Martin Franssons frågelåda, del 4. Läsarnas frågor om Rygg, nacke, leder, muskler, träning.

Martin-Fransson_artikelbild
Detta är del 4 i Frontface serie som skall hjälpa dig till ett med välbalanserat liv och kanske till att lösa orsaker till långlivade skador och problem i rörelseapparaten.
Redan för snart fyra år sedan, startade Frontface ett samarbete med Martin Fransson som driver Welledge-kliniken vid Kornhamnstorg i Stockholms Gamla Stan. De fyra artiklarna från den tiden, kan naturligtvis fortfarande nås i Frontface, bara att klicka HÄR.
Nu är det dags att ta upp en ny typ av samarbete, där DU som läsare har en viktig roll. Vi startat ”Fråga Martin Fransson”, där den erfarne och skicklige kiropraktorn besvarar e-mail frågor från Frontface läsare. E-postadressen ser du i rubrikbilden, den är martin.fransson@frontface.se
Du kan fråga Martin om allt gällande rygg-, nack-, led-besvär samt även andra tankar runt rörelseapparatens funktion…frågor du kanske burit på i många år men aldrig kommit till skott att fråga den tidspressade terapeut som hjälpt dig med dina akuta besvär. Varje ny artikel kommer även att innehålla direkta länkar till de föregående i serien, så du lätt kan uppdatera dig vartefter tiden går och fler artiklar tillkommer. För att komma igång direkt, har vi under en period bett våra ”närmast sörjande” att fundera igenom de undringar som de haft och här har vi valt ett par av dessa för att kickstarta igång serien direkt.
HÄR kan du läsa tidigare inlägg: DEL 1DEL 2Del 3.

shoe-footGod dag, bästa Martin,

jag har gått (långt) och funderat ett tag på en sak. I höstas var jag på en hälso/fitnessmässa och där fanns ett företag som gjorde avtryck och sedan inlägg för skor, till des om har problem med sina fötter. Där fanns även ett annat företag som sålde redan förfabricerade inlägg som ”testades fram på plats” av representanten. jag blev fundersam över bägge varianterna av följande orsaker:
-Om man nu skulle ha något problem som är förlagt till fötterna, blir det då inte så att man i det första fallet bygger in det felet i inläggen om man tillverkar dem INNAN felet är konstaterat och korrigerat?
-Och, i fall två…HUR kan man ställa ”diagnos” på problemet genom att stå på en platta med kolpulver? Är det inte lika stor chans att felet sitter högre upp än i foten?
Jag tror Du skulle kunna klargöra sanningen om huruvida dessa produkter egentligen är som proteinschampo för döda hårstrån, om du förstår.
Bästa häls från ”Nu har någon gått för långt”

 

Hej, min åsikt är lik den som jag tolkar din är. Det är för många snabbanalyser av fötter och låg kompetens av hur foten och hållningen och rörligheten samverkar. Och hur olika skor påverkar helheten oberoende om man står, går eller springer. Jag tror många förlitar sig på tekniken istället för att kunna sin fysiologi och biomekanik. I båda fallen du beskriver så löper man stor risk att låsa in problemet. Det är som prinsessan på ärten. Ärtan försvinner inte bara för att det är fler madrasser på den.

Börja alltid med att ta bort så många ärtor och stenar som går med behandling och träning innan man gör inlägg och dessutom, korrigera först skorna. Och se till att få en grundlig rörelseanalys med de skor du använder till vardags. Samt en stående hållningsanalys. Det är något som jag arbetar med på Welledge. Om och när eventuella inlägg behövs, då kan jag varmt rekommendera de som arbetar på Skomakeri Framåt i Gamla stan. De gör sko- och fotanalyser och tillpassningar och är mycket kunniga.

Lycka till!

 

Hej Martin!

Då och då drabbas jag av ”ryggskott” och låsningar. Ibland får jag under sådana tillfällen svårt att andas ordentligt under ett par dagar, det blir mer som ”doggy-breath”, korta inte djupa andetag.
Kan du säga något om detta? tack på förhand, frågespalten är kanon, sluta inte…
Vänliga hälsningar, ”Fido”

 

Hej ”Fido”

Låter tungt värre att inte kunna andas med lätthet. Kan göra vem som helst slokörad. Det låter från din beskrivning som du får påverkan på andningen från störningar i rörligheten i bröstryggen och tillhörande revbensleder. Du får då begränsad rörlighet i bröstkorgen inte bara när du rör dig utan i andningsrörelsen av revbenen. Svårt att få bukt med dessa besvär själv, utan det är där sådana som jag kommer in. Genom att släppa på spänningarna med hjälp av kiropraktisk behandling, så kan du snart andas lätt igen. Det finns en enkel övning på nedan videolänk som kan hjälpa dig intill dess du får behandling.

Ta en titt här https://youtu.be/xz3gxTTLdig andas lugnt 😉

Gym-people

Hej Martin,
har en tvådelad fråga om ryggträning på gymmet. De ”stora” pojkarna säger att ”chins är mycket bättre än latsdrag” Som tänkande akademiker har jag svårt att köpa detta av två orsaker; Först o främst har jag inte upptäckt att muskelceller har ögon och kan veta VAD för slags övning man tröttar ut dem med. Sedan är det ju mycket krångligare att ändra viktbelastning på ett smidigt sätt med chins, behövs ju antingen ett viktbälte eller att man skär bort kött från kroppen om man inte orkar, och inte har en s.k. ”Gravitron” att leka med.
Det andra är att chins ofta utförs med händer i fastlåst läge, alltså ingen chans att rotera händer-armbågar-skulderblad på ett fritt sätt, som man kan göra med två separata enhandshandtag i en dragmaskin med dubbla linor. Upplys mig, ”oh Guru”. Är jag ute och ryggcyklar?
Allt gott, Mathias G.

 

Hej Mathias

Jag gillar personligen Chins mer än ”latsdrag”. Dock träningsmässigt är det som du säger mycket mer utrymme för variation med ”latsdrag”. Så vad jag därmed gör och lär ut på mitt ”gym” på Welledge och rekommenderar dig att testa, är att göra ”latsdrag” med typ Djungelgym eller liknande slingträning. Jag älskar mitt Djungelgym, för att det finns så stor variation och får instabilitetsträningen på köpet.

Se denna video och den som kommer efter för exempel på ”Latsträning”.

https://youtu.be/G6SRuHz3rLM?list=PLL_VD_sq-KPOeD-d3zaSRMmb0onu0vKZl

Nyfiken att höra hur det gick.

Lycka till Mathias!

Hej Martin, om man som jag, varit med om alla trender inom träning i minst tre årtionden, blir man lite förvånad över att så många försöker ”uppfinna hjulet igen”, efter att man typ redan i början på 80-talet upptäckt att vissa övningar är rent av skadliga/har en hög riskfaktor. Att så kallade kettle-bells återinförts efter att de togs bort redan på 60/70-talet, då man märkte att folk ofta fick framåtroterade axlar, eftersom de flesta övningar utfördes med knogarna uppåt/handflatan nedåt.
samma sak gäller den ytterst tvivelaktiga ”magövningen” där en person ligger på rygg och håller om den andras smalben och där den stående personen puffar ned den liggandes raka ben. Det krävs inte så mycket kunskap för att räkna ut vad som sker i ryggen på den liggande..
ÄR DET SÅ att även i den så kallade ”friskvården”, är det bara pengar som styr, då så många (kan räkna upp minst tio stycken) återetablerade övningar #säljs på” nybörjare som inte har en aning om vad som är rätt? Ibland blir man mörkrädd när man ser ”PT-instruktörer”. Den övning jag själv blev satt att göra och som jag reagerar mot HUR den instruerades, är följande. Jämfotahopp upp på hög ”låda”, direkt ned och upp igen i ett antal reps. Mitt problem är att jag INTE instruerades att sträcka upp kroppen till vad jag skulle vilja kalla ”hållningsläge” när jag är uppe på lådan..utan att mina höftböjare hela tiden är böjda i hela setet och i flera set. När jag frågade om detta, fick jag bara till svar att ”det är inte nödvändigt, det kan du sträcka ut senare”. Kan du vara snäll att analysera detta, snälla Martin.
Vänligen, Veteran-Hanna B.

 

Hej Veteran-Hanna

Japp, jag instämmer, många övningar som inte lämpar sig för vem som att göra har kommit i ropet igen. Med måtta kan övningarna vara bra. Problemet är när varken PT eller utövare har koll på om det är lämpligt eller inte.

Just jämfota hopp på låda som du beskriver, ser jag inte som ett problem om det blandas i samma övningstillfälle med andra övningar där jobbas mer på bakåtböj av rygg och höft. Avgörs givetvis utifrån hur fungerar din rygg och bäcken. En enkel variation är ju att lägga på att sträcka ut kroppen helt när är uppe på lådan.

Hoppa försiktigt Hanna.

 

 

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/