Aifur, en E-typisk viking på Västerlånggatan


I söndags, den 4 november, återupplevde en Halloweentrött
trio den ”glada” vikingatiden på ett mycket positivt sätt.
Dags att fira 1-års jubileum för Euro disco-kungen
Martin E-Type Erikssons livsverk, den helt fantastiskt inredda
restaurangen Aifur på Västerlånggatan 68 i Gamla Stan.

Så snart vi kommit in genom porten, märkte vi att
alla detaljer var noga genomtänkta och att det ligger
passion, expertis och gemenskap bakom hela konceptet.

Du kan läsa mer om vad Aifur har att erbjuda HÄR:

Hela buffé-menyn som serverades,
kan du se nederst på denna sida,
missa inte att läsa om tanken bakom rätterna…

foto: Benjamin Hallberg & Peter Ortvik, © Frontface.se

AIFUR, vi har kommit rätt…

Entrén från Västerlånggatan.

Varje detalj från porten och inåt är genomtänkt.

Dörrvaktens outfit?

 

Källarmästare Martin E-type Eriksson med Patric Nilsson
som hjälpt till med jubileumet.

Musikscenen.

Här är ”hjärntrusten”, redo att ta emot VIP-gästerna.

Okej, en bild till då, bara för bakgrundens skull…

E-Type i Mjöd-baren.

Först in, Ernst Billgren med sin söta flickvän.

E-Type, Noppe Levenhaupt och Christian ”kicken” Lundqvist.

Skansen-Jonas Bergqvist.

Anki Bagger till höger, lotsade in sitt sällskap till bords.

Kicken och Noppe, visst låter det som två tvättäkta vikingar?

Lätt nivåskillnad:
På havsnivå: Gladys de Pilar.
På toppen: Maken Christer.

Filminstitutets PR-chef Jan Göransson ville se Vikingafilmen ”live”.

Babben Larsson med Tandläkare Anders WEricsson

Mark Levengood såg ut att leva ggott den här kvällen.

…och här ett besök i snygghörnan…

Patric Nilsson med Kenth Person från Två Bryggare,
som levererar mjöd och ölet med samma namn som
restaurangen, Aifur.

Så här ser del av matsalen, strax innan vikingahorden stormar in…

Färdiga att tas i besittning till kvällens underhållning.

Här ses delar av den delikata buffén.

Skall det ätas, så skall det. En fortfarande Halloweendekorerad
chefredaktör Peter Ortvik fastnade framför allt för den
fantastiska laxen och den rökta älgen.

Så där ja, nu är festen i full gång.

 

 

Nej, det är inte Vikingarna minus Christer Sjögren…

Att slå an en strng, får bära eller brista.

Martin presenterar sina kollegor.

Om musiken svängde?
Låt oss säga så här:
Ingen av Frontface utsända har beställt CD´n.
Vi väntar på remixarna från Swedish Mouse Maffia.

Martin E-type med köksmästaren.

Och  nu, Euro-discokungen drar loss med kör och komp.

I sitt esse.

On top of the world.

bartendern var verkligen på hugget.


…och här är förklaringen varför…

Frontface fotograf Benjamin Hallberg
försökte tränga sig i toalettkön…

En E-typisk pose.

Martin började känna att kvällen
rotts ihamn och kunde slappna av en smula.

In tressanta vinglas, där glasdelen
var lös. Bra för disk, svårare för precisionen
efter ett antal glas

Vår favorit: Ett Polskt mjöd
med behaglig honungskaraktär..

”Skåla eller dö…”

Snabba händer tog hand om gästerna
utan paus.

In gen fara, det är inte en Hot Dog som bärs in…

 

Marie och Richard Herrey i den något mörkare delen av lokalen.

E-Type, Noppe och Kicken.
En fruktad trio, redan på den tiden…

Frontface internationelle medarbetare, Metin Östurk
kom hit ända från Istanbul…förlåt, Miklagård…

Låt Mjödet flöda…

– Skål för Aifur!!!

Vänta…vi ser tre mjödmuggar
men bara två vikingar.
Det ärt något som inte stämmer
eller så är det just det  som stämmer.

Kicken bytte lag och värvades över
till pophörnan.

Vissa gör allt för att komma med på bild…

– Hörru Chefredaktör´n…nu är det dags att gå hem, annars…

BUFFÉ-MENYN:

L´Anse aux Meadow´s mjöd och gräddkokta musslor

En Aifurklassiker som också serveras i hel portion. L´Anse aux Meadows är en plats

på Newfoundlands nordligaste spets där resterna av en nordisk bosättning från

1000-talet upptäcktes 1960 av den norske upptäcktsresanden Helge Ingstad och

hans hustru, arkeologen Anne Stine Ingstad. Blåmusslan i östersjön tillhör en

speciell art, Mytilus Trossulus, som också finns i Kanada, alltså smakar Aifurs

musslor idag som de gjorde i den vikingatida byn i L´Anse aux Meadows.

 

Tallrik från Trögden

Trögden, eller Trögds Härad, kallas den halvö sydost om Enköping som pekar

ner över norra Björkfjärden mot Birka. På Trögden har det funnits, och finns

fortfarande, gott om stora sätesgårdar och på dessa har det genom tiderna

bara ätits av den bästa korven och det möraste kallskurna. Vad sägs om Älgkorv,

vildsvinskorv, Flatrökt grissida, Renhjärta, Lammstek och Cheddar ost.

 

Varjagernas helstekta dvärgkyckling

Hel honungsgriljerad dvärgkyckling serveras med ört och morotsfrumenty på

bulgur samt anglosaxisk äppelcidersky. Tamhönan infördes till Norden av de

gamla vikingarna och Varjager är en rysk benämning på de nordmän som under

vikingatiden inflyttade till Ryssland

 

Deresons Lammrack

Vitlök och honungsmarinerade lammrack med honungsslungade rotsaker samt sås

från Miklagårds örtträdgårdar.

Restaurang Donners Brunn på Gotland har mycket tidstroget plundrats på receptet

av en någorlunda känd musiker och hans kapellmästare och sedermera förts över

Östersjön till fastlandet under vinande höststormar. Lammen har betat i våra

nordiska hagar sedan urminnes tider och såsen är nogsamt tillredd med exotiska

kryddor från Konstantinopels bazarer, alltså kryddmånglarna i Miklagård.

 

Stallarholmstallrik

Aifurs hemrökta laxfilé, smörslungad spenat, örtbulgur och sås från Byzans.

Väster om Birka rakt över fjärden ligger Stallarholmen. Här går varje år en

stor Vikingafestival av stapeln 6, 7 och 8 juli. Den välbesökta festivalen

bjuder på musik, mat, uppträdanden av olika slag samt en fantastisk

vikingamarknad. Vikingaskeppet Aifur med besättning är flitig gäst under

dessa dagar. Ett måste för den vikingintresserade.

 

Toftas ljumma saffranspannkaka med blåhallonsylt och vispad kogrädde

Den karismatiske och duktige Erik ”Tofta” Johansson från Tofta på Gotland

hjälpte Jan Norberg att bygga vikingaskeppet Aifur på 90-talet. Riset kom

samma sidenväg som Buddhafiguren från 500-talet som hittades i en

järnåldersbosättning på Helgö utanför Stockholm. Blåhallon är samlingsnamnet

på ex. Salmbär och Björnbär och utan sådan sylt till pannkakan fnyser Tofta

högt i sin himmel.

 

Ansgarskaka

Nöt och äppelkaka med honungsgrädde

Ansgar kallas också Nordens apostel och var en tysk munk, missionär,

ärkebiskop och helgon. Han kom till Birka första gången, efter en

mycket dramatisk resa med rån och överfall, för fot år 829 och

förkunnade Vite Krists ord fram till år 831. Efter uppror blev han

bryskt hemskickad till Hamburg och Bremen men efter 20 år

upplöste hedningarna Ansgars lilla församling och han for envetet

åter till Birka. Då man får förmoda att Ansgar drack mycket blygsamt

av honungsvinet antar vi att han åt desto mer nöt och äppelkaka.

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/