Redaktionellt :
Om åldersförvirring
<<<  Till Innehåll

Foto  Frontface.se. Illustration: Peter Ortvik.

 

Åldersnoja?

Att Sverige är ett av de mest åldersfixerade länder man kan befinna sig i, är väl ingen hemlighet. Det slås man obönhörligen av varje gång man slår på radio eller TV.
Lyssnar på någon debatt i ämnesområdena IT-kommunikation eller datorspel,
så dyker orden ”gamlingar”,
”de äldre” och andra mer eller mindre förödmjukande epitet upp var och varannan minut när man vill kontra mot den kritik som
den mer etablerade delen av samhället kan tänkas ställa, gällande hur stora, allt mer socialt inkompetenta ungdomsgrupper hellre kommunicerar bakom fasader av sms, twitter och wemsidor, undviker direkt kontakt ansikte mot ansikte, om det inte
är absolut nödvändigt.

Men det problemet är ett annat ämne, nu var det ålderslogik jag tänkte ta upp här.
Under de första drygt 20 åren av vårt liv, snubblar vi över trösklar som består av olika åldersindelningar, åldersgränser och även helt ologiska åldersdefinitioner som samhället bestämt sig för, för att kunna tvinga in oss i olika fållor. Låt mig bolla lite fram och tillbaka, så skall vi se var vi hamnar:

De första hinder jag kan påminna mig dyka upp i min barndom, var olika åldersgränser på bio. Man ville naturligtvis in och se ”Barnförbjudna” filmer, där gränsen var/är 15 år. Detta betyder logiskt sett att man inte längre är barn när man fyllt 15. Detta understryks väl även av att man blir ”byxmyndig”, att man enligt lagen får ha sex, när man fyllt 15 år. Så långt är väl allt bra men hur blir det då om två 15-åringar filmar varandra under sex och publicerar detta? Då kallas det plötsligt barnporr.
Eller gör det verkligen det, om nu bägge är i samma ålderskategori, över 15 men under 18? Jo, i varke fall enligt de flesta vi talat med. Och om ena parten skulle vara över 18, ja då är det barnporr ”på riktigt”. mellan 15 och 18? Ja, man får ha ses men tydligen inte visa upp det på bild eller film. Dagen efter att man fyllt 18, är det dock okej, om man inte spelat in filmen två dagar tidigare, vill säga...

I skolan är det ofta så att tjejerna, som på många sätt mognar snabbare än killarna i samma klass, söker sig till och blir kära i killar i några klasser över. Oavsett om man är 14 eller 18, kan man bli lika kåt på sin partner i ett kärleksförhållande och de inblandade bryr sig knappast om en av äldre statuerad åldersgräns, som dessutom sattes långt innan det fanns säkert sex att tillgå.

 

Då då kan man direkt fråga sig: Ligger det i samhällets intresse att om man känner till sådana förhållanden, skall man då ange dessa så att de grips och får stå till svars för sina brottsliga gärningar? Eller är det hela bara ett spel för galleriet för att freda rättvisans samvete ”utifall att..”?
Tänk så intressant när ena parten firar sin 15-årsdag med lite älskog med sin käresta som har några månader kvar till samma födelsedag. Åtalbart?

Detsamma är ju egentligen att med lagunderlag (!) fördöma förhållanden med stora åldersskillnader.
Exakt VAR i åldersrullorna kan/skall det anses skadligt,
(och då tydligen alltid skadligt
för den yngre parten) i ett sådant förhållande? Eller är det enbart en moralfråga som på grund av religiösa påtryckningar fått fotfäste i lagens goda namn?

FNs barnkonvention definierar ordet barn så här:
”Ett barn är en människa från födelsen till pubertetens inträde”,
sedan kan du naturligtvis dra slutsatser utifrån egen ståndpunkt.

Hur är det sedan i alkoholens förvirrade värld?
Man skall vara 18 för att få köpa folköl. Det är samma åldersgräns som gäller för att kunna få supa sig full på starksprit på krogen men som kräver en åldergräns på 20 för att få göra samma sak så snart man lämnat krogens ”trygga miljö”. Den trygga miljö som först frågar den presumtive gästen ”Har du druckit något ikväll?” då denne kommer fram till entrén. Logiskt sett skulle man kunna dra slutsatsen att om man först varit på krog A och druckit en drink, sedan går till grannen, krog B, för att dricka tre till, så borde man egentligen ha druckit även den första på krog B, för om man svarar ”JA” på vaktens fråga, diskvalificerar man sig själv från at komma in och fortsätta festen. Detta medför
att säkert upp mot 95% av alla tillfrågade tvingas ljuga för att inte ställa till det för sig själva, oavsett om det var en 2:a Baileys som slank ned på första stället. Att man sedan som nybakad
18-taggare kan supa sig redlös inne på krog B, för att sedan bli utkastad när man gjort rätt för sig, är ett annat kapitel.

Köra bil får man göra från
18 års ålder. En bil är väl det lättast tillgängliga potentiella mordvapnet efter kniv? Dessutom behöver man som lagstiftare inte bry sig så mycket om uppsåtsfrågan när det gäller bilkörning.

Peter A Ortvik
Chefredaktör
C.E.O.
D.D.S.
U.P.A.
ortvik@frontface.se
Du som vill kommentera inlägget, maila HÄR, så kommer Din kommentar nederst på denna sida...om den är rumsren.

Samma ålder gäller för att få rösta, som ju skall vara det yttersta beviset på att man är en ansvarskännande medborgare i vårt land. Men att rösta kräver inga bevisade förkunskaper som körkort.
Däremot skall man ha varit myndig i två år för att få handla på Systembolaget. Detta måste betyda att det är svårare att ta hand om ett inköp av några flaskor gott rödvin än att köra bil på ett ansvarsfullt sätt. Med tanke på hur många som misslyckas ta körkort vid de första försöken, skulle det nog vara säkrast att höja både röst- och myndighetsålder tillbaka till 20 år, där man då möter upp alkoholåldern för inköp, som i sin tur även kanske borde få sällskap av ”sprit på krogen-åldern”.

Eller blir det för stort ansvar för en person som då skall vara myndig (definition:

I media bollar man friskt med hur
man ser på gärningsmän och offer
i brottsmål och lagöverträdelser.
Här är några olika varianter av samma personbeskrivningar:
- Två män i övre tonåren…
- Två ynglingar i 18-årsåldern…
- Två yngre män…
- Två killar mellan 17-20 år…
- Två pojkar i 18-20 års åldern..
(får en pojke rösta..?)

En sak ä i varje fall helt klar:
Om lagstiftarna till ”Knivlagen” hade belagt innehav av kniv med direkta böter på minst 15.000:-, och sedan satsat på att prioritera efterlevnaden av denna lag,
så hade vi haft väldigt få överträdelser.
Detta helt oberoende av åldersgrupper.

Tänk till
innan du tänker efter
och tänk efter före,
innan du hinner säga
”borde ha gjort annorlunda”.
Andras ålder är bara en siffra som du inte bör bry dig så himla mycket om och du ÄR inte centrum av universum, även om det kan kännas så ibland…

Slutligen:
Lär dig skillnaden mellan VEM du är
och VAD du gör.
Annars blir det som amerikanske dokusåpor, där alla spriger runt och skriker "You don´t know me, so you can´t judge me". Well, I might not know you but I for sure know what you hace done, here and now...

<<<  Till Innehåll