Vi och Dom
<<<  Till Innehåll

Foto / Fotomontage:  Frontface.se 

 

VI
OCH
DOM

 
 
 
 
 

Såga på du...
Aldrig har det tett sig tydligare.
Att vår världs innevånare av däggdjursarten Homo Sapiens (alltså vi människor)
inte klarar sig utan att i alla lägen göra en snabbindelning
i ”VI OCH DOM”och sedan behandla varandra därefter. Denna indelning gör människan så ofta som möjligt och gärna med utgångspunkt från så många företeelser som möjligt.
Slutklämmen blir ändå alltid: ”We´re the best, fuck the rest”.

Det enklaste, tydligaste och mest infantila exemplet, är naturligtvis alla anhängare av lagidrotter. Mycket mer tydligt än hur mycket onödig oreda, våld och vandalism, samt även vanliga
gräl mellan vänner och familjemedlemmar, som uppkommer genom att de inblandade är anhängare/supporters till eller ”bara håller på fel lag”,
borde väl egentligen vara svårt att förstå.
Men eftersom vi nu fått vänja oss vid att det varje vecka utkämpas IQ-befriade slagsmål och syrligt kastade gliringar mellan kompisar på puben, beroende på vilket lag som vunnit över vilket lag.

Låt mig citera en nu känd elektronikkedja: ”Puckat, riktigt puckat”. Men HUR puckat får det bli? Bara för att vi just levt i det Giriga Årtiondet, det så kallade 00-talet, behöver vi väl inte låsa in hjärnan ihop med de gamla fotbollskorna från tonåren?

Ovanstående fenomen är ju i princip uteslutande ett manligt,
vilket även vi killar som inte zombiefierats av fenomenet,
skall vara klart medvetna om.
Känner även till personer som
blir förbannade när man föredrar någon annan person än de själva gör i någon TV-sänd artist-, modell- eller dokusåpatävling. Ärligt talat, var tog livet vägen? Hallå?


Det senaste i den vägen,
har blivit ”vem som har den
bästa bloggen”.
Har hört (denna gång uteslutande från tjejer) riktiga verbala cat-fights utkämpas på T-bana, buss och i sällskapslivet, när man diskuterar totalt oväsentliga bloggares existens och innehåll, men vägrar ta minsta egenansvar ute i den verkliga världen.
Läsa skräpet går bra men sedan måste man knöla in sig i ett ”Vi och Dom” igen.
Motsvarigheten till detta i mansvärlden, torde vara när man lyssnar på killar som just kommit ut från en spelhall där de suttit uppkopplade i ett tiotal timmar och skjutit sönder sina kompisars krigsspelsfigurer och sedan gnabbas om vem som gjort vad bäst.
Det finns en sådan spelhall inne i samma fastighet där jag ofta äter lunch, därav denna kunskap i ämnet

Vi skall inte ens gå in på alla grupper inom klädsmak och musikgenres. Rockare, Punkare, Hip Hopare, Rappare, Technos, Synthare etc. ”Vår” musik är bra, ”deras” suger…

Är inte allt detta bara en förenklad religion, för de som är så klena i sin egen självbild och självkänsla att de måste ty sig till en grupp, inte bara för att de gillar det gruppen står för utan även för att det är enklare att slippa ta egna delbeslut och behöva motivera dem för både sig själv och sin omgivning?
Det är lätt att SÄGA Halleluja,
det är betydligt svårare
att GÖRA det.


Tänk om all denna energi,
alla dessa pengar och ”samhörighet” kunde kanaliseras i en och samma riktning,
att rensa upp i orättvisor,
slarv och girighet i vårt eget samhälle, för att sedan kunna knyta ihop exakt samma trådar mellan varje land (så kallade
”Vi och Dom-territorier).

Men det går ju inte! Då kanske ”Dom” blir bättre än vi på att fixa till det bra. Sedan kanske ”Dom” hjälper andra mer än vi gör? Hur skulle det se ut?
Och om vi skulle känna oss fysiskt hotade och sätta en gigantisk skottsäker ostkupa över ”Oss”,
då skulle ju ”Dom” känna sig hotade av det och behöva skaffa en ännu starkare jätteslägga, så att inte ”Vi” kan bygga oss starkare än ”Dom” i framtiden.

Historiskt sett, oavsett tidsåldrar, århundraden, religioner och individer, har det alltid varit ”VI OCH DOM”, utan undantag. Att vi inte lär oss något av historien, beror ju naturligtvis på att det gör inte ”dom” heller.

Så då är det ju rätt självklart att problemet aldrig kommer att kunna lösas, om vi nu skall våga vara riktigt ärliga.
Och, orsaken till detta ligger naturligtvis i den kombinerade triaden:

MÄNNISKA – MAKT – GIRIGHET

Grattis människan, du är planetens absoluta pajas.
Lycka till med att såga av grenen du själv sitter på, det verkar ju gå bra så här långt, även om ”Dom” har en större och vassare såg…

 

Peter A Ortvik
Chefredaktör
C.E.O.
D.D.S.
U.P.A.
ortvik@frontface.se
<<<  Till Innehåll