NOSTALGI: Frontface kollar åtta decenniers prylar, mode, trend, musik, kropp & själ.

Nostalgi är ett ord som kan väcka många olika känslor. För de unga, betyder det mest gammalmodigt, något som man inte vill förknippas med. Är man 40 eller däröver, finns det ofta roliga händelser, prylar, modetrender och naturligtvis musikaliska minnen som man kan luta sig tillbaka och minnas med ett leende. Kanske är det till och med så att du sprat saker från din barndom eller börjat samla på vissa saker från en viss tidsperiod. Dessutom kan det vara så att man fårr ärva en del fantastiska saker som inte bara är häftiga utan även kan betinga visst nominellt värde. Häng med på en odyssé som innefattar allt det ovan nämnda eller i varje fall är det delar av vad Chefredaktör Ortviks vindskontor och samvete rymmer.

All text och alla foton: Peter Ortvik.

SAMSUNG CSC

Varför inte starta med en klassiskt nummer av kvällstidningen Expressen, där slutet på Andra Världskriget är den  glada nyheten. Inga bantningstips eller 2Vi har hela listan”…

SAMSUNG CSC
I samma nummer, kan man även se en glimt av vilka ”rullar” som var hetast på biografernas repertoar.

SAMSUNG CSC
Hur stor chans skulle det vara idag, att en film döptes till ”Kinesflickan”?

SAMSUNG CSC
Krigsslutet var naturligtvis glädjeämnet nr 1.

SAMSUNG CSC
Här är en ännu äldreupplaga av Svenska Dagbladet, från onsdagen den 25:e november 1942.
Många rubriker handlar om ryska insatser.

SAMSUNG CSC
1942 var filmer som ”Urspårad” och ”Rid i Natt” tydligen på tapeten.

SAMSUNG CSC
Ett för våra dagar något annorlunda sätt att annonsera för Vogue damstrumpor.

SAMSUNG CSC
Det roligaste med detta klippet, är nog nederdelen som lockar med ”En underbar julklapp till Er man…”

Nostalgo_0011En av 50-talets snyggaste leksaker, en Mercedes-Benz, i riktigt tung metall, silveryta och gröntonade vindrutor. Med en nyckel skruvade man upp en fjäder och sedan for den iväg och kunde själv svänga och dra iväg med bra speed.  Nostalgo_0013En profil som inte går av för hackor, även idag.

SAMSUNG CSC
Kylarmärket har tyvärr gått förlorat under åren.

SAMSUNG CSC
Här ser man att det är en MB 300.

SAMSUNG CSC
”Spaken i baken” gav olika körriktningar.

SAMSUNG CSC
Redan 1954 började samhället intressera sig för vad serier kunde göra med dåtidens unga.
Författaren, Nils Beijerot, var psykiater och forskare.

SAMSUNG CSC
Bejerot bedrev en omfattande föreläsningsverksamhet över hela landet. Han debatterade intensivt för nolltolerans mot narkotika och publicerade 600 uppsatser och debattartiklar samt ett tiotal böcker i ämnet. Totalt hade han över 100 000 deltagare på sina tvådagarskurser. Under många år föreläste Bejerot vid polisskolan  om bland annat drogmissbruk, psykiska störningar och förhandlingsteknik. Han utbildade så gott som alla Sveriges poliser, vilket tillsammans med hans dagliga insatser som psykiater, gav honom epitetet ”polisläkaren”. Långt efter hans död har hans böcker och artiklar påverkat debatten i Sverige om hur man skall se på drogberoende.

SAMSUNG CSC

På den tiden var det bara antydningar, inga ”raka puckar”, när det handlade om att närma sig det sexuella i kärleken.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Men låt oss lämna det pryda 50-talet och ramla på näsan i i det galna och frivola 60-talet. Redan i början av 60-talet, hade den amerikanska satir- och humortidningen MAD tagit ett starkt skamgrepp på sin publik där borta och snart imkorporerades även svenska tecknare och gjorde den svenska versionen av MAD

SAMSUNG CSC
Lasse O Månsson  var en

SAMSUNG CSC
Lasse O’Månsson har kallats Sveriges roligaste man. 1960 blev han redaktör för nystartade tidskriften Svenska MAD, som blev mycket populär i Sverige. Inte i den meningen att det såldes osedvanligt många exemplar av tidningen, men för att läsekretsen var ytterst trogen, närmast fanatisk, ung, och såg MAD som en befrielse från gammal förlegad humor. Svenska Mad:s sista nummer på förlaget Williams utkom 1975, och i samband med förlagsbytet (där Semic Press tog över), slutade O’Månsson som redaktör.

SAMSUNG CSC
MAD kan ha varit först med att häckla den arabiska kulturen, dock utan att drabbas av andra terrorister än sina egna seriefigurer.

SAMSUNG CSC
Den alltid lika busige Alfred E. Neuman, vars ena öra satt betydligt högre upp (eller lägre ned, beroende på vilket man åsyftar), fick en egen Fan Club och syntes på allt som gick att trycka på.

SAMSUNG CSC
Omvänd Wilhelm Tell…

SAMSUNG CSC
Här ett klassiskt svenskt omslag av MAD, nr 1 mars 1963, där dåtida svenska TV-ikonen Lennart Hyland, med Hylands Hörna, fick en kärleksfull avhyvling som ”Hörnlands Hylla”.

SAMSUNG CSC
De två små spionfigurerna ”Spy vs Spy” eller som de fick heta i Sverige, ”X & Y” (sedemera även med kvinnliga ”Z”), hade hundratals raffinerade sätt att ta kål på varandra.

SAMSUNG CSC
Den stora favoriten i Sverige, blev nog ändå ”Don Martin”, som med sina böjliga megastora fötter och sin ”dropp-haka”, hamnade i omöjliga och odödligt dråpliga situationer

SAMSUNG CSC
En dyrgrip: Amerikanska MAS´s 100:ade nummer.

SAMSUNG CSC
Den här sympatiske representanten för ordningsmakten, är döpt till ”All Heart Hogan” av sin ”pappa”, Ed ”Big Daddy” Roth. Ed Roth var en herre som hade en hel del med Hot Rods och Funny Cars att göra, både som designer och byggare. Han skapade figuren ”Rat Fink”, som fortfarande är en ikon för Hot Rod Fans. Googla hgärna på Er Roth, han var en färgstark karaktär och levde mellan 1932 – 2011.
Den ”stackars” inbrottstjuven ser verkligen ut att ha hamnat i fel polismans hårda nypor…

SAMSUNG CSC
Figurerna är lika kul från alla vinklar.

SAMSUNG CSC
Baseballesset här heter ”Bull Pen Boo Boo”.

SAMSUNG CSC
Detaljerna i dessa plastfigurer är imponerande, tyvärr gör våra bilder dem inte rättvisa.

SAMSUNG CSC
Äkthetsstämpel i botten, från företaget som tillverkade dessa på licens. Dessa figurer är riktiga samlarobjekt.

Nostalgo_0044Vi kommer fram till 1967, då ”Swinging London” slog till med stor kraft. carnaby Street och Kings Road, var de stora modegatorna, där alla ville ekipera sig, inte minst pop-, mods- och rockstjärnorna som slog igenom över natten. En modeikon var modellen som bjev sångerska, Julie ”Jools” driscoll, vars utseende kopierades världen över. Hon var den lite tuffare varianten, Twiggy var den något softare. Jools slog igenom tillsammans med organisten Brian Auger och dennes band Trinity. Låten var en Dylan-cover i psykedelisk anda med fasförskjuting m.m. ”Wheels On Fire”.
HaftmassaUngefär samtidigt introducerades den senare så förhatliga häftmassan, so m förstörde både de affischer man satte upp och de tapeter de sattes upp på.

SAMSUNG CSC
Redan i början av 60-talet, hade de tre supergitarristerna Eric Clapton, Jeff Beck och Jimmy Page, skolats inom bluesmusiken. I supergruppen Yardbirds, spelade de ofta med varandra, även om de alla tre inte var fasta medlemmar. Dubbel-LP´n ovan, hade ett av tidens häftigaste omslag, speciellt med tanke på hur de tre sedan gick vidare med sina karriärer.

SAMSUNG CSC
Samtidigt blev motorcykeln ett allt vanligare fritidsintresse även i Sverige, där man sneglade på de skandalösa MC-gängen i USA: 1967 kom Harley Davidson med sin mindre, lättare och billigare modell ”Sportster”, vilken snabbt blev populär. Tidningen MC-Nytt var de svenska hojåkarnas plåt-porr.

SAMSUNG CSC
En svensk-Schweiz konstnär vid namn Hans Arnold väckte stort intresse i svensk press. Hans Arnold har arbetade som illustratör i dags- och veckotidningar, som sagoillustratör (”Bland tomtar och troll”, Allrakäraste Syster, Jag är en varulvsunge), som omslagstecknare till serietidningar och skivomslag , ”ABBAs Greatest Hits”, The Airwaves Abbahyllning ”Hey You Ring Me Tonight”) och ungdomsböcker (”Dante”, ”Dunder & Brak”, ”Frankensteins Faster”), som trickfilm-animatör (”Matulda och Megasen”, ”Fetknopparna”, ”En konstig man”) och fristående konstnär.

SAMSUNG CSC
Efter att ha tecknat ”Veckans Chock” i Vecko-Revyn åren 1954-79 blev han rikskänd som skräcktecknare. Typiskt för Hans Arnolds teckningar är att han lyckas få de mest vardagliga föremål att se spöklika och skräckinjagande ut, samtidigt avbildar han barn på ett mycket älskvärt sätt. Kvinnor återgestaltas ofta på ett sexualiserat och konservativt vis.[3] Hans arbeten är alltid mycket detaljrika och genomarbetade med tydliga drag av surrealism.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Boken ”Monsterland”, ur vilken dessa bilder är lånade, är en kultig dyrgrip man inte vill göra sig av med.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Flickor och kvinnor porträtteras ofta som väna varelser vid första anblicken men ser man lite närmare på dem, så kryper det alltid fram något läskigt. Undrar vad Freud skulle sagt om den gode Hans Arnold, som dog 2010.
SAMSUNG CSC
I USA frodades skräckfilmskulturen, fråmst med klassiska monster som Varulvar och Frankensteinare i alla dess former, även ”Teen-age Wherewolf” etc. Så, vad mer naturligt än att man startade tidningar som innehöll bilderr från alla monsterfilmer, ända från gamla ”Nosferatu”, (den första vampyrfilmen, en stumfilm från 1922) och sedan allt som följde därefter.
SAMSUNG CSC
Boris Karloff, den klassiske Frankensteins monster.
SAMSUNG CSCLon Chainey, som en ullig varulv.
SAMSUNG CSC
Ja, monsterfilmerna frodades.
SAMSUNG CSC
Men det räckte inte så långt. Mycket vill ha mer…
SAMSUNG CSC
Det går ju att ta ut svängarna ännu mer i den tecknade världen, så snart kom de två första klassiska magasinen ”Creepy” och ”Eerie”och tog historierna till ett ännu blodigare plan.
SAMSUNG CSC

Därefter släpptes även ”Vampirella”, som var en supersexig lättklädd mellantingest av en superhjältinna och monster, med helt fantastiskt läckra och fantasifulla omslag. Tyvärr kommer vi inte åt den väskan just till detta reportaget, den ligger begraven allra längst in på vinden.

SAMSUNG CSC
Även inom musiken, fick monsterkulturen genomslag. Den galna familjen Adams, var väl den ur genrens lättare garde, som slog bäst i Sverige. Skivan ovan, ”Dracula´s Greatest Hits”, från mitten av 60-talet, är ett humoristiskt mästerverk, både omslagsmässigt (innuti  finns även en karta med samlarbilder av olika monster) och även musikaliskt, då det är kända musiker som anonymt medverkar i sådana episka låter (?) som ”I Want To Bite Your Hand”, som är en pastisch på The Beatles ”I Want To Hold Your Hand”.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
I fotspåren av det galna, dök även VÄRLDENS FÖRSTA RAP-LÅT inom popmusiken upp.
En amerikansk studiotekniker , tillika pianist, som kallade sig Napoleon XIV.
Napoleon XIV (Samuels) hade en världshit 1966 med låten They’re Coming To Take Me Away, Ha-Haaa!. Låten hamnade som bäst på tredje plats på Billboardlistan och var en historia berättad i pratstil rakt av till ackompanjemang av tamburin och handklapp.

Texten handlar om en kille som blir galen och intagen på mentalsjukhus på grund av att hans flickvän lämnat honom. På singelskivans B-sida finns låten !aaaH-aH, yawA eM ekaT oT gnimoC er’yehT, som var samma låt som A-sidan fast uppspelad baklänges.

SAMSUNG CSC
Som sista spår, nederst till höger, kom ”svaret från hans flickvän”; ”I´m Happy They Took You Away Ha-Haaa. Samma stil men här använde han en till femenin stil förvrängd röst och kallade sig Josephine XV. Lyssna gärna på originalet via YouTube, det är en helt vansinnig men uvik upplevelse.

SAMSUNG CSC
Den tidigare nämnde Lass O Månsson, chefred för Svenska MAD, startade ”HJÄLP” 1962, där mycket av materialet var svenskt originalmaterial. Sjukhumor var den genomsyrande känslan.

SAMSUNG CSC
Då hette det OMS (Omsättningsskatt), innan moms kom.

SAMSUNG CSC
Några exempel ur HJÄLP.

Nostalgo_0055

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Nostalgo_0059

SAMSUNG CSC
Lasse O Måmsson gjorde även en hel del radio. I en oförglömlig dialog med Bengan Wittströmur radioprogrammet ”Blå Tummen” hördes denna ”Korven”, där man tappar kollen på vem som är korvförsäljare och vem som är kund: Lyssna KORV

SAMSUNG CSC
De bildades 1964 men slog igenom 1965 med dunder och brak, blev en hel världsomfattande ungdomsgenerations lysande ledstjärnor. The WHO med ”My generation”, där man kanske mest minns gitarristen Pete Townshends massaker av gitarr rakt genom förstärkaren, trummisen Keith Moons hyperenergiska slagverkande och sångaren Roger Daltreys mikrofonakrobatik. Du kan se en skön videomix HÄR.

SAMSUNG CSC
När den ”Sexuella Revolutionen” drog igång på 60-talet, dök en gammal, tidigare skandalomsusad herre upp och prånglade ut denna mustiga LP-skiva, ”Bordellmammas Visor”, med klassiska (Hrrmm) titlar som ”Runka mig med vita hanskar på” och den idag naturligtvis helt omöjliga ”Neger-Joe”.

Historien bakom tillkomsten av skivan börjar vid Lunds universitet, där Johnny Bode brukade festa ihop med studenterna. Hans vilda upptåg gav honom närmast kultstatus bland studenterna. Till en av dessa fester skrev Bode på skoj Runka mig med vita handskar på, som han framförde vid en balafton 1968, klädd i frack och chapeau-claque. Ägaren till förlaget Rondex fick höra talas om visan och kontaktade Bode med önskemål om att denne skulle skriva material till en hel LP. Så skedde också, och revyaktrisen Lillemor Dahlqvist engagerades (mot löfte att få vara anonym) för att sjunga den kvinnliga stämman. Under april 1968 gjordes inspelningarna av orkester- och körbakgrunder i Köpenhamn; musikerna till tjugomannaorkestern utgjordes av Köpenhamns studioelit. Den kör som först hade engagerats hoppade dock av sedan den tagit del av de vågade texterna och fick i all hast ersättas med nya röster.
Johnny_BodeDen första upplagan av skivan såldes i mer än 100 000 exemplar. Uppmuntrad av framgången spelade Bode under de närmsta åren in uppföljarna Bordellmammas dotter, Styrman Janssons frestelser och Sex-Revyn Stig på. Ingen av dem blev dock någon lika stor succé.

SAMSUNG CSC
Danskarna hakade snabbt på allt som hade med sex och humor att göra. De kända ”Glad-mjukporrfilmera” med olika varianter av temat ”På Sängkanten” (Ole Söltoft som film-hingst), gjorde stor succé även på svenska biografer. Gällande tecknade serier, var ”Höjt Humör” en liten tidning för 1 kr, som enligt omslaget innehöll ”Sköna damer och Sjuka vitsar”.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Det skulle vara intressant att höra vad dagens FI skulle tycka om denna typiska 60-talare.

SAMSUNG CSC
Och då slog sverige till med ”Hel-Garv” 1968, mitt under Hippieåret.
SAMSUNG CSC
Danskarna körde vidare med sin ”Gladsex-variant”.

SAMSUNG CSC
Jo då, nytt svenskt dök upp efter Hjälp: Här ses det första numret av ”Helknäpp” från 1971.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Även här kan man se att redaktionen med all säkerhet till 99,9% bestod av män.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Kanske går det att Googla på ”Malmborg & Hedström Förlags AB, om man vill veta mer om Helknäpp.

SAMSUNG CSC
Samma år kom Komix, som kallade sig ”Världens Fräckaste Serietidning”.

SAMSUNG CSC
Nu togs tecknandet ett steg närmare den vanliga porren.

SAMSUNG CSC

 

 

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Nu började det bli lite krig med den nystartade feministlinjen som vill stoppa alla utvikningstidningar och tilsammans med Progg-musiktågen även stänga ned Melodifestivalen.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Så den tecknade sextidningsbranschen kastade in sitt, som de trodde, starkaste och senaste kort:
1973 kom ”Belinda” med den senare kultförklarade figuren ”John Stake”, som använde sin väl/över-utvecklade haka, för att tillfredställa damerna i serien. Hans stående (!) replik var alltid ”YNF!”.

SAMSUNG CSC
På en undanskymd plats, i en lägenhet i Hagsätra, startade dåvarande pojkvaskern Peter Ortvik, sina första stapplande steg som tidningsutgivare (ja, ja…) med dessa hemmaghorda och handtecknade små seietidningar.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Mindre tekniskt kunnande men med envishet och med en grannkille, Janne S. som mentor
genomleds en skaparperiod, vars alster fortfarande finns i en plastpärm.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Klart man hade läsartävlingar redan då…

SAMSUNG CSC
Dessa format var naturligtvis inspirerade av dåtidens ”Davy Crocett” och ”Kapten Micki”

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
Då Ortvik senare tagit sig in på Tandläkarhögskolan, utsågs han till kårtidningen ”SMOCKANs” chefredaktör. Man kan undra om detta satte så djupa spår/skador, att det är härifrån han fick uppslagen till att starta Frontface Magazine flera årtionden senare?
SAMSUNG CSC
Allt har ju en baksida…

SAMSUNG CSC
Fast det fanns ju annat som lockade mer…
SAMSUNG CSC
Redaktionens medlemmar, naturligtvis redan då plåtade av Ortvik själv…
SAMSUNG CSC
Smockan var Tandläkarstudenternas motsvarighet till Teknis ”Blandaren”, fast Smockans humor var lite mer dentalt inriktade. (Smocka var slang för Helprotes).

SAMSUNG CSC
På slutet av 70-talet, började Holland att haka på trenden från USA, där gratis undergroundtidningar med provocerande titlar och innehåll vuxit upp som snampar ur jorden.

SAMSUNG CSC
På 70-talet började man handla mode på charterresorna. I Spanien var Tony Mora den store skodesignern. Dessa ökenkängor från 1973, inhandlades i Torremolinos, i Moras egen skobutik, som var till bredden fylld med det allra hetaste till klart överkomliga priser. Kvalitén var fantastisk, se bara poå detta par, 42 år senare. Stlk 45. Bud?

SAMSUNG CSC
Top shopping i Torremolinos.
SAMSUNG CSC
Långst till vänster på detta LP-omslag från 1079, en ung Orup.

SAMSUNG CSC
Den fantastiska party-ön Ibiza, med sin minigranne Formentera (dit Hippies vallfärdat ända sedan slutet av 60-talet), började få grepp om även skandinavierna runt 1976. Mallorca hade blivit för mycket ”Plaza Gorilla” och något nytt, sexigare behövdes, speciellt nu när Francos grepp om Spanien släppt vid dennes död i november 1975.

SAMSUNG CSC
Ibixa blev snabbt en tummelplats för de unga, vackra och frigjorda, där sex var vanligare än en trerättersmiddag.

SAMSUNG CSC
Dessa två Ibiza-baserade magazin, är från 1979/80 och visar hur den inhemska stilen, designen och modet var drivande över stora delar av europa. ALLA ville vara ”Ibiza-kungar och Drottningar.

SAMSUNG CSC
Hetaste hårsalongen på Ibiza.

SAMSUNG CSC
Amnesia var ett av de första Super-Discon som fanns redan då. det öppnade 1976 (vi var där) och som ännu finns idag. Eftersom topless var en regel utan undantag på stränderna, togs det även in av klubbarna, så det var ingen ögonbrynshöjare med mer eller mindre nakna gäster lite över allt.

SAMSUNG CSC
På tal om naken, Agua Blanca var Ibizas hetaste nakenstrand, där jet-setare blandade sig med inoljade tyskar och allehanda exhibitionister man under nattetid fann i nästan samma klädsel på de stora discoteken. Denna T-shirt och de som följer, är med andra ord autentiska exemplar, som överlevt otaliga vecor/månader på Ibiza och sedan varit skryt-tröjor på hemmaplan.

 

SAMSUNG CSC
Har man varit på Ibiza, har man garanterat druckit ”Hierbas Ibicencas”…annars har man inte varit på Ibiza…
Denna örtrika, runt 27% starka styrketår, rann i strida floder. På den tiden var droger inget problem på ön, det var öl och Hierbas som gällde. Hippisarna slog väl på en och annan puka men partypatrullen höll sig till drycker.

SAMSUNG CSC
Roxy låg i Es Cana i Ibiza stad…

SAMSUNG CSC
…och var en superb cocktail-bar nära hamnen i Ibiza stad, där deras Oina Colada var ett av essen i leken. Här kunde man springa på både Rod Stewart och BeeGees, vilka hade stora villor på andra sidan ön.

SAMSUNG CSC
Småboutiquerna inne i Ibiza stads ringlande gränder hade storhetstider. Ofta stod dottern bakokom disken, medan mamma satt och sydde bakom ett draperi…

SAMSUNG CSC
Så kunde det se ut i väntrummet hos mina kollegor på Ibiza.

SAMSUNG CSC
I USA Var det Studio 54 i New York som var inte bara USAs nummer Ett utan även det mest åtråvärda stället att komma in på i hela världen vid den tiden. Läs Frontface reportage innifrån Studio 54 HÄR.

Nostalgo_0090
Vid övergången mellan 70- och 80-talet, fick Spanien sina egna Disco-Superstars. Tjejduon Baccara, som inte kunde ett enda ord engelska, när jag träffade dem på NK i Stockholm, mimade sig igenom ett antal hits och blev sedan gay-ikoner.Nostalgo_0091”Yes Sir, I can Boogie”, ”Sorry, I´m A Lady” med flera låtar blev europeiska landsplågor.

SAMSUNG CSC
Tid För 80-tal: Allt började snurra allt snabbare. Höjden av  coolhet var naturligtvis att kunna visa hur global man var, att behöva ha två tidsvisningar på urtavlan. Här en av de första som kom.
Nostalgo_0092Från att ha varit en av USA´s bästa tävlingskampsportare i Hapkido, tog Chuck Norris sig över till filmindustrin och 1983 fick han sin första stora succé med ”Good Guys Wear Black”. USA skrek efter amerikanska äkta fightingkunniga hjälte-uppföljare till Bruce Lee, som ju tragiskt gått bort redan på 70-talet.

SAMSUNG CSC
I Sverige, i Stockholm, på nattklubbsdiscot ATLANTIC, drevs stället av modellen och entrprenören Frederick Offrein, som startade ett väldesignat magasin med namnet ”Speak Easy”. Där frotterades VIPparna med varandra och eleganta reportage avlöste snygga bilder. Alla var snygga, solarierna började dyka upp och gymmen började bli ”rumsrena”. Från att i allmänhetens ögon ha varit ”obskyra källarlokaler där inoljade män beundrade varandras muskler”, blen de nu öppna även för tjejer och förutom själva träningen, var de självklara raggningsplatser för kroppsmedvetna ”pumpare” av bägge könen.
Hur blev det så?

SAMSUNG CSC
1977 slog bodybuildingen igenom på allvar, i och med att dokumentärfilmen ”Pumping Iron” med Arnold Schwartzenegger, Lou Ferigno och andra dåtida storheter inom ”skroteriet” (man sade ofta ”jag skall gå ned och skrota lite”, inte att gå och träna).

SAMSUNG CSC
I Europa var fransmannen Serge Nubret en stor stjärna. Med sin freakigt smala midje och d:o breda axlar, fick han många muskelintresserade damer att flämta.

SAMSUNG CSC
Byggningens förste öppet homosexuelle tävlingsbyggare, var  Chris Dickerson.
Amerikanen var även operasångare. Hann vann Mr Olympia 1982.

SAMSUNG CSC
Tjejer hade tidigare varit ”bannlysta” i byggartidningar men i början av 80-talet ändrades detta snabbt. I Sverige var Ove Rytter en pinjär, d¨hans allra första nummer av tidningen ”Bodybuilding & Kraftsport, hade en tjej på omslaget.
Se nedan:

SAMSUNG CSC
På den lilla bilden till vänster av detta jubileumsnummers omslag, kan du se B&K´s första nummer från 1981.

SAMSUNG CSC
Arnold var dock i princip ohotad som ikon.

SAMSUNG CSC
Det är väl ingen överdrift att säga, att det inte bara var havregrynsgröt som skapade hans fysik…

SAMSUNG CSC
varje gång det fanns en anledning, släpptes ett jubileumsnummer till Arnolds ära.

SAMSUNG CSC
Men snart tog Arnold steget över från poseringsscenen till vita duken.

SAMSUNG CSC
Efter några mindre lyckade rullar, som ”Hercules i New York (-69) och Stay Hungry (-76), komdet definitiva genombrottet med ”Conan, Barbaren” 1982 (plus en uppföljare -84). Här fick Arnold visa mer av sin egen personlighet och lite av den humor han alltid haft.

SAMSUNG CSC
Samma år, 1984 kom ”Terminator”, som definitivt satte honom på kartan som en action-skådis. Åren därefter, mellan -85-91, följde en serie hyfsade succéer, som byggde upp hans popularitet till höga höjder.
Men det var uppföljaren ”Terminator 2 – Judgement Day” 1991, som gav honom odödlig kultstatus.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Filmtekniken hade utvecklats enormt och Arnolds kamp mot den ”flytande” skurken, är en milstolpe i effektmakeriet.

SAMSUNG CSC
Mellan åren 1970 – 80, vann Arnold den mest prestigefyllda byggartävlingen Mr Olympia hela 7 gånger.

SAMSUNG CSC
I denna stillbild från filminspelningen av ”Stay Hungry”, är det fejkade viktskivor som används. Hade det varir äkta, skulle han curlat 555 pounds, vilet motsvara cirka 251,7 kg.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

 

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Nostalgo_0119
En härlig 80-tals karikatyr av Arnold, en riktig samlarbild…Nostalgo_0120
På 80-talet dök även Tom Platz upp. En fyrkantig kille med världens freakigaste ben och lika stora käkmuskler. På senare tisa bilder har han återtagit normalare proportioner och mår säkert bättre nu.

SAMSUNG CSC
Minns ni ”The Incredible Hulk” Lou Ferrigno, Arnolds ”mobbingoffer” i Pumping Iron.

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
På tjejsidan vae Cory Everson det största 80-talsstjärnan.

SAMSUNG CSC
Nostalgo_0125
På hemmaplan inleddes 80-talet med ett ”Trekungaslag” där tyngdlyftaren Lennart Ho-Hoa Dalhgren, Ulf  ”World Class” Bengtsson och Erling ”Ensling” Wahlgren kämpade om vem som var bäst i landet.

SAMSUNG CSC

I Stockholms Kungliga Tennishall arrangerades den första Proffstävlingen på hemmaplan.
Efterfesten hölls på Atlantic nattklubb, där undertecknad hängde med proffstjejerna i baren…

SAMSUNG CSC
B & K hade sveriges byggare i ett fast grepp. Ove Rytter med kollegor var ohotade på topp under hela 80-talet.

SAMSUNG CSC
Snyggingen Uffe Bengtsson hade mutat in sitt World Class som landets ledande utrustningstillverkare.

SAMSUNG CSC
På humorsidan blev vi mer och mer ironiska. Murphys Lag blev ett känt talesätt.

SAMSUNG CSC
Kriget mellan vinylskivornas fantaster och den nya CD-skivans anhängare var rått i mitten av 80-talet.

SAMSUNG CSC
Varje lördag mellan 12-14, hängde man på olika skivaffärer för att lyssna och handla det senaste.

SAMSUNG CSC
Ännu hade tobaksbolagen  starka stilmässiga metoder att nå ut.

SAMSUNG CSC

En av de klassiska 80-talsprylarna: Sony Sportsman, den vattentåliga kassettspelaren.
Någon som minns den supersexiga reklamposter med Kayos vattenstänkta bakre regioner hade denna gula apparat nedstucken i bikinin?

SAMSUNG CSC
80-talets hårmode var minst sagt överväldigande. Inte minst här, hårproduktmärket OGGIs kalender.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
Garfield / Gustaf var en cool kisse redan på 80-talet.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Me hjälp av animering, tog Roger Rabbit (och hans undersköna moatjé Jessica Rabbit) över
och skådisen Bob Hoskins höll enligt egna uppgifter, på att bli galen under inspelningen av filmen, då han ju inte hade någon motspelare utan fick improvisera mot osynlig sådan.
SAMSUNG CSC
Chefredaktör Ortviks visitkort i början av 90-talet.
SAMSUNG CSC
Vinylsamlarna kunde kolla in vad deras plattor var värda, i det fall de funderade på att byta ut dem mot CD-skivor.

SAMSUNG CSC
Supermodellerna gjorde entré. Cindy Crawford, Naomi Campbell, Claudia Schiffer med flera regerade på catwalken.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
När Milleniet inletts, dök det upp spännande konstnärer, som Michael Godard.

SAMSUNG CSC
Godard har gjort många ”Live Art Happenings”, där publiken får kasta ur sig vad de vill se på canvasen, medan han målar.

SAMSUNG CSC
De små kluriga oliverna, är Godards varumärken. Hans tavlor och böcker är fantastiska och väcker munterhet var helst de dyker upp.

SAMSUNG CSC
Nattvardstemat ”The Last Martini”, är en an höjdarna.

SAMSUNG CSC
Festen ser ut att vara över, så därmed stänger även Frontface denna exklusiva kavalkad genom åtta årtionden.  Tack, vi återkommer år 20160 med nästa uppdatering…

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/