För gammal för att lära?
Aldrig!!!
<<<  Till Innehåll

Foto  Frontface.se.

När Nostalgi Närmar Sig Idioti
Jag tänkte väl inte så mycket mer på det innan jag var tillbaka på återbesök (efter jul) och märkte att hon hade samma gamla häck till Pc och lika mycket problem med att få det att fungera smidigt. När jag en halvtimme senare var klar inne hos ögonläkaren, passade jag på att tipsa honom at jag hade en del bra kontakter, så att han till bästa pris skulle kunna träda in i detta århundrade och då 2010 års datorvärld.
Han tittade på mig med hård-nande blick och kommenterade med något syrlig ton: ”Man skall aldrig ändra på ett vinnande lag, vet du inte det? Den här datorn har fungerat i alla år, så den skall inte bytas ut.” jag undrade lite försynt om han inte visste hur hög strålning hans sköterska utsattes för hela dagarna framför den gamla skärmen, som i princip nästan fungerar som en microugn mot huden och..ögo-nen...men fick inget svar.

Igår ringde det på min mobiltelefon när jag var ute på stan i ärenden. Det var hans sköterska som ville boka in mig på nya besökstider. Jag förklarade att jag behövde kontrollera med nyinkomna pressinbjudningar och inbokade möten senare under dagen, så kunde hon vara snäll att e-posta de tidsförslag hon hade, så kunde jag bekräfta snarast möjligt?
Det blev tyst ett par sekunder innan hon svarade: ”Vi har inte e-post på kliniken”. Ridå ner! Bad henne återkomma morgonen efter.

Förstå mig nu rätt. Det är inte själva sakerna som sådana, att datorn är uråldrig, inte kan ta e-postprogram och själva oviljan att byta upp sig, som jag ser som ett problem eller en fara.
 
På insidan av dörren till redaktionens toalett, sitter en inplastad poster jag hittade i en butik på Hawaii för många år sedan. Temat är ”Tusen ord säger mer än en bild”och är en mängd olika visdomsord. Ett av dessa lyder som följer: ”The man who is too old to learn, was probably always too old to learn”. Ha lite tålamod och följ med mig på följande tankeresa.

Jag är till viss del synskadad, beroende på en ögonsjukdom som inte kan botas än så länge. Detta gör att jag då och då behöver gå på bland annat synfältskontroller och byta medicin när de jag har inte längre verkar.
Jag fick rekommenderat en ögonspecialist, som jag besökte för första gången för runt ett år sedan.
När jag skrev in mig hos sköterskan, uppmärksammade jag att hon hade vissa problem med sin dator. Som relativ datornörd, lutade jag mig fram och tittade på ”Tjockskärmen” och fick se grön text på svart botten, samt att både skärm, dator och tangentbord med all säkerhet var från någon gång i mitten av 90-talet, innan Windows -98 kommit ut.
Min spontana kommentar blev ”Det är ju snart Jul, du får väl be tomten om en modern dator…”. Sköterskan tittade något besvärad på mig och svarade ”ja du, den som fick det…”.
Peter A Ortvik
Chefredaktör
C.E.O.
D.D.S.
U.P.A.
ortvik@frontface.se
Du som vill kommentera inlägget, maila HÄR, så kommer Din kommentar nederst på denna sida...om den är rumsren.
Det är nästa steg i konsekvensana-lysen. Tänk tillbaka på ordspråket ”The man who is too old to learn, was probably always too old to learn”.
Hur skall man tänka sig att samme ögonläkare uppfattar utveckling och nymodigheter inom forskning, apparatur och mediciner inom sitt arbetsområde?
Jag har ju själv varit verksam i över tio år som tandläkare och lärare på Tandläkarhögskolan. Bland det viktigaste vi hade att hålla i, var vår egen fortbildning, genom kurser, seminarier och forskningsrapporter. Om inte, så blir man obönhörligen efter och kan inte ge sina patienter (och som i mitt fall som lärare, sina elever/kandidater) den bästa behandlingen eller informationen.

Jag lyssnar gärna på 60- 70- och 80-talsmusik men det betyder inte att jag nobbar sjyssta spår från i år. Vadå svårt att lära gamla hundar att sitta? Det är skönt att sätta sig ner som gammal jycke men det hindrar inte att det är lika kul att leka med matte och boll nu, som det var då.
”Learn to live – Live to learn.”
<<<  Till Innehåll