Världsdiabetesdagen med Kronprinsessan Victoria

Frontface fotograf och reporter Benji
tog sig ned till Berns Salonger för att
bevista det prstigefyllda evenemanget
Världsdiabetesdagen, i festivt
arrangemang av Bindefeld AB.
Här är hans intryck i bild:


Auktion gav över en miljon till barndiabetesforskning – Unikt Silviafoto såldes för rekordsumma

2012-11-15

Igår kväll fick Barndiabetesfonden in 1 155 000 kronor till sin forskning när 41 unika objekt gick under klubban på Berns i Stockholm. Hollywoodfrun Isabel Adrian var en av dem som klubbade hem flera objekt och även generöst bidrog med eftertraktade biljetter till Swedish House Mafia’s avslutningskonsert. Izabella Scorupcos Bond-bikini såldes för 25 000 kronor och Denise Grünsteins unika foto ”Drottning Silvia” klubbades för rekordsumman 110 000 kronor.

För andra året i rad anordnade Barndiabetesfonden tillsammans med Lilly Diabetes och Stockholms Auktionsverk en välgörenhetsauktion på Världsdiabetesdagen den 14 november. Syftet var att öka kunskapen om typ-1 diabetes och samla in mer pengar till forskning.

Marie och Lars Adaktusson.

– Vi är fantastiskt glada och tacksamma för att vi idag fick in mer än en miljon kronor till den viktiga forskningen om barndiabetes. Vi behöver alla medel vi kan få för att fortsätta jobba för att barn och ungdomar med diabetes ska få en bättre vardag och ljusare framtid, säger Johnny Ludvigsson, professor och ordförande för Barndiabetesfonden.

Det unika fotografiet på drottning Silvia togs av Denise Grünstein på drottningens 50-årsdag 1993. Det är ett AP-exemplar (d v s fotografens egna) och har aldrig tidigare varit till salu för allmänheten. Ikväll ropades det hem för rekordpriset 110 000 kronor av fastighetsägaren Wonna I de Jong.

Wonna I de Jong.

På plats fanns även Hollywoodfrun Isabel Adrian som budade hem en specialsydd Acne-klänning för 50 000 kronor. Isabel tillsammans med sin blivande man Steve Angello beslutade även på plats att skänka två biljetter till Swedish House Mafia’s sista spelning i november. Biljetterna klubbades för 12 000 kronor.

– Jag älskar Acne och svensk design är i världsklass. Att kunna köpa en snygg klänning och samtidigt göra en god gärning känns helt rätt, säger Isabel Adrian.

Stefan Sauk med Salka B Eynon.

I Sverige lever cirka 8000 barn och ungdomar med diabetes, en livslång sjukdom som innebär dagliga behandlingar och många sjukhusbesök. Sverige har näst efter Finland världens högsta frekvens av diabetes hos barn. Barn drabbas nästan uteslutande av typ1-diabetes vilket innebär att de celler som producerar insulin dör. Tre gånger fler barn insjuknar i diabetes än i alla former av cancer tillsammans (Källa: Svenskt barndiabetesregister, Cancerregistret).

– För de familjer som drabbas av diabetes innebär det stora omställningar i vardagen. Tillsammans med Barndiabetesfonden vill vi öka kunskapen om vad barndiabetes innebär och få in mer resurser till den fortsatta forskningen, säger Carin Landsmer, Lilly Diabetes.

Camilla Läckberg med väninna.

Några auktionsobjekt som klubbades den 14 november:
* Den bikini som Izabella Scorupco bar i Golden Eye 1995, slutpris 25 000 kronor
* ”Drottning Silvia” av Denise Grünstein, slutpris 110 000 kronor
* ”Almost Flowers” av Nathalia Edenmont, slutpris 170 000 kronor
* ”Zlatan2” av Eric Broms, slutpris 30 000 kronor
* Specialsydd klänning från Acne Studios, slutpris 50 000 kronor

* ”Landmannalaugar på Island” av Mattias Klum, slutpris 40 000 kronor
* ”The second over that city” av Jacob Felländer, slutpris 110 000 kronor
* Litografi av Sigvard Bernadotte, slutpris 22 000 kronor
* ”Monica Z” av Jonas Fredwall Karlsson, slutpris 40 000 kronor
* ”Loop bracelet” från Efva Attling, slutpris 7000 kronor
* Aftonväska ”Knot bag” från Bottega Veneta, slutpris 25 000 kronor
* ”Här vilar en annan” av Catrine Näsmark, slutpris 35 000 kronor
* Två biljetter till en exklusiv klubbspelning på Berns med Rhianna, slutpris 25 000 kronor

Kronprinsessan Victoria, som är beskyddare för Barndiabetesfonden, närvarade på Berns under kvällen och delade ut Johnny Ludvigsson-priset på sammanlagt 300 000 kronor till två framstående forskare inom barndiabetes. Olli Simell, professor Turku University, Turku, Finland fick 250 000 kronor för mest framstående barndiabetesforskning i Norden och professor Per-Ola Carlsson vid Uppsala Universitet fick stipendiet för framstående yngre forskare på 50 000 kronor.


All photos above © Benji, Frontface.se

Carola under själva festen.

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/