Förhandsvisning av Finländsk storfilm – Okänd Soldat

SF stod för inbjudan när den hittills största Finländska filmproduktionen någonsin hade förhandsvisning i Mall Of Scandinavia.
Filmen är baserad på en bok av Väinö Linna där man får följa en finländsk kulsprutepluton under andra världskrigets fortsättningskrig mellan Finland och Ryssland.

Okänd Soldat hade biopremiär i Finland den 27 Oktober och slog publikrekord med 170.213 besökare och €3,080,125 under premiärhelgen då den slog den tidigare rekordhållaren i Finland  Star Wars: The Force Awakens(€2,394,561).I Sverige går filmen upp den 6 december på Finlands Självständighetsdag – som i år ju dessutom firar 100 år.

Frontface Magazines två recensenter är eniga om att denna 2 timmar och 14 minuter långa film är mycket välgjord i samtliga filmatiska hänseenden och det kommer inte förvåna om det får motta flera större priser under det kommande året.
Den första reaktionen man känner, är att här är en  historia som på allvar visar hur meningslöst krig är, oavsett på vilken sida men befinner sig.
Att döma av de känsloreaktioner vi kunde uppfatta från många i salongen, är dessa händelser lika aktuella idag som då hos många finländare. Vi fick efter filmen även höra att det i salongen fanns ett antal speciellt inbjudna krigsveteraner. Det går knappast att föreställa sig hur de kände inför de många och långa krigsscener som radar upp sig som ett blodigt pärlband, sådant vet bara den som upplevt det på riktigt.

Den enda detalj som fick mig att sucka lätt av ”Hollywood-trötthet”, var att samtliga huvudpersoner ute i batalj, aldrig bar skyddshjälm men det gjorde däremot de okända och fiendestatisterna. Självklart förstår vi att man gör så för att biopubliken lättare skall känna ugen ”hjältarna” men det känns ändå lite ”Brad Pittigt” när de står i knattrande kulspruteeld och tunga bombanfall med endast en tygmössa på huvudet.

Filmen är säkert ett bra sätt att låta den unga generationen i Finland ta med sig historien vidare i sin tir, då de två tidigare versionerna av filmen med all säkerhet inte går hem hos dagens digitaliserade +15-åringar.

Frontface ger filmen Okänd Soldat betyget FFFF+ av fem möjliga.

Här är några bilder från evenemanget, som gästades av både regissör och en av huvudpersonerna:
Välkommen att länka TILL vårt reportage men det är inte tillåtet att plocka bilder FRÅN reportaget, de är ©-copyrightskyddade och EXIF-kodade. Högupplösta bilder säljes via bildbyrån www.primepix.se. Det är heller INTE tillåtet att beskära/klippa bilder.  All webbtrafik skall gå till oss, vilket är vår grundfilosofi. Regissör Antti-Jussi Annila En av Huvudrollsinnehavarna – Jussi Vatanen Arja Saijonmaa Sofia Arkelsten Pia Grünler. från SF intervjuar regissör Antti-Jussi Annila och skådespelare Jussi Vatanen . Tack till SF och Hera PR för att vi fick vara med denna känslofyllda afton.

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/