Skräck, HBTQ och Arnold Schwarzenegger – Pressrelease från Filminstitutet

Karin Franz Körlof i Ett akademiskt krig. Fotograf/Källa: Dana O´Keefe

Bland de senaste produktionsstöden finns långfilmsuppföljaren till Kung Fury, alkoholexperiment av Thomas Vinterberg, Monica Bellucci i ett konstdrama samt skräck i ett hemsökt parhus.

David Sandbergs 1980-talsdoftande actionkortfilm Kung Fury (som ingick i satsningen Moving Sweden, 2015) har mer än 50 miljoner klick på youtube. Uppföljaren Kung Fury 2 är ett storbudgetprojekt med bolag i både Kina och USA inblandade. Michael Fassbender och Arnold Schwarzenegger finns i rollistan.

Även Andra sidan ingår i Moving Sweden. Det är en skräckfilm av Oskar Mellander och Tord Danielsson där journalisten Shirin flyttar in i ett parhus med sin kille Fredrik och hans femåriga son. Snart visar det sig att andra halvan av huset är hemsökt. Kusligt blir det även i norsk-svenska samproduktionen The Innocents av Eskil Vogt om vad som sker med barns blick och fantasi när vuxna inte är med.

Flera projekt har gay och/eller hbtq-tema. Gift! av Lasse Persson är en kort animation om könsidentitet och äktenskap, baserat på Perssons egna erfarenheter. Dokumentären Always Amber av Hannah Reinikainen och Lia Hietala följer en könsutrednings problematik och kortfilmen Nattåget av Jerry Carlsson skildrar det erotiskt laddade mötet mellan Ossian och Ahmad på ett tåg mellan Stockholm och Älvsbyn.

Tunisisk-svenska samproduktionen The Man Who Sold His Skin i regi av Kaouther Ben Hania och med Monica Bellucci i en av rollerna följer en syrisk man som flytt till Libanon. Han vill till Paris för att återförenas med sin älskare men hamnar i konstkretsar där han får hela ryggen tatuerad och blir ett mänskligt konstverk.

I dansk-svenska samproduktionen Druk av Thomas Vinterberg experimenterar fyra läkare med vad som händer i deras vardag om de är konstant en smula alkoholpåverkade. Fredrik Gerttens dokumentär Push sätter fokus på den internationella bostadsmarknadens villkor med stigande huspriser och inkomster som inte hänger med.

I kortfilmen Ett akademiskt krig rekonstruerar Lisa Östberg verkliga händelser hon själv upplevt, där konstelever gör uppror i ett klassrum. Karin Franz Körlof gör huvudrollen.

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/