Frontface besöker Sthlm Food & Wine – Del 2: Dryckesprovning

dryck_010Ett välkomponerat kombinationshinder vi klarade utan att riva…
smörrebröd och Julakvavit i montern hos ”Två Små Svin”.

Efter att ha ätit och smakprovat oss igenom den del av Sthlm Food & Wine-mässan som kan hänföras till ”Food” (och som du hittar HÄR), så var det dags för Frontface tvåmannateam att övergå till Dryckessidan och känna av vad ”Wine” i mässnamnet stod upp för.dryck_005Första anhalten var den Portugisiska vinmontern, där Sandra Alves från Esporao vingård lät oss prova några olika sorter och vi fastnade för två. Vi låter Sandra själv få beskriva dem:
esporao-red-2013ESPORÃO RED RESERVE 2013 –
Philosophy: The first wine made by Esporão in 1985. Made from estate grown grapes, shows the consistency and the rich, ripe fruit characters which are typical of the best Alentejo red wines.
Harvest Year: An excellent year for red wines in our region. Lower than average rainfall contributed to a smaller crop with high quality, concentrated grapes.
Viticulture: Soil Type: Clay loam soils with granite and schist mother rock. Average age of vines: 15 years.
Grapes Varieties: Aragonês, Trincadeira, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet.
Vinification: Each variety handpicked and vinified separately, fermented in open tanks with robotic plunging and temperature control (22-25ºC), membrane pressed, malolactic fermentation in stainless steel tanks.
Maturation: Matured for 12 months in 70% American oak and 30% French oak barrels. Following bottling, the wine was aged for at least 8 months before market release.
verdelho-white-2015VERDELHO 2015
Philosophy: This unique, balanced, aromatic varietal expresses the true potential of this variety allied to the Estates complex soil geology and climatic conditions.
Harvest Year: A dry winter followed by above average temperatures in spring and summer, gave rise to an early start to the harvest. Although temperatures continued to be high, there was no extreme heat during the vintage, and the dry conditions were excellent for fruit quality, producing wines with intense, persistent, aromatic fruit.
Viticulture: Soil Type: Granite/schist base with clay/loam soil. Average age of vines: 11 years.
Grapes Varieties: Verdelho.
Vinification: Cold storage, bunch sorting, whole bunch pressing, cold settling, temperature controlled fermentation, centrifuging, cold stabilization and filtration.
dryck_006 dryck_007dryck_009”Två Små Svin”, ja så heter en alldeles charmerande krog i Årsta.  På mässorna brukar vi finna killarna bakom konceptet, tillsammans med Ålborgs starka drycker.dryck_014Jimmy höll hårt i årets Jul-Akvavit.dryck_013Det där ser ju mumsigt ut…får vi testa?dryck_012Ahhhh…utsökt läckra ”smörrebröd”, gjorde att vi liksom kom av oss när det gällde fokuf på dryckerna. Vi kan med nöje rekommendera ett besök på krogen ”Två Små Svin”. Nöff!!!dryck_011Därefter hamnade vi i Kroatien hos Armano´s viner.dryck_016dryck_015dryck_022Frontface kan utan omsvep rekommendera Degrassi Contarini Merlot Riserva 2008.dryck_021Även det vita till höger, Roxanich Super Istrian Cuvée 2009 var en av mässans absoluta höjdpunkter. Priset, 349:-, kan naturligtvis avskräcka en del men se det som en investering i ren ädel smak.dryck_023dryck_020dryck_019dryck_025Tack till Mario Armano och kollega för en smakrik upplevelse!dryck_026Vi tittade även in i den Chilensk montern, där man bjöd på Gato Negro, en Cabernet Sauvignion.gato-negroVi provade den vindrink som gjorde att det omedelbart växte ut kattöron på oss.dryck_030dryck_034Patrik Grahn från iWines bjuder Susanne Ernert på ett glas Lamborhini Spumante. Ett torrt friskt bubbel med smak av gröna äpplenm gråpäron och mineralkänsla,dryck_033Lamborghini Centanno Grechetto, är ett vitt vin med både näsa och smak av citrus, äpplen, mandel, persika och blommiga toner. Ett mycker gott och fräscht vin.dryck_032dryck_031Lamborghini Campoleone lev vår absoluta favorit. En 50/50  blandning av Sangiovese och Merlot. Kommer bäst till sin rätt som ackompanjemang till en vällagad måltid.dryck_038dryck_036Vi låter Mikael Lundén, Brand Ambassador Whisky & Rum Nordics Reserve, DIAGEO Sweden sjäv få ge lite information om denna exklusiva och välsmakande rom:zacapa-imageZacapas historia bygger på Guatemalas fantastiska klimat och miljö. Den bördiga och vulkaniska jorden är en av världens bäst lämpade platser att odla sockerrör på. Vår kvinnliga Master blender Lorena Vasquez lagrar romen på 2300 meter över havet  i Guatemalas högland. Vid denna höga höjd är det en genomsnittlig års-temperatur som önskas. Att lagrings-processen inte utsätts för stora temperatur-skillnader bidrar till både djup och en fylligare smak.dryck_037Zacapa XO är även den tillverkad av den första jungfru-sockers-pressningen och är fatlagrad till den når perfekt mognad – en djup och komplex rom som är menad att ha mindre sötma än den traditionella Zacapa 23. För att skilja dem åt har Zacapa XO lagrats i äldre f.d. Cognacs-fat i ytterligare två år vilket ger den smaker och aromer av choklad, karamell och rostat kaffe. Denna något mörkare rom skapades för att fira det nya millenniet och produceras i begränsad upplaga. Upplevs bäst outspädd.  Salúd
dryck_044dryck_042dryck_040Jura är en serie Scotch Whisky med flera olika undertitlar. För den något vidskeplige, finns  Jura Superstition att tillgå.dryck_053Barhäng.dryck_050Ostronälskaren Susanne gick inte att stoppa när det bjöds både ostron och champagne.dryck_052Tjejgänget fan sin plats.. och ville sedan stanna där bland bubblor och seafood. dryck_056-Nå, Du som släppt in och ut ett antal tusen personer under mässan, är vi de trevligaste?

Please observe that all photographic material in Frontface Magazine is protected by laws of copyright.
It is okay to use the links to our reports, but it is not allowed to copy photos and use them in any way, without written permission from the copyright holder, Peter Ortvik. All photos/images cen be purchased from our Image Bureau, www.primepix.se or contact the copyright holder, Peter Ortvik directly at ortvik @frontface.se. All web traffic is to be directed to Frontface Magazine, that is our basic philosophy.

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/