Från vinyl till dator

”Jag skall ta tag i det en vacker dag”, har du säkert tänkt eller sagt. Att föra över alla unika gamla vinylskivor till digitala musikfiler, så att de inte behöver ta upp hyllmeter efter hyllmeter ocg skapa konflikt hemma.

Frontface tog fasta på att ”en vacker dag” nu är här och kollade upp hur man på enklaste sätt ordnar det rent praktiskt.
Utgångläget kan vara två:
Antingen har du kvar en gammal analog skivspelare eller så har du det inte. Om du inte har det, får du köpa en ny och då är det frågan om du skall köpa en som redan har usb-kabel och direkt kan pluggas in i datorn eller om du vill ha en med bättre spelljud och gör som vi gjorde, ansluter den till ett så kallat RIIA-steg.
Vi hade en pålitlig Dual 505 med hyfsad pickup och
ny nål, så vi gick ned till
vår vän Urban, ägare till Ljudmakarn,
en klassisk HiFi-butik i Stockholm, där vi gjort våra flesta inköp de senaste 20+ åren.

Urban gav oss två alternativ, varav vi valde det billigare,
Pro-Ject USB Phono Box
för runt 1500:-.
Det är en liten, massiv metall
låda (se bilder till vänster) som har rätt enkla anslut-ningsalternativ på baksidan.
Det enda som inte medföljer, är en vanlig RCA/Phono-
kabel men det har de flesta i överflöd från kameror,eller andra audioprodukter.
bruksanvisningen är dock inte så kul, en dåligt kopierad A4 med minmal text och minimalt innehåll, gör ingen glad och ger ingen större hjälp när det gäller hjälp till val av ett vettigt program som man behöver för inspelning.

På internet fann vi tips om att gratisprogrammet Audacity skulle fungera bra ihop med boxen och det visade sig stämma.
Innan detta fungerar, måste du dock få datorn att känna igen skivspelaren/boxen, så det första du gör är att koppla ihop dessa, slå på strömmen och först därefter ansluta usb-kabeln till din dator. Då bör ditt system visa att en ny pryl är ansluten, en s.k. ”USB-audio codec”. Du går in via kontrollpanelen och in i ljudinställningar, där du klickar på record / inspelning och väljer denna ”Audio Codec” som förval.

Efter att ha installerat Audacity, skall du smärtfritt få fram ljudet från din vilylskiva till de mätare som visas i programmet (röda resp. gröna, på bilden t.vä.)
Justera volymen med ”Gain-ratten på boxen, så att mätarna inte slår i botten.
Tryck först ”paus” sedan ”rec” i programfönstret, så är allt redo för att starta genom att klicka på ”paus” igen, så starat inspelningen.
Tänk på att programmet inte känner av separata spår, det få du fixa själv, samt att döpa både album/artist och låtar.
man lär sig rätt snabbt och snart växer din digitala musiksamling, i samma takt som bokhyllan blir ledigare och sambon gladare…
Lycka till!

Comments are closed.
http://frontface.se/magazine/