Vampirella – första feministiska seriehjältinnan i fantasygenren, redan på 60-talet

Seriefiguren Modesty Blaise räknas allmänt som den första kvinnliga seriefiguren med feministiska inslag, då hon redan vid skapandet 1963 (Peter O´Donell) visade upp egenskaper som tidigare endast varit förbehållba manliga seriehjältar. Blaise rör sig i verklighetstrogna miljöer men om man kikar in i tidig ”Fantasy-världar”, där monster som vampyrer, varulvar och andra gulliga varelser härjar, är det 1969 som den riktigt starka kvinnogestalten först dyker upp.

SAMSUNG CSC

Hon heter Vampirella och är en sexig blodsugerska i minimala trikåer, som med list och styrka bekämpar allehanda fantasifoster. Från start var hon en ”presentatör” i serietidningen men fick året efter utvecklas till full potential. Den världskände fantasykonstnären och serietecknaren Frank Frazettas omslag till Vampirella, fick snabbt kultstatus och originalen är idag riktiga dyrgripar. Du kan se ett antal av Frazettas konstalster HÄR. Vampirella gjorde på samma sätt som männen tidigare varit ensamma om i serievärlden. Hon tog för sig av sex och kärlek helt utan begränsningar men kunde på slutet av vissa avsnitt visa sig vara en riktig ”Black Widow”.

På Frontface vindskontor finns en stor samling av denna typ av amerikanska serietidningar och här har vi nöjet att kunna visa upp några av de häftigare omslagen till Vampirella.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/