Åland 3: -HavsVidden, med unik köksmästare Christian ”Borgå” Sveholm i spetsen, fällde oss totalt.

SAMSUNG CSC
Drygt en halvtimmes bilfärd, 35 km från Mariehamn, med de sista 8 km på liten slingrande asfalt, hamnar vi ute på norra spetsen av Ålands ”fastland”. Där, i första anblicken anspråkslöst, ligger hotell- och konferensanläggningen HavsVidden, vackert beläget högt ovanför kustlinjen. HavsVidden resort ligger på Ålands nordligaste udde med storslagen utsikt över havet. HavsVidden är den perfekta platsen om du vill uppleva naturen och avskildheten; här möter himmelen havet. Det mäktiga Norrhavet kan ligga blank som en spegel, vara krusad av en lätt bris eller slå skummande upp mot de röda granitklipporna under kraftfulla stormar. Det är naturens krafter som har format såväl den röda graniten som de vindpinade, karga tallarna.

SAMSUNG CSC
Kyliga dagar kan man plaska runt i inomhuspoolen, som är belägen på klipporna strax nedanfö hotellbyggnaderna.

SAMSUNG CSC
Utomhus-jacuzzin såg frestande ut.

SAMSUNG CSC
Utsikten är betagande åt alla håll.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

HAVSV_0007HavsViddens  manager, Bitte Islander, bjöd oss till sitt bord, där vi även träffade två svenska eventarrangörer.
Bra start på en trevlig afton.HAVSV_0008Innan vi knappt skruvat ned oss på plats, fick vi ett välkylt glas bubbel att reta / reva gomseglet med.
En extra ros till Dianne, som skötte om oss som vore vi hennes skötebarn. Tac Dianne.HAVSV_0009Havsviddens karismatiske Köksmästare Christian ”Borgå” Sveholm, kom ut för att kika på de konstiga djuren…
Vi fick redan från start en skön kontakt med denne färgstarke och otroligt kreative maestro, som blev 3:a i årets möteskock i Sverige 2015. Mats gav Christian helt fria händer att komponera sin del av kvällens meny.HAVSV_0010Trots en välbesatt matsal, tog sig ”Borgå” tid att både prata med oss och ställa upp på en stämningsfull bild ute på den stora utomhusaltanen. HAVSV_0011Saint Georges, Birichino, California, Pinot Noir 2013.

HAVSV_0012Till förrätten: Philipp Kuhn Riesling 2014. HAVSV_0013Pouilly- Fuissé, Oliver Merlin, Bourgogne, Chardonnay 2011.

SAMSUNG CSC
Sikrom el classico, råraka

SAMSUNG CSC
Åländsk fisksoppa, helt fantastisk. Prova den eller missa något essentiellt.

SAMSUNG CSC
Råbiff”, betor, äggula
HAVSV_0015Majskyckling, risotto, brynt smör. Den andra huvudrätten smet från fotograferingen Åländsk halstrad sik, citron, nypotatis .

SAMSUNG CSC
Inför kvällen nummer två, laddades det upp till grillfest för över 100 nya gäster på ”kick-off” från Stockholm.

SAMSUNG CSC
Åter till bords, nu med provning av ytterligare ett antal välsmakande viner.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Kvällens specialkomposition, en väl tilltagen bit oxfilé med köksmästarens hemliga sås och tillbehör.

SAMSUNG CSC
Skål och välkommen.

 

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Så nalkades efterrätterna. Till dessa serverades Maury Vintage, Mas Amiel, Roussillion Vintage 2012.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
In på arenan kom HavsViddens dessertkompositör Sara Bergman med sina favoriter:

SAMSUNG CSC
-En orgie i choklad med chokladsorbet, choklad ganache, brownie, havtornsmarmelad och rostad vitchoklad.
Phu, bara att läsa det gör att man går upp några hekto…

SAMSUNG CSC
Här ses Saras magic (chokladganache med hallonsorbet, hemlagade sorbeter såklart!)

SAMSUNG CSC
Som finalnummer bars det in en snyggt upplagd ostskapelse, omöjlig att motstå.

SAMSUNG CSC
God morgon! Trots gårdagens överdåd, gick en välbalanserad frukost ned utan minsta tveksamhet. HAVSV_0017Efter frukosten fick vi en längre pratstund med Christian på baksidan av köksdomänerna, här är en sammanfattning:

-Min titel är Food & Beverage Manager på HavsVidden men man hittar mig mest i köket.
Jag kom in förra året i ett sjunkande skepp och har försökt stabilisera köksdelen och har lyckat vända på skutan. Jag är inte här för mina ägares skull eller för min egen skull, jag är här för mina gästers skull. Det är ju gästerna som skall betala för våra löner. Dessutom skall man ha kärlek till råvaran och kärlek till mat.

Frontface: -Igår kväll under hela måltiden, var vi mycket imponerade av dina snygga upplägg. Är du konstnärligt lagd rent generellt?
-I skolan var jag sämst på alla konstnärliga ämnen .. ja alla ämnen faktiskt. Det enda jag var bra på var hockey. Det här med snygga upplägg, kallar jag för att ”ha ett spelöga”. Det finns jättemånga bra kockar, duktiga vis spis och tillagning men katastrofala gällande upplägg. Antingen så har man det eller så inte. Det är ju det första gästen ser, man äter ju även med blicken…
Många kända svenska bloggare har varit här nu isommar, vi har sett dem plåta tallrikarna, det är bra reklam för oss.

Frontface: Du känns härligt avslappnad, naturlig och med en speciell humor i bakfickan. Hur tycker du att det är att jobba med media, att bli plåtad och intervjuad hela tiden?
-Jag har alltid haft en bra relation till media och så länge det inte gäller mitt privatliv, känns det kul med medialt samspel.

Frontface: Drömmer du ofta om mat när du sover?
-Nej, det är sällan. Jag drömmer oftast om semester…
Har en hel del kollegor utomlands, så det är alltid kul att mötas och utbyta erfarenheter.

Frontface: Vad betyder musik för dig?
-Det betyder nog ganska mycket, dock är det olika sorters musik på jobbet mot hemma.
I köket får de andra bestämma vad som spelas och vilken volym till en viss grad, de märker snabbt om det blir för högt…hehehe. Hemma och för egen del, lyssnar jag gärna på Lasse Stefans och liknande dansband.

Frontface:Vilken slags råvaror är det roligast att jobba med?
-Av någon anledning har jag fastnat för det ”gamla enkla”, som morot, kålrot , fänkål och potatis. Svamp är också något jag tycker om när det finns här. Sik abborre, gös och rådjur är proteinkällor som finns här i trakten, det gillar jag att arbeta med.
Vi har en specialare som vissa rederier kör i sin meny hela tiden, det är mina specialköttbullar. Mat skall hålla ett tag, det får inte bli surt på en dag.

Frontface: Vad gillar du på dryckessidan?
-Vår lokala bryggeri, Stallhagen, har ju ett drygt 20-tal olika brygder, så det finns ett antal jag själv gärna dricker när tillfälle ges. Förra söndagen njöt jag av deras mörka mustiga Porter.

HAVSV_0018

SAMSUNG CSC
Dags för en liten, något softare, power-walk än vanligt.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Vad? Är älgarna ute och demonstrerar?

SAMSUNG CSC
Älgskog i motljus.

SAMSUNG CSC
Utsiktstorn i form av Skogens Konung.

SAMSUNG CSC
Så här ser De lyxiga klipphusen ut, klara att hyra för de som vill ha mer plats än ett vanligt hotellrum.
Hotellrummen är ”basic” men rena och välskötta.

SAMSUNG CSC
Dags att ge oss av men inte utan att tacka Christian för de magnifika insatser han och hans härliga team bjudit på. Vi säger som Arnold: ”We´ll be baaack…”

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/