Frontface i synnerligen trevlig
närkamp med Miss Li.       Sid 1.
<<<  Till Innehåll

Foto Peter Ortvik , Nikon D7000, text: P Ortvik.  foto från CD-album och pressbilder: Jeanette Andersson


Frontface i hård
11-ronders närkamp
med Miss Li:
11 spår på nya
albumet "Beats
& Bruises" och lika många frågor
om musiken, livet
och texterna.

 

Efter att ha varit sambo med Miss Li´s nya album ”Beats & Bruises” i tre dagar, kändes det hög tid att få ta pulsen på artisten och låtskrivaren själv. Med hjälp av Ullis på skivbolaget National, där Miss Li Ligger, knåpade vi ihop en intervju-dejt på Hotel Malmen. Jag kom dit något före utsatt tid och när någon knackade mig på axeln, såg jag först ingen bakom mig men när jag sänkte blicken från min nivå på 193 cm, såg jag en pigg och nyfiken blick cirla 159 cm över havet. Där stod hon, Miss Li eller Linda som hon heter privat. Jag möblerade om i foajén, så att vi fick mer dagsljus och lite lugn och ro, sedan var det bara att trycka igång min SmartPen-diktafon och köra på…

Hur stor verklighetsanknytning till ditt eget liv, rent generellt, har dina texter?
”Oftast är det självupplevt. Vissa låter kan ha ett annat tema, samhällskritiskt, är mer fenomen, som våld i hemmet, kan vara saker jag antingen observerat eller fått berättat från kompisar men när det är små kärlekshistorier eller annat som jag direkt relaterar till, så är det självupplevt. Det blir ofta mer ärligt när det kommer inifrån på så sätt."

Låt oss gå igenom albumets 11 spår och se om mina
tolkningar överensstämmer med vad du tänkt från början.

Spår 1: Devil´s taken her man : ¤¤¤¤
Berätta om introt, please.

”Det var egentligen tänkt att vara ett separat introspår
men slutligen lades det ihop med första låten.
                                  >>>>>

Man kan höra en gammal blueslegend prata i bakgrunden, vilket skapar en viss stämning, sedan har vi i själva låten, låtit den dra åt ett med modernt håll.”

Det är ju ett mord du beskriver här.
Vilken skepnad eller vilka skepnader ser du den beskrivne ”djävulen” i, eller är det oväsentligt, kanske?
Är det valfritt alkohol, anabola, övriga droger, otrohet, svartsjuka, allmänt eller kulturellt kvinnoförtryck, vartefter lyssnarens egen plattform befinner sig?

”Storyn byggs ju upp långsamt mot ett oväntat slut. Det är från början onda tankar som sedan byggs på och förstärks och sedan leder mot ett tragiskt slut. Man vet egentligen inte bakomliggande orsaker. Man får göra sin ”egen djävul” här."

Det är lite intressant att din låt och Sara Wargas låt ”Spring För Livet”som också handlar om kvinnomisshandel, släpps på skiva i samma tidsperiod.

Vi talar om ett ämne som äntligen börjar komma upp till ytan även i sångtexter.( För jävligt att man skall behöva få ett sådant ämne ”rumsrent” så här långt in på 2000-talet. Borde belysts i musiken redan på 60-talet under den ”sexuella frigörelsen”.)

”Känns ibland som att popmusiken har placerat sig så att man inte vågar ta upp vissa ämnen eller vågar vara samhällskritisk, för att man är rädd att tappa publik. Man vågar inte väcka känslor inom mörkare områden. Sådant orkar inte jag bry mig om, jag skriver vad jag känner för just den stunden jag skriver."

Popmusiken nu för tiden görs ju i stort för en mycket ung publik, det är ju bara att titta på vilka låtar som hamnar på album som ”Hits for Kids” och liknande. Kidsen har ju inte ens en uppfattning om själva problemställningen och det är nog lika bra det, de får nog tillräckligt lite senare i livet.

”Visst är det så, men om man känner ett starkt behov att av skriva om något, kan man inte låta sig styras av vad som säljer eller inte. När man gör ett helt album, har man ju plats att få med det man vill ändå, så varför skall man inte våga?     Forts på nästa sida >>>

En liten hälsning till Frontface från Miss Li på nya album omslaget.

För dig som inte orkar gå ut och köpa albumet i butik, klicka
HÄR, så kommer du till en webshop.
<<<  Till Innehåll