Bli Bättre Selfie Fotograf: Frontface 10 bästa selfie-tips

Frontface 10 bästa Selfie-tips:

SAMSUNG CSC

Man skall inte underskatta ”selfisar” som fotometod.Med allt bättre kameradelar i de smarta telefonerna, kan man med lite grundkunskap lätt nå förvånansvärt bra resultat. Eftersom Frontface magazine (och dess chefredaktör eter Ortvik ) är rätt aktiva på bl.a Facebook, har vi sett att många som använder sig av selfies, utan att behöva krångla till det, lätt skulle kunna få mycket bättre resultat än vad som läggs upp. Av den anledningen och att vi är ett hjälpsamt forum, kommer här ” Frontface tio bästa selfie-tips. Vassego´, läs, lär och prova dig fram … men lägg bort selfie-pinnen..
Selfie-Gurra1. Börja med att testa dig igenom ALLA kameradelens funktioner. Många vet inte ens hur blixten kan varieras…eller att det över huvud taget finns en blixt. Nästan ingen kollar om det går att förändra ISO-talet (ljuskänsligheten) på ett enkelt sätt. Kamerans autofunktion gällande ISO, motsvarar sällan den bästa inställningen.

2. Blir dina flesta bilder gula i färgton? Det beror oftast på att du inte använt blixten där det behövs. Har du en hyfsad kameradel, är det bättre att backa lite, använda blixt och sedan beskära bilden till önskat format.

3. Sök upp ljuset genom att vrida dig så att det befintliga ljuset används på bästa sätt. Är man inte ”superljust nordiskt blond”, så suger man ljus så att allt inkommande ljus är av godo när man jobbar med mobilkamera. Om du för en ”duo-selfie” med kompisen, se till att den som är mörkast av er, befinner sig närmast ljuskällan.

4. Undvik rena motljus-selfies. Mobilkameror har varken motljusskydd eller mätverktyg att klara en så avancerad situation.

5. Undvik plottriga bakgrunder om det är du/ni som skall vara huvudmotivet. Den testbild som visas överst här i artikeln, är gjord så här:
Motivet står med ansiktet mot ett fönster med sommarlätt kvällsljus och med ryggen in mot ett sovrum utan påslagen belysning. Kamerans ISO är höjt till 800 och handen som håller mobilkameran stöds mot fönstersmygens kart för bästa skärpa.

6. Skärp dig och kameran. Finns det en möjlighet, använd stöd för kamerahanden, så slipper du ofta använda blixt men får ändå skarpa bilder.

7. I vilken höjd framför ansiktet skall du hålla kameran när du skjuter selfies?
Här är några olika variabler, värda att testa och se hur skillnaden ger olika resultat.
-Gillar du ögon..stora ögon? Höjer du kamerans läge och tittar in i kameran, uppfattas ögonen i allmänhet spm större, då det över ögonlocket tvingas uppåt. Har man kameran lägra än ”munnivå, så ”krymper” ögonen, då ögonlocket följer blicken.
-De flesta kameramobiler har en viss grad av vidvinkel i objektivet. Detta gör att stående selfies tenderar att ge något utdragna ansiktsformer. Liggande selfies påverkas inte så mycket åt motsatt håll, då man aldrig kommer ut så långt mot kanterna…om man inte är 2 eller tre på bilden.
-Inte selfie men ändå viktigt: Om du plåtar människor i helfigur, böj lite i knä, så att kameran hålls i motivets brösthöjd eller strax där under. På så sätt får alla kroppar rätt proportioner. Står du rakt upp och alla är av normallängd, kommer de att få lite ”hoptryckta Hobbit-kroppar” med kortare ben, vilket ju inte är så smickrande.

8. Är bakgrunden lika viktig som du i förgrunden? Kolla då att inställningen mäter ljuset över HELA bilden, inte bara ditt foto-fejs. I annat fall tappar man ofta värdet i bakgrunden, då den blir både mörkare och murrigare. (Centrum- och spot-mätning lägger energin på att säkra förgrundens skärpa och ljusförhållanden.

9. Träna på att använda kameran ”åt andra hållet”. Den kameradelen som används ”framåt”, har bättre upplösning och bättre inställningar än ”selfiedelen”. Med lite träning, lär du du dig hur du skall hålla kameran, även om du inte ser bilden på skärmen och får klart bättre kvalitet.

10. Om du har en dator hemma, installera ett lättarbetat men effektivt bildbehandlingsprogram, exempelvis ACDSEE i datorn och snygga till bilderna där, så du ser dem på en större skärm. Mobilernas ingående redigeringsprogram är kompromisser, kan inte styras individuellt på ett för bilderna optimalt sätt. Om du redigerar inne i mobilen, kolla att du sparar originalbilden orörd så du kan jobba med den utanför mobilen framöver.

Bonus. Gör ALLTID backup på nytagna bilder. Koppla ihop mobilen med datorn och ladda ned alla bilder du sparat. Tänk på att vissa mobiler plötsligt får för sig att radera allt i mobilen när du gör en uppdatering. iPhone 6 har flera icke önskvärda egenskaper, vilket i våra ögon gör Apple-systemet något vi inte kan rekommendera för den som startar från scratch, då man tvingas in i en begränsande plattform. speciellt när det gäller utbyte av bilder (och musik) till/från PC- och Androidplattformar.
Använder du uteslutande ”Mac” , ja då är det bara att köra på men du missar mycket i fråga om tredjepartsprogram som kan förgylla din fotovärld.

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/