Ruben Östlund Firades På Filmhuset – Guldpalmen Naturligtvis Med På Plats

När Filminstitutets PR-Chef Jan Göransson och medarbetare bjöd in till en festiv eftermiddag på Filmhuset, för att fira Ruben Östlunds succé i Cannes-festivalen, där han kammade hem det ärofyllda priset Guldpalmen, var det självklart att Frontface var med på plats och dokumenterade.

Så här säger Filminstitutets Johanna Löf:

Ruben Östlunds vackra Palme d’Or, Guldpalmen, har anlänt till Filmhuset på Gärdet i Stockholm. Under torsdagen och fredagen, 8-9 juni, ställdes den ut i foajén för allmänheten tillsammans med en installation för filmen The Square och en utställning om Guldpalmsvinnare genom tiderna.
Den 28 maj 2017 tilldelades den svenska filmen The Square det finaste priset i filmvärlden – Guldpalmen, på 70-årsjubilerande Cannes filmfestival. I dag har den förgyllda palmen tagit plats på piedestal i Filmhusets foajé.

– Vi vill sätta in den här stora vinsten i en större kontext där besökare i Filmhuset får uppleva en fläkt av vilket sammanhang det här priset nu sällat sig. När hockeylagen vinner Stanley Cup får alla hockeyspelare i laget som vunnit ta med sig den fina bucklan till sin hemklubb, och jag tycker att det är ett oerhört fint sätt att inspirera andra verksamma. Det är också vad vi vill göra med att resa runt med Guldpalmen. Vi vill att den ska åka till Borås, Malmö, Göteborg och Värnamo  –  alla ställen där det finns en anknytning till The Square, och vi kommer också att ta med oss den till Almedalen i juli i år, säger Kalle Boman som varit regissören Ruben Östlunds konstnärliga rådgivare genom hela hans karriär.

På rampen upp mot Filmhuset visas filmaffischer från tidigare vinnare av Guldpalmen och i foajén finner man en fotovägg dedikerad till regissören Alf Sjöberg som belönades med Guldpalmen 1946 för filmen Hets och 1951 för filmen Fröken Julie.

På plats i Filmhuset är även installationen The Square, som föregick filmen. Konstverket är i form av en upplyst ruta och uppbyggd bredvid Guldpalmen. Båda finns i Filmhuset till och med fredag den 9 juni klockan 15.00. Den övriga Cannesutställningen kommer att finnas i Filmhuset hela sommaren.

The Square, regisserad och skriven av Ruben Östlund, är ett träffande satiriskt drama som speglar vår samtid – om gemenskap, civilkurage och den välbeställda människans behov av självcentrering i en allt osäkrare omvärld. I rollerna syns Claes Bang, Elisabeth MossDominic West, Christopher Læssø, Terry Notary och Annica Liljeblad. Fotograf är Fredrik Wenzel och för scenografin står Josefin Åsberg, som i Cannes tilldelades Prix Vulcain för sina insatser i filmen.

The Square har premiär på svenska biografer över hela landet den 25 augusti och distribueras av Triart Film. Filmen produceras av Erik Hemmendorff för Plattform Produktion och har fått stöd av Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Magdalena Jangard.
Välkommen att länka TILL vårt reportage men det är inte tillåtet att plocka bilder FRÅN reportaget, de är ©-copyrightskyddade och EXIF-kodade. Högupplösta bilder säljes via bildbyrån www.primepix.se. Det är heller INTE tillåtet att beskära/klippa bilder.  All webbtrafik skall gå till oss, vilket är vår grundfilosofi.

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/