Utö Värdshus: Mer än bara gott, stämningsfullt och flexibelt

Med kapten Dennis bakom styrpulpeten och som fartygs-DJ, Mästerreseledaren Mats som superguide och Frontface som testpatrull, äntrades Utö bryggkomplex Miodsommardagen vid 15-tiden för att utforska eventuella fornlämningar i de barer som stod till förfogande och förförande.
Midsommar_01Vår ”reseledare” Mats tog täten vid den inledande upptäcktsfärden, här vid Seglarbaren.

När den första rundan var genomförd i snålblåsten (dock med solsken som kompanjon), värmde vi upp kalla fingrar med utsökt Costa Ricansk Rom och tog en stärkande promenad upp till Utö Värdshus, där ett förbeställt bord väntade. Redan från start kändes allt helt rätt, vi fick ett rymligt bord intill ett fönster mot den soldränkta Värdshusplanen och charmig personal tog genast hand om våra torra strupars kvidande behovsyttringar.
(När detta skrivs, kommer vi tyvärr inte in på Värdshusets hemsida för att kuna kopiera menyns rätters beskrivningar)
Förrätten, en strömmingsrätt, var välsmakande och med rätt sälta. Kunde kanske varit lite mer på tallriken, sjön suger ju, som alla vet men den gav oss energi nog att låta snålvattnet rinna till inför huvudrätten. Kapten Dennis och Mäster Mats satsade på kalvrätten medan Frontface testpilot lade in ett bud på Fisk- & Skaldjursgrytan…inklusive förvarning om obligatorisk påfyllning i det fall portionen inte skulle vara tillräckligt mättande.
Midsommar_02Fiskgrytan får: FFFFF av fem möjliga.

Ingen av oss blev besviken när rätterna kommit in och vi hunnit provsmaka och mentalt hunnit säkra smaksensationerna som lindade in våra smaklökar i en ohöljd glädjeyttring i form av positivt uppror hos salivkörtlarnas produktion. Vi var överens om att detta var bland det bättre vi ätit på mycket länge och den utlovade ”backningen” av gryta, var snart ett faktum. Det hela ackompanjerades med en väl kyld Verdicchio.
Midsommar_03

Kvällens totala gastronomiska upplevelse kröntes med varm kladdkaka och kaffe, efter vilket det var dags att ändra kurs och kasta sig in in i nattlivet runt smågatorna. Detta är dock en helt annan historia, vilken endast kommer att berättas runt lägereldar årtusenden framöver…men inte här.
Midsommar_04

När dimmorna lättat morgonen efter begav sig en lätt sargad trio åter upp till Utö Värdshus, denna gång för att återställa alla slags balansfel som inträtt under den gångna natten, så när vi, trots att den officiella frukosten avslutats en timme tidigare, placerades vid ett avsides bord, blev ompysslade och serverade den mest perfekta frukost man kan tänka sig.
Midsommar_05Chefredaktör Ortvik och Kapten Dennis känner hur krafterna efter den nattliga raiden återvänder med hjälp av den helt suveräna frukosten.
Ja då kapitulerade vi helt och hissade vit flagg. Utö Värdshus hade segrat, vi gav upp och fyllde våra interna skatt-kistor med de ädla juveler som kan ses på bilden ovan. Tack till personalen, ni räddade våra liv med denna kökshalning.
UTO

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/