Senaste Livsmedelsbluffen: ”Mörat” Fågelkött


Nu är det dags för bland annat ICA och Kronfågel
att ta på sig den stora skäms-mössan.
Är det någon av Frontface läsare som någon gång
har drabbats av SEG kycklingfilé eller seg kalkonfilé
och därför känt behov av att få den mörad?
Undertecknad har ätit dessa två produkter ett par gånger i veckan i
minst 20 år och detta utan att en enda gång fått segt fågelkött.

När jag lyfte på ICAS icke frysta kalkonfiléer, som såldes till
så kallat Kampanjpris (85:- per kilo) studsade jag till, då de kändes
som att ha en geléklump i handen, inte en fågelfilé.
Här måste ligga en pippi begravd, var min omedelbara reflektion.
Tog upp ämnet på ett redaktionsmöte och vi beslöt oss för att
göra en ”Janne Josefsson” i testformat.

Därför började vi bli misstänksamma när det från flera håll,
mer och mer ofta dyker upp sådana filéprodukter som på
etiketten beskrivs som ”MÖRADE”.
Vi har kollat med matproffsen, köksmästare och rutinerade
hemmakockar, som alla läst på i ämnet och även gått igenom
innehållsdeklarationen på de ovan avbildade produkterna,
som här får klä skott för ännu fler syndare.

Vi gjorde själva följande test. Vi öppnade tre olika förpackningar
med ICAs ”mörade kalkonfiléer.
Efter att försiktigt tagit ut dem ur plastförpackningen,
vägde vi dem och konstaterade att, ja, vikten stämde enligt
den stämplade angivna.

Men, samtliga filéer uppförde sig som vattensängsmadrasser
och släppte ifrån sig vatten/koksaltlösning vid lätt handhavande.
Om vi klämde på dem tills de fick samma konsistens som en
”naturlig” kalkonfilé, alltså icke mörad, så förlorade de vikt
så här:
Filé ett: Från 271 gram till 220 gram.
Filé två: Från 260 g till 212 g.
Filé tre: Från 305 g till ca 250 g.

Det är självklart att dra slutsaten att producenten sprutar in
vatten/koksaltlösning i filéerna för att vikten skall öka
och därmed även vinsten.

Vid test av kronfågels mörade kycklingfiléer, som de säljer på kampanj
hos bland annat ICA och PrisExtra, är förhållandet liknande
Dessa säljs frysta, så som konsument har man inte en chans att kunna
”klämkänna” på hur vätskefyllda de är, det upptäcker man först
när man tiat upp dem över natt i kylskåpsmiljö.

Tänker inte tråka ut dig som läsare med fler detaljer utan
konstaterar torrt (?) att trenden håller i sig:
– Varenda sniken girigbuk som kan fuska till sig några extra
kronor på konsumenternas bekostnad, gör det.
Tycker också att man skall kämpa med näbbar och klor (!)
för att svartmåla fuskare så gott det går, så om du kan hitta
fler mediala kanaler att få ut detta i, gör gärna så.

Mörad fågelfilé?
Låt producenten köra upp filén där månen inte lyser,
så kanske det känns bra, lika bra som en mjuk och go skitstövel…

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/