Åland 2: Mariehamnkoll: Sjöfartsmuséet, Pommern, ÅSS Paviljongen samt väldesignat hotell i city.

 

Mariehamn_002Första anhalt under promenaden mot city, var att hälsa på hos Visit Åland, där Annica Grönlund (till höger) och kollegor tog emot och gav oss en hel del matnyttigt,  bland annat biljetter till Sjöfartsmuséet och fartyget Pommern.

Mariehamn_005På väg in i Sjöfartsmuséet.

Mariehamn_006Där vi möttes av både nedskalade modeller…

Mariehamn_007…och”riggad” äkta vara. Mariehamn_008Denne herre stod i spetsen.  Kan då kallas Galjonsherre?Mariehamn_009Kollegan Mats provade hur det kändes att stå vid en fullvuxen kommandobrygga med tillbehör. Mariehamn_010Känd profil… Mariehamn_011För både små och till synes stora barn fanns det möjlighet att digitalt lägga ut/lägga till med riktigt stora fartyg vid Mariehamns ”P-platser”. Hur det gick? Tur att Mats inte är styrman på Viking Lines fartyg.Mariehamn_012Sedan tog Mats en lätt paus o knölade ned sig i den korta och trånga kojen. Mariehamn_013Gammalt sjömanskök. Får det lov att vara en kopp?Mariehamn_014 Mariehamn_015Den ena av de  två bevarade äkta sjörövarflaggor som finns i världen. ”Rockade Fett”. Mariehamn_016Lite Heavy Metal-feeling även från denna Sydafrikanska bock. Mariehamn_017Denna naturtrogna målning var uppåt 3 meter bred och man kunde nästan känna saltstänken. Mariehamn_018Propeller XXL Mariehamn_022Kort promenad över till segelfartyget Pommern. Mariehamn_023 Mariehamn_026…men vad är det vi ser uppe på spridaren? Mariehamn_027-Fikapaus eller dejting? Mariehamn_030Innan solen sjunkit helt, var vi inbjudna av Visit Åland till middag på ÅSS Paviljongen nere invid Pommern. Stället var fullbokat, så glöm inte reservera bord via boka@paviljongen.axMariehamn_031Åländska Landsrådets Jurist Mikael Juresta gjorde oss sällskap. Mariehamn_032Till bords med flera tyska journalister. Mariehamn_034Viking Lines tyske Prokurist Ralf Buchfink, Annica från Visit Åland och Frontface Magazines chefredaktör Peter Ortvik. Mariehamn_038Herr Juresta ser nöjd ut och det kan vi förstå. Maten var förträfflig. Mariehamn_039Förrätt: Lättrökt kalvtartar med solroskrisp, kantareller och rostad vitlöksmajonnäs. Mariehamn_041Restaurandens Källarmästare Björn, såg själv till att allt var till belåtenhet. Mariehamn_042
Mariehamn_036”Helstekt oxfilé Provencale på vårt vis”. Mör, saftig, mycket gott kryddad och med såser (hemliga) som gav ett nytt intryck åt en klassisk rätt. Absolut perfekt, tyckte chefred. Ortvik. Mariehamn_043Mikael Juresta provade Knaperstekt anka med variation på selleri, hasselnötter och lavendelsky.
Rätten fick högsta betyg.

SAMSUNG CSC
Efter en sent avslutad vända nere på stan, där vi besökte den överrraskande stora och välfyllda Nattklubben Arkipelag, var det dags att vila fotsulor och hjärnceller på det snyggt designade och nyrenoverade Hotel Pommern, som ligger centralt i Mariehamn.

SAMSUNG CSCEn smygtitt in i frukostmatsalen.

Mariehamn_048Rummet var ytterst välplanerat med många smarta avställningsytor och en skön ”Continental-Bed”.

SAMSUNG CSCSå här sexigt blir det med nedtonat i gryningsljus.

SAMSUNG CSCKaffemaskin fanns på plats, en bra detalj som säkert uppskattas av många.

SAMSUNG CSC
Dusch , WC och handfat med gott om plats och bra detaljfunktioner. Så borstar vi tänderna och säger God Natt!

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/