Fotomässan 2015: Nathalie kollar lätta & smarta ”bloggarkameror”.

Stockholmsmässan i Älvsjö var som vanligt tummelplats för ett stort antal fotoentusiaster, när årets Fotomässa öppnade.
Redan en stund före öppning, ringlade sig en lång kö fram till mässhallens entré. Vid närmare koll, såg vi att de flesta längst fram i kön, bar på Nikon-kameror och då gick det upp ett ljus: Nikon brukar ha ett antal tekniker som blåser rent besökares kameror och kollar funktioner…och denna tjänst vill många nyttja.

I år var det Frontface trend-, mode- och skönhetsredaktör..och tillika bloggardrottning (www.skindeepblogg.se) Nathalie, som tog täten i monterbesöken. Temat vi satsat på i år är nämligen att se vad som finns att tillgå i mindre, lättare, smarta och inte minst snygga kameror, som skall attrahera bloggare och instagrammare. Följ med oss runt mässan.
Foto_001Direkt innanför entrén, sprang vi på Nikons Marknadsansvarig, Birgitta Wetterlind, som tipsade Nathalie:
”Du MÅSTE gå bort till vår Instagramvägg och låta Mattias ta en bild som du laddar upp…”

SAMSUNG CSC
…och så gjorde vi. Mattias Hjortsberg smällde av en bild , där Nathalie fick tag i en rosa cowboyhatt….

Foto_004-Kolla…där är jag ju… Foto_007Direkt över till första kameraprovningen. Eftersom vi befann oss i Nikons monter, tog vi tag i den första som Nathalie fastnade för. Foto_008…samt 10-30 mm PD-zoom VR objektiv Foto_009Den här rosa sötnosen passar bra på resor och vid VIP-fester där champagnen befinner sig lika mycket i luften som i glasen.
Till och med om du själv skulle råka hamna i ishinken, klarar den sig.Foto_010Nikon Coolpix S33, var namnet: man anger att det finns menyer för både vuxna och barn. Undrar om det dyker upp köttbullar och grillkorv i den senare..?

SAMSUNG CSC

Foto_013Hos Panasonic lade Nathalie snabbt rabarber på denna eleganta Lumix med det komplicerade namnet  DMC GF/KEC-T Foto_014

SAMSUNG CSC

Foto_017En smidig och ”racing-designad” lättviktare på endast 211g, Panasonic Lumix DMC-GM5KEC-K Foto_018Tobias Granqvist, Panasonics Nordiskt marknadsansvarige, gav Nathalie all nödvändig information om bägge modeller.

SAMSUNG CSC

Foto_020En uppfriskande paus i oasen mitt i hallen. Någon verkar dock redan ha gett upp och hissat vit flagg. Foto_021-Oj, Sonys nya mobil verkar grym… Foto_022En kamera som fått många ”Bäst itest”-utmärkelser, trots att den är lite i dyraste laget för en produkt i den klassen, är Sonys RX100.
Här kikar Nathalie på den tredje generationen (III) men det finns sedan en tid även nästa modell IV, så vi undrar varför inte det var den som visades upp?Foto_023Sonyns skärm är vikbar åt flera håll. På modell IV kan man stå framför kameran och se sig själv, bra om man vill spela in egna videos utan någon annans närvaro. Foto_024Den är liten och smidig, samt tar riktigt bra bilder. Vi har sett prov på dessa från vår gode vän Peter Siepen, som alltid har med sig en tidigare modell, var helst han går. Vi hade nog gärna sett att hela kameran varit i metall, med tanke på priset.

SAMSUNG CSC

Foto_028Leica är ett märke som får det att tåras i många gamla analoga fantasters ögonvrår. Här får Nathalie hjälp av Lasse Jansson från Wibergs Foto Leica Center i Stockholm att få igång den lilla vita skönheten. Foto_030Om det är kameran eller handhavaren som Lasse fokuserar på, är svårt att vara säker på. Foto_032En kul designdetalj, är att kameran levereras i denna lilla ”clutch bag”, som ger ett läckert helhetsintryck.
Och jo, det finns plats i väskan för läppstift och liten puderdosa också…
Läs mer om Leica-snyggingen HÄRFoto_033Två skönheter på samma bild.  Foto_037I Fujifilms monter, blev vi vägledda av Bjorn Israelson, Business Manager Photo Imaging. Den modell som närmast skulle vara aktuell, är denna. Fujifilm XQ2 heter den och kan stoltsera med följande detaljer:

  • 12 megapixlar
  • Stor 3″ LCD-skärm
  • 8 avancerade filter och 9 olika filmsimuleringar
  • WiFi för trådlös bildöverföring

Lens Modulation Optimiser för skarpare detaljer i objektivets ytterområden.
Foto_038Även om Fujin inte har lika högt antal MP som de övriga, vet vi av erfarenhet att Fujifilm ofta lyckas mycket väl med att skapa dynamik och att bilderna blir mer imponerande än vad siffrorna indikerar. Foto_039Lite mer ”lattjo-lajbans & nostalgi: Fujifilm har tagit över det vi genom åren varit vana att kalla ”Polaroid”,
alltså att man skjuter en bild, väntar en minut och sedan matas en färdig bild fram.Foto_040Det finns flera olika modeller, några mer ”toys” upp till denna snygg/tuffa  Instax Wide 300.Foto_041,,,som dessutom ger lite större bilder än de andra med kompakta modellerna.

SAMSUNG CSC
På en hylla i en gammal bokhylla på redaktionen, låg denna hög med gamla Polaroidbilder från mitten och slutet av 80-talet,
då Chefredaktör Ortvik drev flera klubbar på nattklubbsbåten Patricia. Dåtidens mingelbilder, som likt dagen ”selfies”, gavs till motiven om de vill ha dem, togs med en liten Polaroidkamera i grått/rosa/grönt. Dessa bilder har legat där, endast med en gummisnodd runt…men håller fortfarande både färg och stuns som förr. Ganska fantastiskt.

SAMSUNG CSC
Hår- och Modevisningar tillgörde vardagen på dessa klubbkvällar…och ALLA vågade ha kul…

Foto_042Så, varför inte leka loss med en ”Fuji-Pålle” även idag? Kul snabbminnen att dela ut. Foto_043 Foto_044Därefter kände vi att testuppdraget var slutfört. Vi saknade några större märken, som Samsung, Olympus och Canon, vilka inte fanns på plats i år, så vi drog oss över till fotoutställningen. Här ses några av årets bidrag. Tyvärr kan naturligtvis våra små bilder inte göra originalen rättvisa. Foto_045 Foto_046 Foto_048 Foto_049 Foto_051 Foto_052 Foto_054Vi VISSTE att det fanns främmande undervattningsfarkoster ända inne i Stockholm…men var är försvaret?
Per i Skåpet kom aldrig upp ur luckan.

SAMSUNG CSC

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/