesta andra, inte en optimal hållning.
Du är inte ensam 9 av 10 har, enligt olika studier. en hållning som avviker från idealet.

Varför är det då så viktigt med en bra hållning?

Dålig hållning är kopplad till bl.a. rygg ont, huvudvärk, depression och andra symptom. Genom att minska ditt huvuds framåtlutning, får du bättre hållning, mindre rygg ont och stress och mer energi, vilket i förlängningen bidrar till din grund för förbättrad hälsa och vassare prestationer i det dagliga livet.

Vad skulle det då kunna ge dig att ha en bättre hållning?

Dålig hållning händer inte över en natt. Det är en gradvis process. Dålig hållning är ett svar på hur man håller kroppen i olika positioner, såsom sittande och stående. Efter en tid blir dina hållningsmuskler, den så kallade posturala muskulaturen, svagare och andra muskler tar över arbetet, vilket gör det bekvämt att hänga.

Din kropp har svarat på dina dåliga hållningsvanor, och snart börjar de anpassa sig till dessa som om de skulle vara naturliga. Du börjar känna dig "normal" med det som är en avvikande grundhållning, vilket gör det bekvämt att vara en ”slokande blomstjälk” en tid, vilket dock alltid slutar med olika typer av värk och smärta - för att dina ryggmuskler blivit överarbetade och ansträngda.

Typiska problem i samband med dålig hållning inkluderar rygg- och nackont, huvudvärk, tandgnissling (bruxism), muskeltrötthet och generella påfrestningar. Även din ställning och funktion hos större organ (hjärta, lungor och mage) kan påverkas av dålig hållning. Pröva själv att ta ett djupt andetag när du sitter hopsjunken och jämför med när du sitter upprest. Vilket föredrar du?

Ett enkelt sätt att även direkt på kort sikt få mer energi och samtidigt bättre hållning, är att ta djupa fylliga andetag. Vilket kräver att du sträcker på ryggen. Pröva att ta djupa andetag fem sekunder in och fem sekunder ut under fem minuter och upptäck hur mycket mer energifylld och upplyft du blir.

Den gemensamma manifestationen av dålig hållning är kyfos (en stor kurva i bröstryggen) och ett framåt lutat huvud.

Vad är det då mer som skapar en dålig hållning?

Många av våra dagliga aktiviteter är alltför enformiga och försvagande för vår kropp. Samtidigt som många oroar sig för framtiden, vilket visar sig i hållningen.

"Hon gick som på tå, hela kroppen var spänd som en fiolsträng."

"Han såg ut som han bar hela världens problem på sina axlar."

Datoranvändning är orsaken till ett stort antal problem i samband med dålig hållning. Högklackade skor, stövlar, åtsittande kläder och breda bälten skiftar också vår tyngdpunkt och flyttar oss ur normal balans. Det innebär inte att vi skall sluta med detta, dock vara aktsamma på hur mycket vi gör eller använder ovanstående, jämfört med det som är bra för oss.

Vad är det då som är bra för oss och kan fungera som en motvikt till vår moderna livsstil?

För att åtgärda problemet med dålig hållning, är grunden hållnings övningar som måste göras varje dag. Detta är inget man förväntas komma på shälv. Har man fått besvär, behöver man professionell hjälp för att passera tröskeln tillbaka in i den rätta zonen. Det är här vi terapeuter kommer in i bilden.

Vill du lära dig fler enkla övningar och tips för att bli piggare och gladare med en bättre hållning. Anmäl dig då till min kostnadsfria hållnings serie. Du får i din e-post en serie råd som löper över några veckor, övningar och tips för att stödja dig till mer energi och ork genom en bättre hållning. Anmäl dig här http://www.welledge.org/...

Du får som extra bonus en kostnadsfri digital hållningsanalys (värd 500kr).

Detta är den andra artikeln i
en serie, där Martin Fransson vägleder dig hur du kan få ordning på smärttillstånd, obalanser och andra icke önskvärda tillstånd i din kropp; vilka kan ha en mängd olika orsaker som bakgrund.
Se även denna videolänk: om bättre hållning.
<<<  Till Innehåll