Ett lättsamt återbesök på Sthlm Beer & Whiskey Festival

Du har säkert redan sett reportaget från jubileums-festligheterna för 25-års jubileumet för Sthlm Beer & Whiskey Festival, HÄR.

Med Frontface pålitlige testpilot Benji i spetsen, gjorde vi i fredags ett kompletterande besök, detta för att hitta lite trevliga udda produkter och sköna profiler, Häng me´..!

SAMSUNG CSC
Vi välkomnades in i hallen av teamet från Åbro.

SAMSUNG CSC
Benji presenterar årets vinnare i bryggeritävlingen ”SM i Hembrygd: ett 12%-igt Bocköl , ett kraftpaket som får gomseglet att dansa breakdance. ”Bryggmästarens Samma Klaus.”

SAMSUNG CSC
St Eriks Bryggeri med Bryggmästare Jessica Heidrich och kollega som tog väl omhand om oss och dessutom gav målande bakgrundsinfo om respektive dryck.

SAMSUNG CSC
Grallon, alltså en okonventionell smakmix av grape och hallon.  En pigg upplevelse.

SAMSUNG CSC
St Erik Svart visade sig bjuda på en lakritsanda. Beställ innan du är törstig, den tar en stund att komma till sans i glaset. Mustigt och gott och inte så ”matig” som många i den klassen.

SAMSUNG CSC
Om man ordvitsigt ber om motastsen till STOUT, så får man Hingstin. Då krävs det att man delar upp Stout i  ”Sto-ut”.

SAMSUNG CSC
Varför visa upp en tom icke etiketterad flaska? Det beror på att innehållet, ett spännande Barley Wine med framtidsutsikter, är så hemligt att man håller på etikettten… ett tag till.

SAMSUNG CSC
En  Indian Pale Ale med mersmak. Från Öde Bryggeriet i Bandhagen.

SAMSUNG CSC
Serverad av Steve Dippel, kollega till frånvarande Bryggmästare Rob.

SAMSUNG CSC
-Förorten LEVER!

SAMSUNG CSC
Lite 80-tals känsla. Inte över killarna utan över öletiketterna.

SAMSUNG CSC
Känner du hur det doftar Miami Vice här..?
Banan, Annanas och Körsbär är de bärande tonerna, dock mycket sublima sådana.

SAMSUNG CSC
På väg ut i nästa hall, snubblade vi över en 25-åring.

SAMSUNG CSC
Springbank Single Malt. Vi skulle återvända hit för att prova den.. men tiden bara försvann… och så gjorde vi.

SAMSUNG CSC
Därefter fastnade vi en bra stund hos gänget i Fjäderholmarnas Bryggeri, där vi gillade samtliga tre produkter som provades. Östersjö Porter är en mjuk, torrare porter, inte så söt som man är van att drabbas av, Ett klart uppiggande tillskott till julbordet.
Mr Cocoa Stout, ett kraftpaket på hela 10% kändes som ett intressant alternativ till konventionell dessertdryck. Testa om du törs…en klar favorit.

SAMSUNG CSCRoughneck Rye IPA fanns endast på kran. Den kranen var dock klart värd att öppna.
generös smak utan vassa kanter. Åk ut och prova den hos E.Types krog Aifur Fjäderholmarna eller direkt i bryggeribaren ovanför båtbryggan.

SAMSUNG CSC
Fjäderholmarnas Mr Cocoa fick två priser. Silver i kategori ”Övrig Öl”, samt Brons i  ”Bästa Svenska öl oavsett kategori”. Vi håller med. Grattis!

SAMSUNG CSC
Antonia, Jenny och Nina regerade i Fireballs monter, där det bland annat serverades ”Fireball Slush”, en somrig knäböjare med finfördelad iskross. Farligt gott.

SAMSUNG CSC
Nina i full fart att servera nästa gäst.

SAMSUNG CSCSymboliken var tydlig för ”Slushen”…

SAMSUNG CSCTror denne besökare slushat tillräckligt.

SAMSUNG CSC
Jimmy, Axel och Kalle hade det perfekta tilltugget till Ålborgs dansa nubbar, exklusiva smörrebröd med sill, en med sikrom en med rökt sidfläsk och andra läckerbitar. Tummen upp för denna smakupplevelse.

SAMSUNG CSC
En klassiker… men ända i vagga…

SAMSUNG CSC
Inget för de taffliga. Oljelampan alltså. Däremot kanske man kan skåda ljuset med hjälp av ”En lille” ur buteljen.

SAMSUNG CSC
Den som vill göra närmare bekantskap med ovanstående produkter, skall bege sig till dessa två små svin…

SAMSUNG CSC
Det är inte var dag man får prova Kenyansk öl, dessutom garanterat utan tjuvskyttar.

SAMSUNG CSC
Du vet säkert att namnet ”Tusker” kommer från elefantbeten, som ju heter ”Tusk” på engelska. Vem minns inte Fleetwood Mac´s låt med samma namn, TUSK.

SAMSUNG CSC
En mjuk lager på 4,2%, så att man inte får solsting under Safarin…

SAMSUNG CSC
Allting har en baksida. Här är baksidan på Tusker.

SAMSUNG CSC
-Nå, skall vi anta utmaningen..?

SAMSUNG CSC
En av kvällens höjdpunkter var att besöka Stenåkras monter, där vi fann nyheter som exempelvis Chili Cheese Falu. Är du trött på vanlig mes-falu, skall du göra en Stroganoff på den här. Den smakar dessutom mycket bra helt utan tillbehör.

SAMSUNG CSC
Tapas Isterband, även den med en skön ”smakörfil” som väcker saliveringen.

SAMSUNG CSC
Benji fick en delikatesstallrik med prov på alla varianter. Favoriten? Det blev nog…

SAMSUNG CSC
..den du ser till höer upptill på tallriken..ÖLKORVEN. Ovanligt saftig och inte så ”torrkörd” som många ölkorvar kan upplevas.

SAMSUNG CSC
-Jag skall bara dricka EN öl idag…Flensburg Pilsener.

SAMSUNG CSC
Hos Speedwine träffade vi en skön tjej, Operating Manager Pixie Jakobsson.
Pixie beredde oss möjlighet att insupa både information och avsmakning.

SAMSUNG CSC
Visst är man rent generellt mycket misstänksam mot vin i burk? Absolut… men här blev vi tagna på sängen. Tre fransoser av märket Winestar, höll alla med god marginal, den kvalitet som man benämner njutbart. Det är lätt att förstå, att målbilden naturligtvis är hotellens minibarer. Det vita Corbieres 2014, ger en friskt fruktig  upplevelse, som vid rätt temperering inte behöver ducka i den prisklass som i flaska skulle befinna sig upp till 95:-
Rosévinet Corbieres AOC 2013, blev favoriten. Kort sagt, ett perfekt tillskott till poolpartyt eller som aperitif före den prestigefyllda modevisningen. Vi lyfter på kapsylen, Salut!
Det röda Corbieres Vin Rouge, har ingen årgångsbeteckning, vilket torde betyda att man här ”tager vad man haver”. Av de tre, var detta det vi minst minns, dock utan att trampa ned på druvorna.. men i den kategorin är det svårt att konkurrera. Den röda var dock Benjis favorit, en ”full body”, som han uttryckte det.

SAMSUNG CSC
Ute på mellangårdens ”Food Court”, bjöds vi på var sin ”Parisare” från Stenåkras Food Truck.

SAMSUNG CSC
-Mums, nu är energin tillbaka. Men…brukar det inte vara ägg i en Parisare? Undrade Benji.

beer2_0121bEfter en lång resa uppför trappan till Hall 2, hamnade vi i Japan… eller i varje fall hos japansk Sake. Här fick vi en utförlig historik från Miho Komatsu-Welpe från Akashi-TAI  SAKE.
Saken fanns i både vanlig version, samt i en sparkling version. Bägge smakade förträffligt och kan bli ett trevligt tillskott till restaurangernas / barernas vanliga utbud. Eftersom buteljerna har lång resväg, blir dock prisbilden sådan att det kommer krävas mycket profileringsarbete för att den svenska kundkretsen skall fastna longitudinellt. Vi önskar lycka till.

SAMSUNG CSC
-Här snackar vi Goja! I varje fall om en papegoja på etiketten till Dorley´s Barbados Rum.
Tillverkaren garanterar att den utsatta åldern hos innehållet är korrekt, alltså inte inblandat något från yngre årgångar (vilket kan hända hos andra märken)
Tim Wallbom från Renbjer & Magnusson AB,  höll hårt i dyrgriparna men vi lyckades få honom att lätta på kapsylen. Vi provade, vi gillade.

SAMSUNG CSC
Nej, det är inte Svenska Spel som ynglat av sig. AB Svenska Sprit är ett kohesivt koncept med starka drycker, toppat av Gin och Fläder, som vi gillade bäst. Här ser du Fläder, som gifte sig fint med Nonna´s glass, 2:a i Glass-SM.

SAMSUNG CSC
Teamet från AB Svenska Sprit hade jobbat hårt under ett antal dagar, vilket kunde skönjas på sina håll.

SAMSUNG CSC
Deras Gin visade en härligt mjuk och rund fyllighet och smaksatt med kanel, enbär, korianderfrön och rällika. En av de bättre Gin-sorter vi provade på plats.

SAMSUNG CSC
Dyrt och fint. Några riktiga prestigemärken fanns på diskplay. Eftersom vi inte betalar för att arbete, kan vi inte ge ett utlåtande.

SAMSUNG CSC
Ytterligare en ”Lamborghini” i Romklassen.

SAMSUNG CSC
För första gången på de drygt 10 år vi besökt SB&WF, fann vi en Mexikansk hörna.
La Cetto Chardonnay 2013 är ett friskt vitt vin som säkert kan slå igenom, speciellt till mex-temafaster och på Mexikanska restauranger. Det finns inte så många konkurrenter i fråga om vita Mexikanska viner. En trevlig bekantskap.

SAMSUNG CSC
Två ”fuskmexikanskor” visar upp två intressanta likörer:

SAMSUNG CSC
Till vänster: Kalani, en 30%-ig Rom och Kokoslikör. Tydlig smakidentitet, kan med fördel även användas vid dribkblandningstävlingar.
Till höger: Designen skvallrar tydligt att ma flörtar med Maya-kulturen. Här har man tagit tillvara på honungen från Maya och tillsatt Rom. Slutresultatet är lyckat och hamnar på hela 35%, så ta det försiktigt… annars kanske du får åka ”Svarta Maya” hela vägen hem…

Vi tackar för oss och vill bara tillägga att mellan varje provning, slank det ned ett glas vatten, vilket gjorde att vi såg nästan lika mycket av mässtoaletterna, som av utställarmontrarna.
Tack till Mäss-General Marianne Wallberg och alla hennes officerare, samt till alla trevliga utställar-team. Vi ses nästa år.

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/