Bokrelease på 800 sidor: Från Abba Till Monica Z

bok_01Troligen upplevde Brooklyn Bar på Hornstulls strand sin mest litterära afton någonsin, när förlaget Stevali AB med förlagsdirektör Stefan Lindström i spetsen släppte boken ”Från ABBA Till Monica Z”. Tillsammans mwd de 15 författarna och övriga involverade, firades födseln av en härligt egoistiskt tonanslagen tjock bok, där 15 författare/musik journalister berättade historierna om de 377 svenska LP-album de själva valt att djupdyka ned i.bok_01bHär lite fakta från pressreleasen:

Årets tyngsta musikbok
– 800 passionerade sidor om svensk musik
Journalisten och redaktören Daniel Atterbom fick aldrig uppleva utgivningen av sitt livs sista stora projekt. Den 4 juni 2016 lämnade han oss, efter en kort tids kamp mot aggressiv cancer.
Från Abba till Monica Z är en antologi över 377 av svensk populärmusiks främsta album från de senaste 60 åren. Boken, som var färdigskriven när Daniel avled, ges nu ut av hans närmast anhöriga i samarbete med Stevali Förlag och de medverkande skribenterna.
15 initierade skribenter, både professionella musikjournalister och passionerade musikälskare inom andra gebit, beskriver över bokens 800 sidor sina favoritalbum.
Vissa har tagit upphovspersonerna till hjälp för att berätta historien, andra har skrivit rakt ur hjärtat. Bredden är enorm, från dödsmetall till soft jazz, från elektronisk dansmusik till rockpoeter. En röd tråd är att skribenterna beskriver albumen med passion och kunskap.
Att urvalet är subjektivt tillhör projektets natur. Vissa kommer att glädjas åt att oväntade favoriter är med. Andra kommer att sakna album som de anser vara ”självklara”. Men en sak är säker: detta är ett kärleksprojekt sprunget ur många års lyssnande, medan skribenterna känt, funderat och formulerat.
Om läsaren sedan inspireras till fortsatt botaniserande i vår svenska populärmusikskatt, så har vi lyckats.
Medverkande skribenter: Helene Almqvist, Daniel Atterbom, Peter Eliasson, Micke Englund, Ola Karlsson, Charlotta Lannebo, Anders Lundquist, Louise Lyster, Kristian Lönner, Stefan Malmqvist, Petra Markgren Wangler, Susan Myrdal, Jan Olsson, Daniel Reichberg, Anders Tapola.bok_02Alla involverade på plats…utom… bok_03…Daniel Atterbom, bokens redaktör, som tragiskt avled kort före bokens nedkomst. Hans ande svävade dock tydligt över kvällens alla inslag. bok_05Stevalis Förlagsdirektör Stefan Lindström tackade av samtliga involverade. bok_06Här har vi svart på vitt att laget var fulltaligt, förutom då Daniel Atterbom. bok_07Välkommen att länka TILL vårt reportage men det är inte tillåtet att plocka bilder FRÅN reportaget, de är ©-copyrightskyddade och EXIF-kodade. Högupplösta bilder säljes via bildbyrån www.primepix.se.   All trafik skall gå till oss, vilket är vår grundfilosofi.

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/