Mr. TIBORFOTO i Paris -
på Gourmand Cookbook Awards
<<<  Till Innehåll

Foto / Fotomontage: TIBORFOTO.com   Nikon D300

 
 
 
 
 
 

Vid Gourmand World Cookbook Awards 2008, blev Sverige femma i världen i medaljligan bakom USA, Storbritannien Frankrike och Spanien.

Prisutdelningen för världens bästa kok- & vinböcker för XIV-e året i rad genomfördes i Paris den 1 juli 2009
på La Comédie Française, den teater som historiskt förknippas med Molière. De senaste världsfinalerna har genomförts i London (2008), Beijing (2007), Kuala Lumpur (2006), Örebro (2005). Tävlingen kan komma tillbaka till Skandinavien mycket snart! Mr. TIBORFOTO var på plats för att föreviga detta event,
för fjärde året i rad.

GOURMAND har startats 1995 av Mr. Edouard Cointreau, en man med en välkänd namn tack vare
Cointreau Likören som familjen uppfann och tillverkar sedan 1849.

Årligen ges det ut ca.26.000 kokböcker & vinböcker i världen. År 2008 lämnades in över 1.000 böcker till tävlingen från 54 länder. Intresset för mat har ökat tack vare alla matlagningsprogram och receptsamlingar.


Hur många kokböcker har du själv hemma?
Nu det är dags att skaff nya… här är några av svenska vinnarna:
Skogens mat – av Gert Klötzke, Karsten Thurfjell
Mannerströms skaldjur av Leif Mannerström
MATeMATik av Anders Arnell, Jan Tern
Bröd för alla sinnen av Stina Algotson, Janne Hansson, Fredrik J Karlsson
Champagne Guide av Richard Juhlin
Lilla boken om champagne och ost av Jörn Ek, Donald Boström,
Mina viner i Alsace av Kurt-Inge Eklund
Mat, vin och vanilj från Sydafrika av Elisabeth Johansson, Conny Johansson
Fransk – Svensk/Svensk-Fransk Vinordbok av Jerker Arrhenius
Wine Auctions 2007-2008 – An Investors Guide av Johan Magnusson


Jörn Ek från Arvid Nordquist & Mr. Edouard Cointreau, Richard Juhlin & Co, Karsten Thurfjäll & Gert Klötzke
vid prisceremonin på Comédie Francaise.


Att vinna GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARDS ger prestige men även klirr i kassan tack vare merförsäljning värden över. En av länderna där matintresset och efterfrågan på kokböcker har ökat tack vare GOURMAND är Kina. Imponerande är att det finns 15 TV stationer som endast producerar matprogram.
Kina blir värdland i år på världens största bokmässa i Frankfurt (13-18 oktober 2009) samt att GOURMAND



Intresset för att delta i tävlingen är enormt. Kändiskockar från hela världen tävlar för det åtråvärda priset.
Här är några som är megakändisar i sina länder: Chef RAMZI från Libanon flankerad av professorerna från kulinariska akademin LE GORDON BLEU, Chef WAN från Malaysia är megastar i hela Indonesien. Båda har egna TV shover. Från India Viji Varadaraja och Padmini Natarajan med följe som har fått juryns specialpris för sin bok "Classic Tamil Brahmin Cuisine". Fantastiska maträtter, fantastiska upplevelser och människor...


Sverige är bland de främsta i världen när det gäller kokkonst. GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARDS vice president är en svensk BO MASSER (f.v.) med Catherine Baschet från Le Gordon Bleu akademin och nästa generation EDOUARD COINTREAU junior som kommer att fortsätta traditionen vidare. På efterfesten såg jag ett bekant ansikte, (mitten) JIM BITTERMANN från CNN tillsammans med alltid-stiliga PAT THOPMSON som är producent på Cable News Int. Till sist en av vinnarna som snart kommer att besöka Stockholm och bjuda på det bästa skottska köket samt whisky-provningar från restaurang CRAGGGAN MILL,
Sheila McConachie, Edouard Cointreau Jr & Senior samt Graham Harvey i kilt.

Efter prisutdelningen bjöds vi på Moliére´s pjäs ” Den inbillade sjuke”  och som avslutning bjöds endast det bästa av det bästa: Champagne Gosset och världens bästa Cognac Frapin. Mer info på TIBORFOTO
<<<  Till Innehåll