Dryckes-mässa/Festival med stark plattform

Plats: Factory Nacka Strand.
Ämne: Stockholm Beer & Whisky Festival 2012.
Uppdreg: Test av drycker / Koll av märkesprofilering.
Testpilot/reporter: Christian Nissen
Foto/testpartner: Peter Ortvik, chefredaktör Frontface.

 

Mässan öppnades med pressmöte och valda presentationer.
Festival-General Marianne Wahlberg (i mitten) gav oss historik och utveckling
under evenemangets 21 år och gästpresentatörer avlöste varandra
i en snabb följd.
I sammanhanget känns det också viktigt att betona arrangörernas
oförtrötterliga arbete att poängtera vikten med att normalisera
ölkulturen och att få både myndigheter och helnykterhetsivrare
att förstå skillnaden mellan bruk och missbruk.
Marianne Wallberg har lyckats där många utan hennes

erfarenhet och kunskap har stött på patrull.


Dessa Skotska herrar gav oss ett visuellt intryck som naturligtvis
förhöjde effekten av den verbala informationen.


Johan Spendrup från Gotlands Bryggeri i Wisby, hade flera
goda (!) nyheter att bjuda på.
Så, vi startade vår test-odyssé just hos Johan och hans kollegor.


Om bryggaren ovan ser bekant ut, så kan det bero på att
han är den yngre upplagan i familjen Fritiofsson.
Jens Fredrik Fritiofssons far heter Bengt i förnamn;
då kopplar ni säkert.
Här tappas det upp Wisby salmbic en salmbär lambic veteöl,
med ca 50 l salmbär per 1000l öl
Syrligt, fruktigt, matigt och starkt 8.5% alc med gräddvit skumkrona, kan absolutrekommenderas! En av de vassare sorterna vi testade.

Bulldog Ginger Ale, ingefära spetsat ale, 5.0% alc, 12.5%vörtstyrka.
Ett intressant matöl, rekommenderas till t.ex Sushi istf de vanliga menlösa asiatiska ölen.

Wisby mörk, stoutliknande 5.4% alc 14% vörtstyrka.
Ett behagligt mörkt öl för den som vågar kliva in i den
mörkare regionen, utan att se dystert på tillvaron.
Magnus som bryggt detta och som ses på etikettbilden
ovan i travestin på Bergmans ”Det sjunde inseglet
(som här blev ”Det sjunde gomseglet”, berättade att
de har haft sjukt kul när profilen på bildspråket sattes
och när de skulle fotografera själva bilden.


Sitting Bulldog IPA, (India Pale Ale) 6,4% alc 16% vört, en IPA med bra beska och fin skumkrona.


Vår testmästare Christian låter ölet sätta sitt fotavtryck runt tungroten
innan han beslutar sig för hur det skall bedömas.
Med pannan i djupa veck…fast vecken inte syns…

Hos Amager Brewery hittade vi en intressant serie,
kallad ”Seven sins, the Sinner series.

 Lust – (överst till vänster) är en stiliserad kvinnobild på etiketten,
Belgian strong ale med 9.2% alc, vi hann dock inte att synda/smaka…

Malmö Brygghus
Ett rätt ungt bryggeri, som håller till i Mazettis gamla chokladfabriker, något som också påverkar deras ölbryggning.

De har 5 fasta ölsorter i sortimentet och byter annars ut någon sort varannan månad. Anders Hansson och Thomas Fransson är eldsjälarna.

Cacaoportern var en spännande upplevelse med anknytning just till fabriken man håller till i, ett ofiltrerat öl utan påträngande portersmak.
Grand Crew en dyr (100:-/flaskan) hög syra och naturligtvis ofiltrerat. Rätt spännande faktiskt!

Nedan ses även deras något lantligt etiketterade
serie ”Beerssons, med tre olika sorters innehåll.

 

 Monks café är en kedja av ölrestauranger med både stor bredd
och djup på utbudet. 1700 ölsorter fördelat över de
sex restaurangerna inger respekt.

De Struise Brouwers är ett belgiskt microbryggeri
med extremt hög (och dyr) klass på sina produkter.
Man gör allt från ett lättöl AA till ett (öl?) på 39% alkohol.
Jag smakade lättölet på 1.8% och kan konstatera att
de svenska bryggerierna är duktiga på denna typ av brygd,
förmodligen för att de tränat på det länge,  AA påminner
Spendrups lättöl (som enligt min mening är ett mycket bra lättöl)
men med något lägre beska.

De Struise experimenterar friskt med fatlagrade brygder,
som ”Struise Three” lagrad ett år på bourbon fat
med en tydlig jästdoft och fin bärnstensfärg
eller ”Pomepot Special Reserva”  lagrad på portvinsfat i,
håll i er nu, 4 år!! Jag kan inte säga att jag gillar det, för sött
och för lite ölkaraktär för MIN smak, men spännande och speciellt är det ju!

De Struise gör även cider, deras ”Bompon” är en torr ekfatslagrad och mycket god representant för den drycken.

Monks hade även en mycket intressant tysk pilsner ”Riegel”, gjord på 5 högklassiga humlen, kanske min personliga favorit, åt Urquell hållet, men mer aromatisk och lite mindre stram beska. Mycket gott!

 

 

 

 

Visst var det trångt mellan montrarna och visst var kön
lång till toaletterna…men den här skyddsdräkten
var väl lite väl ”Over-kill” ändå…

Det tyska teamet från Riegele, vars testöl blev ett av Christians favoriter,
poserar här glatt tillsammans med jack från Monks (svart väst)
och bryggmästare Charles  Cassino (längst fram), även han från Monks

Det var fullt pådrag i bästa Vilda Västern-stil
hod gänget i ”Double-O montern”. Yippie-Kay-O, Beerlovers…

Störtinspirerande image fann vi hos Flying Brewery från Siljansnäs.

Några entusiaster bygger flygplan. De bygger en egen flygplats
vid ett eget bostadsområde i Siljansnäs i Dalarna.
De bygger ett museum för flygplansklassiker.
Sedan vill de ha ett eget öl!

Beach Party – blev deras party öl, en ljus lättdrucken ale,
som får tiden i baren att flyga iväg!
Akta bara så du inte åker på en vinge
på vägen ut…

Man behöver inte hålla på etiketten för att lyckas…

Tjejerna gillade den lätt brutala ölen och
imagen hos Lars Kassel med team i Pistonheads monter.
Här kunde man dessutom rösta på sin favorit av de nya
varianterna. Den testbatch som vinner omröstningen,
kan dyka upp som ny sort ute i handeln.

tattoos är naturligtvis mer eller mindre
obligatoriskt hos personalen som serverade
Pistonhead, en öl med förlängs framgaffel och
mycket Rock innanför kapsylen.

Andreas Kjörling, författare, somelier ,
driver även Dinvinguide.se och är en av de tunga
profilerna i branschen.

Andreas visade upp sin senaste bok
och lät oss även testa två mycket lyckade viner
från Båstad Vinhandel:
Ett av mässans mest omtalade rödviner blev
Jocundaz från Massif D´ucheaux, gjord på grenache och shiraz.
Prova det med en bättre köttbit!

Om man dansar bättre efteråt, får vi låta vara osagt
men den blir säkert en favorit ute i folkparkskrogarna:
LasseStefanz har fått en egen Valpolicella brandad
efter sig.
Bandet får väl göra en nyinspelning av den gamla
hiten: ”Säg inte nej, säg kanske, kanske, kanske…”

Om man skall prata om hög stämning hos utställare,
får vi nog toppa med det fet-rockande gänget hos
”Brands For Fans”, som visade upp två metalliskt
headbangande viner:
Motörhead samt Slayer.

Hårdprofilering gav stark image.

Vi lät dagsljuset softa upp ölen, rödvin, Rosé och Premium Vodka,
allt unde Motörheads etikett.
Vinet är från Australien, om någon skulle undra…eller bry sig…

Slayer-vinet är en Californisk Cabernet Sauvignon
med undertexten ”Blood Reigns In Red”…
Något att bjuda på i Blodbussen efter donationen?

En av Festivalens/Mässans mest intressanta herrar
med en av de mest intressanta produkterna:

Thomas Kuuttanen, Master Blender hos Purity Vodka.
Thomas har lyckats ta fram en produkt som även vi i testpanelen,
som inte är några tidigare vodka-fans, helt kapituerade inför,
efter att testat den tillsammans med en liten Skage-snitt.

På den här planschen, som är ett resultat av testpanelers
smakbedömning av olika vodkasorter, kan du finna Purity Vodka
högst upp till höger, alena i en helt egen position.
Vi fann att Purity Vodka helt saknade den vassa spritkaraktär
som ofta kännetecknar ren vodka.
Istället känns en rik, mjuk och fyllig smakrikedom,
som det bara är att lyfta på kapsylen inför.
Master Blender Thomas har lyckats till fullo.

Thomas Kuuttanen har under mer än ett decennium envist och outtröttligt
arbetat med att förfina sin produkt. Detta målmedvetna arbete har belönats
och sedan 2002 har Purity Vodka
inhämtat närmare fyrtio segrar vid världens mest betydelsefulla internationella
sprittävlingar, samt blivit utsedd till Vodka of the Year i december 2011
av The Spirits Business, världens näst största sprittidning.
Purity Vodkas tillverkning börjar vid det egna destilleriet i skånska Ellinge.
Blandning och buteljering sker i Malmköping. Produktionen är småskalig
och vodkan är ekologisk.
Idag marknadsförs och säljs Purity Vodka i ett trettiotal länder i Europa,
Amerika och Asien, samt i Australien. Dessa etableringar bygger helt på
Purity Vodkas unika egenskaper och den varumärkesbild
som steg för steg byggts upp.

Här på bilden ovan, ses den stolte ”fadern” med sin ”baby” i famnen…
Grattis till något utöver det vanliga, Thomas Kuuttanen.

Plötsligt dök denne färgstarke man/arm arm upp bakom en monterdisk.

Armen satt fast på Daniel Bulten,
brand Ambassadör för Jack Daniels.
Daniel berättade om JD´s Tennesse Honey,
en mjuk och behaglig honungsspetsad JD.
En lyckad combo, som säkert blir en stor
favorit, inte minst hos festiva Rock-tjejer.

Jack Daniels i korthet:
Här kommer mycket förnyelse från den klassiska
Tennesse bourbon makaren.

Tennesee Honey , honung och lite melass som man tillsatt
den klassiska no7 produkten – som en inte alltför söt whisky-likör.
Goda aromer av  kaffe och lite fudge, kommer antagligen
att bli populär i en varm kaffedrink eller som
en rumstempererad avec till just kaffe.

Gentleman Jack ta no7 klassikern och ge den en extra
kolfiltrering före destillationen, resultatet är lite rundare,
påminner lite om cognac faktiskt.

Single Barrel no7 lagras i ETT år på fat i höga ladulikande
förråd, beroende på VAR i ”ladan” fatet lagrats blir karaktären
faktiskt rätt olika, därför blandas no7 från fat från ALLA positioner
i ”ladan” efter lagringen. Single barrel är från ETT enda fat,
högst upp i ladan, där det är varmare och fuktigare,
dessutom lagrat i TVÅ år. Rundare än no7, men inte så rund
som Gentleman Jack. Om GM är en metal ballad som
”Knockin´ on heavens door”,  så är no7 en tidig version
av the Boss klassikern ”Born to run” och SB förra sommarens
liveframförande av samma låt, fortfarande rockn´roll
men betydligt mer mogen.

Även konkurrenten Jim Beam har tagit fram
en Honey-variant, som visades upp av deas
minst lika färgstarka representant här.

Jim Beam i test

Även JB har hakat på honungs trenden.
Klokt nog försöker man marknadsföra sig annorlunda
än sin konkurrent.

Man presenterade Jim Beam Honey, kyld som en
shot + lime klyfta att doppa i socker&kanel och sedan bita av.
Lite som tequila shots, fast nytt och spännande, kan bli stort,
det var nämligen jättegott!

Montern profilerades som en riktig bikaka,
dock helt utan bi-smak.
Ingen sade heller ”stick” till oss…

Drycken presenterades i form av en shot,
med sötad limeklyfta spetsad i kanel,
alltså en omvänd tequila shot,
kan man väl säga.

Från ST Petersburg kommer denna serie med alkoholhaltiga
fruktdrycker under namnet ”Medovarus”.

Som en av få utställare, hade man även en alkoholfri serie,
vilket vi får lovorda initiativet till.

Med Japansk profil: Miniburkar med Sake.

Det sägs att Gin är på väg tillbaka.
Vi har känt oss tveksamma till den uppgiften
med måste faktiskt ge en liten medalj
till denna Gin Mare, som ger ordet Gin en helt ny
innebörd, då man helt slipper den tröttsamt vassa
tallbarrssmak som de vanliga 2GT-baserna” brukar visa upp.
Gin Mare var frisk, fräsch och känns helt modern
i både smak och design.
Lyckat genidrag.

Christians omdöme:
North57

Vi drogs in i montern på grund av en affisch som såg ut
som en annons för en snygg after-shave flaska.

Det var istället fin Gin i flaskan. Gin Mare kryddad inte bara med enbär,
utan även oliver, timjan, rosmarin och basilika.
Den producerade den godaste Gin Tonic jag druckit på många år.
Blir en klassiker tror jag, speciellt när kontinentens
gintrender letar sig hit. Håll koll på den,
ni som vill vara först med det nya.

Nedan:
En trend som funnits lite längre är ju Rom-trenden.
Här representerad av en särskilt mörk lagrad rom
kallad ”the Kraken” från Trinidad, serverad i svarta shotglas
för säkerhets skull, God, rund med melass och kanel i aromerna.

En mörk lite kryddig Rom drog till sig vårt intresse.
Lite splittrat omdöme men värd att testa för alla
Rom-entusiaster, om man vill känna drycken ur
en annan smak-synvinkel.

Henrik Widén på herida Aurum och hans team
har glimten i ögat varje gång de dyker upp med
den gamle porrskådisen ron Jeremy´s Rom, som
fyndigt naturligtvis heter Ron de Jeremy…
Nu är basenheten kompletterad med en
”Adult Spiced” variant för den som törs ha
flaskan på barhyllan.
Henrik visad även upp en kommande vinterfavorit,
varm Honungsrom, något vi tror kommer att bli
en ”favve” på alla After-Ski-fester den kommande säsongen.

Vita gäss på vågorna är inte ovanligt.
Vilda Gäss på flaska är nog mer unikt.
Detta är en serie med olika sorters
Irländsk Whiskey, allt från Single Malt,
till vad man kallat ”Untamed”, som låter
som något man serverar med piska.
Det kan bli bitskt Irish Coffee framöver…

Killarna från Arouze presenterade ett nytillskott:

En mycket elegant Konjak: Louis Royer XO,
hade nog den snyggaste förpackningen på mässan.
Konjak eller Cognac, är en dryck som inte längre
åtnjuter så hör hiphetsfaktor,
det tycks mest vara åldersgruppen +45 som
fortfarande uppskattar den mest. Frågan är hur
branschen skall hitta ett sätt att profilera om
en sådan klassiker , att även de yngre skall våga
ta sig an den?

Christian testar:
Louis Royer

Prestigecognac i snygg förpackning. Hela spektrat från VSOP till XO och beyond.
Företaget startade 1853, så man gör sin VSOP (Very Superior Old Pale) fine Champagne (beroende på att vindruvorna växt i franska Champagnedistrikten) just 53% alk istf det normala ca 40% alk, en avec som biter ifrån, garanterat!

Avslutningsvis gjorde vår Master Tester
(han fick den titeln av redaktionen efter
över fem timmars idogt testande,
frågande och skrivande) Christian Nissen
ett utandningstest i en Dräger alkotest.
Apparaten finns hos Radioteknik.se

Dräger, det tyska företaget som är mest känt för
andningsapparater för dykeri i vatten eller rök och eld,
gör också polisens alkomätare.
Vill man inte spela med sitt körkort och andras hälsa
som insats,
ska man inte lita på de billigaste mätarna köpta på nätet,
vill man inte chansa alls, tar man en taxi hem…

Till allas förvåning stannade mätaren på
0,11 promille efter upprepat test, så visst
kan man tillägna sig både smakupplevelser
och kunskap på Stockholm Beer & Whiskey Festival
utan att bli packad.
kapsylen på, tack för oss,
på återsmakande nästa år.

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/