Bokrelease: Diskoteken i Sverige av Håkan Hjulström

Disco_057Det var länge sedan man var på fest i ett skyddsrum. Festvåningen ”Skyddsrummet” på Söder Mälarstrand 25,
är en riktigt cool lokal och för kvällen avhölls en bokrelease som det svänger om i allra högsta grad.
Advokat Håkan Hjulströ har inte endast försvarat klienter, han har även befunnit sig i de rätta gångarna inne i
disco- och nattklubbsvärlden.

”Mina första besök på diskotek Paradiset i Norrköping minns jag än idag. Jag älskade verkligen diskoteken och allt som hörde till. Parfymdoften från alla vackra tjejer blandad med cigarettrök och den söta doften från rökmaskinerna vid dansgolvet… Stökiga köer, garderobsavgiften, Coca-Colan i baren och de blinkande färgade ljusen är ljuva minnen från en svunnen tid.” Beskrivningen är hämtad ur författarens förord till boken Diskoteken i Sverige – branschen som försvann. Som mycket ung, fortfarande gymnasist, startade han och några kamrater diskoteket Olympia i Norrköping 1984. Och de var inte ensamma. Förutom i storstäderna fanns de på en mängd orter runt om i landet. Gävle, Eksjö, Boden, Lidköping, Linköping hade alla ett eller flera diskotek som konkurrerade framgångsrikt med vanliga dansställen. Det fanns till och med mobila diskotek som åkte runt med jätteljudanläggningar.

Nu 30 år senare har Håkan Hjulström gjort en djupdykning i diskotekens historia i Sverige. Han beskriver diskotekens uppgång, storhetstid och fall. Idag existerar inte diskoteken i den form de hade från 1960-talets mitt till 1980-talets slut och de försvann tämligen obemärkt.
Boken, som är en riktig nostalgitripp, beskriver diskotekens inredning, musiken, klädstilen, artisterna, diskjockeyerna och mycket annat. Den är en hyllning till diskoteken i Sverige och är en av de allra första böcker som beskriver denna bransch.

Håkan Hjulström är i dag verksam som advokat.

”Det kan fortfarande kittla i kroppen när jag startar en kväll på allvar och laddar den första låten med lite tryck för att se om det tätnar på dansgolvet och i bakhuvudet har jag min ”bag of trix” som jag vet kommer att göra kvällen till en låååång succé. När du läst hela boken kommer du att vara lite närmare historien bakom denna mytomspunna konstart i branschen som ständigt förändras. ”

Ur förordet av Claes ”Clabbe” af Geijerstam
Disco_001Författaren Adv. Håkan Hjulström med sitt mästerverk. Disco_002Sydney ”Big Brother”, Håkan och förläggare Bertil Ekerlid. Disco_003Mats ”Canny Cose Club” Dahlsröm med Sydney. Disco_004 Disco_005Eva Rusz kör lite relationspraktik… Disco_006Busgrogg a la Diskostil..med finvodka DG, som bl.a Frank Andersson står bakom. Disco_007 Disco_008 Disco_009Håkan ligger på (?) Ekerlids Förlag. Disco_010Julklappen är räddad… Disco_011Mats i sin Matinique-kostym från 1984. Glajorna likaså 80-talare… Disco_012 Disco_013Christer ”Danskungen” Svensson, känd bl.a från Viking Line-reklamen. Christer är en j…l på discodans… Disco_014 Disco_015 Disco_016 Disco_017 Disco_018Sedan var det dags för att presentera underhållningen: Disco_019En celeber hemlig gäst. ledtråd: INTE en Crescent, INTE en DBS… Bakom masken dolde sig naturligtvis ingen
annan än Göran Gabrielsson, ”Mr J.R. of Sweden.Disco_020 Disco_021 Disco_022 Disco_023 Disco_024 Disco_025Blidtlikt talat, så dök det upp en annan Carl och ställde till en scen… Disco_026DJ Monica Bergmark kom sent men var på hugget redan i garderoben. Inget att hänga upp sig på. Disco_027Monica var snabb att ta för sig…  Disco_029Här med Sydney i fast grepp. Disco_030 Disco_031Chefredaktör Ortvik tog också för sig…här i äkta 80-tals midjekort skinn-smokingkavaj och Jeff-byxor. Disco_032Snyggaste Disco-kulan…Disco_033Bartendern var inget provrörsbarn…vad vi vet. Disco_034 Disco_035 Disco_036Peter Ortvik med DJ Monica Bergmark. ”Spela en singel..ingen LP.” Disco_037 Disco_038 Disco_039 Disco_040 Disco_041 Disco_042 Disco_043 Disco_044Live Disco-band på scenen avlöste kvällens DJ. Disco_045 Disco_046 Disco_047 Disco_048J.R. (Göran gabrielsson) med sin senaste flamma. Eva Rusz hade kvällens mest mönstergilla klänning. Disco_049”Now Bobby, I mean no harm…” Disco_050 Disco_051Skarpa skott utlovas. Disco_052 Disco_053 Disco_054 Disco_055Synday stuffar loss. Finns det en vassare +80-åring i världen? Disco_056tre färgstarka herrar firar bokreleasens succékväll. Disco_058Men Mats Dahlström…har vi inte fått nog nu..?

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/