Nr 6 2007
Sid 14a

Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X

Allt du inte visste
om tillverkning av Cider och Calvados

Ungefär två och en halv timmes bilfärd från Paris, i södra Normandie, (om man inte räknar med att vi hamnade vilse ett par gånger) ligger den lilla pitoreska orten Victot-Pontfol

Vårt mål var Domaine Familiale Louis Dupont,
en anrik och prestigefylld Cider- och Calvadosproducent med flera olika specialiteter på hyllorna.
Väl framme togs vi hjärtligt emot av Étienne (fader) och Jérôme (son) Dupont, som laddat upp med lunchbuffé och ciderprovning i en av ladugårds- lokalerna, vilken byggts om till bar och servering.

Ovan: Den charmigt inredda stallbyggnaden
har många sektioner med olika funktioner: Lager, bar/servering, destillationscentral
och mycket annat.

Efter ostar, skinkor och rikligt med smårätter innanför västen, var det betydligt lättare att koncen-
trera sig på själva cidertesten.
Dupont har en specialitet som vi verkligen kan rekommendera. Det är een Cider som är framställd på samma sätt som äkta Champagne. Denna naturligt kolsyrade gormet-cider heter "Cuvée Colette". Den
2004 vi testade vaknar direkt till liv på tungan och ger en generös och lyxig eftersmak.  Att den endast innehåller 7% alkohol (jämfört med Campagne),
gör den till ett exklusivt alternativ för den som vill ligga lågt men ändå vill vara med och skåla.
Som Cider är den naturligtvis stark i jämförelse med vad vi i vardagslag "drabbas" av vid krogbesök.

                             Fortsättning på nästa sida >>>

Ovan ser du de tre av de produkter från Dupont,
som finns att tillgå i Sverige. 
Överst: "Colette", den lyxiga bubbel-cidern. I mitten, en lagrad (minst 6 år) Calvados Reserve, samt underst en något enklare Calvados, som fungerar bra när man vill spara på det tyngsta artilleriet.

       Fortsättning på nästa sida, klicka på högerpilen >>>