Åland 4: Bästa ölen och grym mat hos Stallhagen, keramik-date med Judy och efterrätt hos Smakbyn.

Stallhagen_001Att det vattnades i munnen redan från det att vi tillsammans med Annica Grönlund från Visit Åland, passerade entrégrinden till Stallhagensn Bryggeri o ch Pub, är inget understatement … det är dagens sanning. Vi möttes av Christian Ekström, som är den drivande motorn i konceptet Stallhagen. På området finns även en stor scen med läktare, där teater, musicaler och till och med en rockfestival, ”Fishbait Rock Festival”, där bland andra, Backyard Babies och Sator har spelat.
Stallhagenx4Som ystra vildhästar gav vi oss ut i grönskan…
Stallhagen_003Stallhagen grundades 2004. Efter en nära på konkurs, ombildades det 2009. Man producerar 21 ölsorter, varav sex finns som beställningsvara på svenska Systembolaget. Totalt 87 olika, väl utvalda producenter bidrar till allt som produceras här.  Stallhagen_008Christian poängterar totalupplevelsen man vill åstadkomma, bland annat med sitt ”Stallhalla”, där man har c:a tio evenemang per år. Allt från teateruppsättningar som Lijonkungen, där 150 aktörer var på plats, till Rockfestivalen Fishbait. Stallhagen_009Själva bryggeriet har nio anställda, eventbolaget har 11. Christians egna favoriter är US Red Ale och Stallhagens IPA.
Puben är egentligen mer än bara pub, restaurangdelen är högkvalitativ. Köttet som serveras kommer från egenuppfödda djur, som får ölfoder till kost, vilket är en restprodukt från bryggeriet som blandas i fodret. Djuren får dessutom massage två ggr i veckan, det kan man kalla myspys. Slakt vid 6-7 månaders ålder. Stallhagen_010Den totala produktionen vid bryggeriet är 796.000 liter per år.
Totalt 87 olika, väl utvalda producenter bidrar till allt som produceras här. Stallhagen_011-En hel del nytt är på gång men det får ni höra om nästa gång vi ses… Stallhagen_012Vår ”chaufför” Annica, fick glatt hålla sig till den hemmagjorda lingondrycken.Stallhagen_015 Stallhagen_016-Får det lov att vara lite Vraköl?  Här är bakgrunden till denna brygd:

Ett av världens äldsta bevarade öl ska rekonstrueras. Ölet, som härstammar från 1840-talet, upptäcktes i ett gammalt skeppsvrak i Ålands skärgård sommaren 2010. Man har  återskapa receptet för att möjliggöra tillverkning i ny industriell produktion. Det år det åländska bryggeriet Stallhagen som  tillverkar ölet.
Fem flaskor öl bärgades från det gamla skeppsvraket i Ålands skärgård. I lasten fanns också flera olika sorter unik gammal champagne. Fartyget tros ha sjunkit på 1840-talet, men skeppsvrakets ursprung och exakta ålder undersöks fortfarande. Ålands landskapsregering i det självstyrda landskapet Åland är ägare till samtliga fynd.
Flaskorna, som under cirka 170 år legat bevarade på havets botten på cirka 50 meters djup, har analyserats av Teknologiska forskningscentralen VTT i Finland. Utgående från de vetenskapliga forskningsresultaten skapas en ny version av det gamla ölet och ölet har nu återskapats av Stallhagens bryggeri på Åland.

Ålands landskapsregering har bestämt att en del av det ekonomiska överskottet från försäljning av det nygamla ölet ska öronmärkas för välgörande ändamål.

Stallhagen_017Grillad laxfilé med nypotatis och grönsaker. Enkelt, fräsct och gott.Stallhagen_018Kalvfärsbiff med nypotatis, rårörda lingon och gräddsås. Stallhagen_022En ”lättare” vegetarisksallad…naturligtvis från egen odling. Annicas val.Stallhagen_027 Stallhagen_033Tre av de 21. Stallhagen_034Pub/restaurangen uppdukad för ölprovning.Stallhagen_037På plats inne i bryggeriet. Stallhagen_038Christian med sin trevliga fru och Bryggmästare Mats Ekholm till höger Stallhagen_040-Får man dricka direkt ur tunnan? Är det detta som kallas Fatöl?
Raskt in i bilen och en kort körsträcka till…
Judy_009Judy Kuitunen, en superhärlig tjej som sysslar med design och tillverkning av porslig och andra dekorativa skapelser i keramik.
Judy har varit igång sedan 70-talet och håller till i ett gammalt slakthus i skön lantlig miljö. Hon bor inne i Mariehamn och cyklar varje dag till och från jobbet, vilket är en ansenlig sträcka, så formen är det inget fel på. Som vanligt när det gäller designade produkter, lönar det sig inte att prata om dem, då bilderna säger så mycket mer än ord. var så goda, Här är Judy och några av alla hennes kreationer.Judy_001 Judy_003 Judy_006 Judy_007 Judy_008

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Judy kan nås på följande e-mail: judykuitunen@gmail.com
Sedan in i bilen och snabbt över till Smakbyn:

Smakbyn_01En av de mest kända mat- och dryckespersonligheterna på Åland, ät Mästerkocken, matentreprenören och TV-personligheten  Michael Björklund, årets kock i Finland 1997 och år 2000 i Sverige. 5:a i bocuse d’Or  för Finland år 1999. Han huserar vanligen i Smakbyn i Sund, där man kan njuta av många kulinariska specialiteter.
Mikael var tyvärr inte själv fanns på plats men vi togs väl omhand av personal på plats.Smakbyn_02Ålandspannkaka kardemumma de luxe med katrinplommon och smakrik sviskonkräm. Smakbyn_04Här lagras dryckerna. Smakbyn_05Vill du veta mer om vad som produceras här, finns det i ett annat reportage, Matka 2015 Smakbyn mm: Smakbyn_06Öppen köksmiljö, så gästerna kan hänga med på alla detaljer. Smakbyn_07Det finns även en butik att köpa på sig en del av läckerheterna i.

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/