Galapremiär: Filmen TJUVHEDER kryper in under skinnet på biobesökaren.

_TJUVHEDEROfta när man använder ordet ”realism i beskrivandet av en film, relaterar det till den tolkning recensenten gör utefter den egna kunskapen och erfarenheten (eller briste därav) inom det aktuella ämnesområdet.
När man ser ”Tjuvheder” och har erfarenhet av att konfronteras med den slags miljö och eller människotyper som beskrivs, slås man omedelbart av att 2här finns både research och inneboende erfarenheter, djupa sådana, i både manus och karaktärbeskrivningar.
Det är intressant att tänka sig hur repetitionerna avde första scenerna med aktörerna gestaltade sig och hur utvecklingskurvan hos dem i fråga om att hitta sina rollpersoner, säkerligen fördjupades på ett påtagligt sätt, varefter inspelningen fortskred.

Handling:
Tjuvheder är en socialpolitisk dramathriller om gatulangaren Minnas kamp för att överleva. En berättelse om samhällets brist på solidaritet och omgivningens syn på människor som inte kan leva upp till rådande normer. Är det möjligt att ställa sig utanför samhället?  (distributörens handlingsbeskrivning)

Tror det skulle vara nyttigt för hela Hollywoods filmindustri skulle må bra av att se ”Tjuvheder” och därmed få en inblick i den skitiga verklighet som omgärdar och penetrerar den urbana missbrukarvärlden, till skillnad från den skjutvapenglorifierade och kolorerade image man porträtterar i Hollywoods alster.
Att Galapremiären på biograf Saga hade den mest brokiga skara gäster vi hittills upplevt vid ett sådant evenemang, gav ytterligare närhet till filmens ämne och handling. Där vi satt på första bänk, omgärdades vi av tydliga spritångor från olika håll i lokalen. Detta bara adderade till känslan av att vara på plats i handlingen och man förväntade sig att ”Bosse på Plattan” skulle luta sig fram över ens axel och väsa ”Psst, ska´ru köpa lite…?”

Utan ”filmistiskt övervåld” men med en dialog som satt som en serie örfilar, finns det inte några större svagheter i vare sig story eller utspel, det är bara att kapitulera och därefter gratulera alla som varit delaktiga i filmen, från regissör, producenter, huvudrollsinnehavare, biroller och statister, stylister, scenografer och ända ut i kanten till lilla katten Missi som gjorde ett trovärdigt porträtt av en undanskuffad men ändå kärleksomhuldad jamare.
Tjuvheder_021Frontface ger utan att tveka, filmen Tjuvheder betyget FFFF+ av fem möjliga och hoppas att den får stor spridning, inte minst som varnande utbildningsexempel. Tummen upp!

Här nedan kan du se bilder med aktörer, producent och regissör, både innan och direkt efter Galapremiärens filmvisning.
Eventinbjudan: Wonderland Event. Foto: Peter Ortvik.

Välkommen att länka TILL vårt reportage men det är inte tillåtet att plocka bilder FRÅN reportaget, de är ©-copyrightskyddade och EXIF-kodade. Högupplösta bilder säljer via bildbyrån www.primepix.se  
Tjuvheder_001Från vänster: Filmens ärkeskurk/lokale Gudfader Christer, spelas av Jan Mattsson.
Malin Levanon  spelar Minna, filmens huvudperson. Peter Grönlund, manus och regi.Tjuvheder_002Lo Kauppi och Malin Levanon, filmens två huvudpersoner.Tjuvheder_003Malin Levanon Tjuvheder_004 Tjuvheder_005 Peter Grönlund med två av aktörerna.Tjuvheder_006-JAAAA…vi är taggade inför filmen… Tjuvheder_007-Vi är liite lugnare… Tjuvheder_009 Tjuvheder_010Regissören i fokus. Tjuvheder_011-We made it..phu… Tjuvheder_012Distributör, Regissör Peter Grönlund och Producent Frida Bargo bollar tankar om filmens tillkomst. Tjuvheder_013KramkalasTjuvheder_015 Tjuvheder_016Även ”storskurken Christer” kände allas kärlek. Tjuvheder_017Nu kan ni slappna av grabbar, ni lyckades… Tjuvheder_018”The taste of success..” Tjuvheder_019När scenen framför duken var fylld av de som tacakdes, jublade resten av salongen. Tjuvheder_020Den inre aktörcirkeln.

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/