GastroNord & VinNordic mässreportage

        Att mat och dryck hör ihop, är väl inget man behöver informera om.
Den här gången hade man varit smart och delat på mässorna, så att
de som hade matdelen som huvudsysselsättning inte behövde
”drabbas av eventuella ”övertestande” besökare från Vinmässan.

Allt utgår ju från vatten, så det är väl rätt naturligt att börja med
en utställare som fokuserar på att ge oss ett optimerat dricksvatten:

Jonisering, ph-korrigering, mineralbalans, mekanisk rening,
ja det är bara några av de detaljer
som med hjälp av Stefano Zuffanelli och Livsvatten.se.

Il Fornaio är danskbaserat trots det italienklingande
namnet och vi har tidigare testat
deras bröd som från frysen blir helt ljuvligt i snabb ungsformatering.
I år hade Björn Lindström nöjet att visa upp
en helt ny linje med maträtter:

…Risotto men Karl Johanssvmp eller med Artiskok,
ekologisk Della Nonna soppa eller Contadina soppa.
Du ser även ett svart och ett rött ekologiskt fulkornsris,
samt ekologisk 50%-ig fullkornspasta.

Maestro Erik Lallerstedt var själv på plats och ekvilibrerade
med olika insatser men framför allt
använde han sig av sina egna ”Eriks Såser, som vi testat tidigare
och gillar skarpt.
Speciellt den Curry-Lime dressing som Erik själv visar upp här.

Eriks såser användes även i montern hos JR Kött,
där vi ryckte upp två mediterande montervärdinnor
och lät dem få visa upp sina produkter…eh…sorry,
menade Eriks produkter…

Andreas Kjörling är inte bara en av landets främsta Someliers,
han har precis släppt sin femte vinbok.
Denna dag hjälpte Andreas till i montern hos Båstad Vinhandel
och lät oss prova en riktigt fint
bubblande champagne  Rosé. Den heter Bruno Michel och är värd att testa.

En handfull företagare från Verona-trakten hade slagit sig samman
under ett och samma ”verona-paraply”
där man visade upp sina delikatesser. Allt från olivoljor,
inlagda tomater, crisprolls, olika pastavarianter
och mycket mer. Vi fick med oss en del prover, som vi skall testa vid ett senare tillfälle.
Tack till Michele Tupini från REDORO, som agerade
sammanhållande länk, det kan ju bli lite
yvigt bland ett gäng ambitiösa italienare…

Med dessa ingredienser (och dessertkakan överst) har vi grunderna
till en god italiensk smaklöksretare.

Ett 5%-igt lättvin med lockande smaker som blåbär och persika.
Bra friskhetoch inte överdriven sötma.
Med sina 5% alkohol, kan detta bli ett populärt alternativ,
framför allt hos tjejer, då man vill kunna
öka antalet skålar utan att bli mer påverkad som av vanligt vins styrka.

Både förebyggande och även efter syndandet, denna
NOHO The hangover Defense, är en liten
förpackning som hjälper dig att ersätta de mineraler,
antioxidanter och annat som går förlorat
i takt med festandets fortskridande. Frontface testade den under/efter
senaste Studio 55´s disco party
och visst, det var inte så himla tungt att komma upp och ge sig ut på
90 min power-walk dagen efter.
Vi sjall testa den ytterligare och återkommer med recension.

LA Organic  – Ekologisk Olivolja och Balsamico
designad av Philippe Starck

Det här är ekologiskt odlade extra virgin olivoljor produceras i Andalusien i
Spanien och har olika gastronomiska användningsområden. Philippe Starck, en
framstående inredare, arkitekt och designer, har skapat de stilrena
förpackningarna. Olivoljorna LA Organic är framtagna av oenologen Michel
Rolland och oljeexperten Christino Lobillo.
För hundratals år sedan började nunnor i ett kloster i Ronda, Andalusien att
producera olivolja från oliver som skördats från hundra år gamla olivträd.
Gomez de Baeza familjen som senare förvärvade klosterfastigheten, har fortsatt
denna tradition. LA Organic föddes i april 2004 och målet är att producera en
ekologisk spansk extra virgin olivolja av högsta kvalitet genom att välja oliver från
utvalda odlingar i Andalusien. Något år senare introducerades även Balsamico
vinäger i sortimentet med en vision om att skapa ett exklusivt matbibliotek med
endast det bästa från världens alla hörn.
Vi hat testat..vi gillar…

ABBA (inte Björn, Benny & tjejerna) visade upp en nyhet som vi gillade direkt.
En ”svart kaviar” gjord på tång. Den smakar riktigt bra
och dessutom har de lyckats få till
äkta kaviarkorn” av det hela. Perfekt för annars rätt trista vegetariska seafood-fester…

Hos Saigon Food AB visade man stolt upp sitt prisbelönta ris
och dessutom har man oförskämt goda
kaffekarameller, perfekt när man inte hinner med fikapausen.
Deras trevliga montervärdinna
gjorde det dessutom ännu mer positivt att höra bakomliggande produktfakta.

Kändis-Akvavit: Hos Liquid Services AB visades nyheterna upp på rad.
TV-aktuelle Leif Mannerheims
nuna pryder två av deras kryddade brännvinssorter. Det går även
att få sin egen kryddning och bild, om
man så önskar…som även Erik Lallerstedt har.

På baksidan kan man få information om både innehåll och personalia.

Gåshaga Gourmet visade en oparfymförpackad olivolja
som kan pryda både hylla i köket och i badrummet,
men ta inte fel när du kommer hem på nattkröken.

Local 1 är en mörk Canadensisk Ale på hela 9%, en av de bättre vi smakat på länge.
Så här beskriver canadensarna själva drycken:
”In Williamsburg, Brooklyn, we forge barley malt and hops from Germany,
aromatic raw sugar from Mauritius and yeast from Belgium into
our latest beer, Brooklyn Local 1.
Behind the full golden color you’ll find an alluring aroma,
a dynamic complex of flavors, Belgian flair,
Brooklyn fortitude and a dusting of our special yeast.
To create this beer,
we use the old technique of 100% bottle re-fermentation,
a practice now rare even in Europe.
It gives this beer a palate of unusual depth. Enjoy it locally
or globally, as an aperitif or with
your favorite dishes. It is particularly nice with spicy seafood
and with fine cheeses.”

det var mest etiketternas design som fick oss att ta
den här bilden…vi testade aldrig innehållet.

Även här är det designen som fångat vårt intresse, innehållet (Gin)
hann vi inte kontrollera…vi återkommer.

Uppe i norr, vid Haparanda, huserar teamet från Polarica
med sina viltköttbullar, viltfärsbiffar
och renytterfilé (en riktig delikatess).

Ett annat kylslaget element är ju isberg, här i form av en snyggt förpackad vodka.

En softare variant på temat is, är isté. Här provade vi ett nybryggt
italienskt isté med smak av bland
annat tropical fruits.

Pour Te, en orlek på flera språk, visade sitt helt nya ekologiska isté på flaska.
Vi gillade två av smakerna; de som kändes mest vuxna
och inte så sötade, Mynta & Bergamott, samt Persika & Oolong.

I ett avskilt hörn fann vi en ny variant på att servera Pizza:
”Pizza Cone”. där den lilla pizzan är snyggt ihopsnurrad till en strut.
Den var riktigt knaprig och god, mums.

Kung Markatta är det något kryptiska namnet på ett antal ekologiska
och mycket välsmakande
produkter vi stannade till inför. Soltorkade och osvavlade aprikoser
med naturlig färg och underbar smak.
Soltorkade dadlar. Goda att äta som snacks eller t.ex. klippa över filen.
Supergod energiblandning av sultanasrussin och fem olika sorters nötter.
Ät som energirikt…
Italienska sötmandlar, rostade med het chili.
Samt, vår absoluta favorit: Frukt- och nötbar (Dadel, Valnöt, Acai)
Den fräscha acain bryter perfekt mot dadelns naturliga sötma
och valnötternas runda smak.
En härlig smakkombination!
Dessa välsmakande ekologiska Frukt & Nötbars passar perfekt
att plocka fram när hungern
kommer smygande. Frukt & Nötbars innehåller bara naturliga ingredienser,
inget vitt socker, inga konserveringsmedel eller färgämnen.
”En räddare i nöden…”

En udda fågel men klart godkänd och säkerligen prisvärd
om den letar sig in på den svenska marknaden,
är detta bubbel från Luigi Bosca, som tagits upp av Dalius Neliubgys
och hans kollega från Lithuanien.
Det är en Brut, alltså torr, och denna italienare känns helt rätt inför sommarsäsongen.

Vespan heter GB…något att glassa omkring på runt Visby och Båstad.

Helt underbara Cheese cakes som vi inte kunde slita oss från, fann vi hos Gray Bakery.

Nu är vi inne på det som gör en så glad, choklad…
Valrhonas fantastiska choklad är både spännande som produkter
och intressanta att kombinera
med olika drycker. Vi får all anledning att återkomma till en
separat choklad- och lakritstest.

Madagaskar är en unik ö med ett trolskt djurliv. När man skördar
dess cacao, sker det med yttersta varsamhet och med tanke på miljö och natur.

Om du vill veta vad det du tänker köpa från Vakrhona har för karaktäristiska egenskaper,
kan du ta hjälp av deras Choklad-guide, som har många variabler.

Den legendariske porrstjärnan Ron Jeremy verkar ha
släppt förlängningsbiffen och gått över till att
marknadsföra sin Rom. Eftersom Rom heter Ron på vissa språk,
blir det inte så långsökt att då döpa
”long Rons” dryck till Ron de Jeremy.
Hoppas den klarar att hålla stånd mot konkurrenterna..hrrrmmm…

Och när festen är slut, återstår bara disken…
Vi avslutar med två uppiggande diskmaskiner
i glada färger av märket Sôta.

Då är det bara att snöra på sig power-walkskorna
för att bränna bort
alla kalorifyllda minnen från mässbesöket.
Beach-12 hägrar bakom hörnet…

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.
https://frontface.se/magazine/